Perfect Strangers: har vi förlorat vårt privatliv?
Vad skulle hända om dina vänner och bekanta helt plötsligt hade åtkomst till dina sociala medier-konton? Vad gömmer vi i våra mobiltelefoner? Perfect Strangers (Perfectos desconocidos, 2017) är en spansk film regisserad av Álex de la Iglesia som utforskar dessa frågor.
Detta är variant på den italienska filmen Perfetti sconosciuti (2016), som regisserades av Paolo Genovese. Båda versionerna berättar samma historia om en grupp vänner som träffas för en trevlig middag. Men helvetet bryter ut när hemligheter kommer fram i ljuset på grund av en lek.
Perfect Strangers är en film som går stick i stäv med regissörens andra filmer. Efter premiären av The Bar (2017) såväl som andra filmer, som The Last Circus (2010), My Big Night (2015), Common Wealth (2000) och The Day of the Beast (1995), verkar det konstigt att han regisserade en komedi vars syfte var att kritisera samhället.
De la Iglesia har vant oss vid mörkare, surrealistisk humor och normala situationer som hamnar bortom all kontroll. Det är förmodligen varför vi gillar Perfect Strangers så mycket.
Dess premiss är mycket intressant: middagen har alltför många aptitretare och en medioker varmrätt. Det finns för många ingredienser i den korta middagen, vilket är något som är uppenbart redan från början. Detta gör att de inte har plats för dessert.
Filmens premiss, manus och budskap är definitivt ambitiösa. Karaktärerna behövde bara en mobiltelefon för att utlösa en tragedi. Det är en modern komedi som kan få dig att skratta, men även reflektera över saker såsom hur vi använder teknologi och huruvida vi verkligen känner våra närstående.
Perfect Strangers diskuterar dessa frågor genom diverse tragikomiska situationer.
Perfect Strangers och privatlivet i smartphone-eran
Sociala nätverk är en del av våra liv, och våra smartphones har blivit en förlängning av oss själva. Vi bär dem alltid med oss, och i dem förvarar vi konversationer, foton och massor av information vi kanske inte borde dela med oss av till världen.
Vad vi gör online borde vara privat, men vi är aldrig riktigt ensamma längre. Internet följer alltid med oss, och på grund av det vet det en del av våra djupaste tankar.
Genom sociala medier delar vi med oss av vad vi vill visa världen, såsom de bästa fotona av våra resor eller den utsökta måltiden vi precis ska äta. Men vad ligger det verkliga i allt detta? Vi lever i en värld där vi konstant utsätter oss för extern bedömning. Detta förklarar varför så många av oss är så upptagna med imagen vi visar upp. Vi tenderar att lägga all energi på att dela med oss av en falsk bild av livet.
På sätt och vis lever vi i en falsk verklighet som inte är något annat än en förvrängning av oss själva. Ibland tror vi inte ens på vad vi lägger upp; vi gör det bara för att se vad andra ska tycka. Vidare delar vi nyheter som vi inte ens läst.
Perfect Strangers utforskar alla dessa saker. Denna komedi låtsas blotta en grupp vänner för varandra – personer som till synes ska känna varandra väl.
Att blotta sina hemligheter
Situationerna som de la Iglesia presenterar i filmen är så löjliga att de förlorar sin trovärdighet. Det är inte det att de är omöjliga, men det är svårt att tro att en grupp människor med så många hemligheter kan känna sig lockade att avslöja sig själva. Det är just vad vi, i den nuvarande världen, vill gömma från världen: vår intima och dyrbara verklighet.
Det slutar med att karaktärerna tar av sina masker och blottar sina mörkaste hemligheter, trots att de riskerar att förlora allt de har. Det är roligt på grund av karaktärernas tragedi och eländighet. Vi skrattar när vi ser saker drabba dem, saker som kan avsluta deras relationer och kärlek för varandra.
I våra smartphones håller vi en stor del av vårt privatliv. Vi tar denna enhet med oss oavsett vart vi går, vilket gör oss sårbara på sätt och vis. Tänk om vi lämnar den på bordet för alla våra närstående att se? Även om vi tror att det inte finns något att vara rädda för, är sanningen att det alltid finns små hemligheter som kan avslöjas.
Vårt privatliv är inte längre vårt eget, för vi förvarar och lämnar det inom räckhåll för våra närstående, oavsett hur många lösenord som skyddar det.
Perfect Strangers är ett porträtt av samtiden
Har vi förlorat vårt privatliv? Kanske visar vi inte vårt sanna jag, utan projicerar en image som är långt från vilka vi är. På sätt och vis existerar inte privatlivet längre. Vi visar upp så mycket av oss själva att vi vill behålla vissa hemligheter i våra smartphones.
Perfect Strangers visar perfekt upp hur människor är rädda för sin egen image. Nuförtiden fasar många över att visa upp sin verklighet för världen.
Vissa karaktärer tvekar att delta mer än andra, men grupptrycket är så stort att det slutar med att de visar sina mest intima sidor. Speciellt två karaktärer känner sig väldigt rädda, vilket leder till mycket roliga händelseförlopp.
Detta skydd av privatlivet leder till att dessa karaktärer inte vill avslöja att de växlat mobiltelefoner även när situationen blir otroligt spänd. De vill inte erkänna, trots att de vet att situationen skulle återgå till det normala om de gjorde det. Båda beslutar sig för att klänga sig fast vid sina hemligheter.
Något vi inte klarar av nuförtiden är tristess. Detta är något vi kan se hos Eva eftersom hon väntar på att något ska hända ända från middagens start.
Månens påverkan
Hela filmen är kopplad till ett konstigt fenomen som följer med i händelseförloppen: den röda månen, eller blodmånen. Sedan urminnes tider har människor sett på månen som en förmedlare i världen, speciellt av flytande element.
Tidvattnen förändras med månen, men även vår hjärna består av fukt. Det var därför författare som Aristoteles såg en koppling mellan månfaserna och det mänskliga beteendet.
Vi har en kraftfull måne som världens kraftfullaste smartphones inte kan rå på. Månen gör situationerna våldsamma och får deltagarna att agera irrationellt.
Perfect Strangers visar oss de möjliga konsekvenserna av världen vi lever i. Den får oss att reflektera över hyckleri, lögner och rökridåer. Känner vi verkligen personerna vi älskar mest? Eller känner vi bara bilden de visar upp? Förskönar vi våra dagliga liv genom sociala medier?
Álex de la Iglesia ger oss en komedi som skiljer sig från allt vi sett tidigare, och den kommer definitivt roa dig. Du kommer ha roligt och dessutom reflektera över de många ämnen den berör.