Patologisk svartsjuka: när svartsjukan blir farligt extrem

Patologisk svartsjuka: när svartsjukan blir farligt extrem

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Alla känner vi svartsjuka då och då. Det är faktiskt en normal reaktion på känslan att ett högt prioriterat förhållande hotas. Hälsosam svartsjuka berättar för våra familjemedlemmar, partners och vänner att “du är viktig för mig och jag skulle aldrig vilja att något dåligt drabbar vårt förhållande”. Men precis som att det finns en normal och hälsosam svartsjuka så finns det även överdriven eller besatt svartsjuka. Denna åkomma kallas patologisk svartsjuka.

“Svartsjuka är det mest extrema uttrycket av vår egen osäkerhet.”

Hur kan vi veta huruvida det vi har är patologisk svartsjuka?

De flesta fall av patologisk svartsjuka ses mellan make och maka eller hos kärlekspar. En patologiskt svartsjuk person hänger upp sig på den vridna uppfattningen att partnern är otrogen, utan att bry sig om huruvida det finns bevis som stödjer denna slutsats. Personer som lider av patologisk svartsjuka tror att de är sina partners herrar. De är besatta av att vaka över, förfölja och försöka ta dem “på bar gärning”.

Patologisk svartsjuka kan dyka upp hos både män och kvinnor, men det är vanligare och farligare hos män.

Till skillnad från normal svartsjuka kan patologisk svartsjuka hålla i sig i åratal. Patologiskt svartsjuka personer fokuserar ofta på obetydliga händelser för att anklaga sina partners för otrohet. Dessutom är de inte villiga att ändra sin synvinkel när de mottar logiska bevis på att de har fel.

I de mest kroniska fallen blir den patologiska svartsjukan så extrem att personerna blir våldsamma mot sina partners eller älskare. Det är även vanligt att patologiskt svartsjuka individer försöker skada sig själva. Detta sker generellt sett med personer som har paranoida personligheter och kommer ibland tillsammans med andra psykoser eller åkommor, såsom tvångssyndrom.

Orsaker och behandlingar

Tom Valeo nämner i sin artikel When a Drug Leads to Suspicions of Infidelity att han har sett fall av patologisk svartsjuka hos diverse patienter som lider av Parkinsons sjukdom. Även om det inte är särskilt frekvent så har patologisk svartsjuka observerats som en bieffekt hos mediciner som patienter med denna sjukdom tar för att stimulera dopaminproduktionen.

Kokain, metamfetamin eller andra droger som producerar plötsliga ökningar av dopaminet kan producera en liknande effekt. I dessa fall har behandlingar av patologisk svartsjuka som involverar att man helt enkelt minskar dosen av läkemedlet eller övervinner beroendet visat sig vara väldigt framgångsrika.

Dessvärre är de flesta fall av denna åkomma inte så enkla. Patologisk svartsjuka förekommer i fall av schizofreni, neuros, bipolär sjukdom och hos patienter med skada på den högra frontala loben. Det är även vanligt hos alkoholister och personer som lider av sexuell dysfunktion.

Kort sagt blossar svartsjukan upp när personen känner sig osäker och oälskad, och har en intensiv önskan att sitta i en kontrollposition.

För att få hjälp med patologisk svartsjuka är det viktigt att kontakta en psykolog, psykiatriker eller till och med en sexolog. I vissa fall kan en terapi som inkluderar båda medlemmarna i förhållandet tillhandahålla stora fördelar. En hälsoexpert kommer kunna utföra en komplett utvärdering för att fastslå orsakerna, och därmed välja den bästa behandlingen.

Bild från Mike Hoff.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.