Vad plågar världens lyckligaste man?
Matthieu Ricard är en tibetansk buddhistmunk som är involverad i forskningen om effekterna av mental träning på vår hjärna vid universiteten Wisconsin-Madison, Princeton och Berkeley. Han kallas av vissa för världens lyckligaste man, men det finns saker även denna man stör sig på.
Varför fick han titeln “världens lyckligaste man”?
Det var forskare vid University of Wisconsin som gav honom den halvseriösa titeln efter en studie. I den analyserade man hans och andra personers hjärnaktivitet under tolv år, med fokus på meditation och medmänsklighet.
Man studerade hans hjärnfunktion med olika tekniker och verktyg, varav ett var funktionell magnetresonanstomografi (fMRT). De märkte av mycket aktivitet i hans vänstra prefrontala cortex, som vi associerar med positiva känslor. Resultaten publicerades 2004 av National Academy of Sciences och hade så stor genomslagskraft att det är den femte mest konsulterade vetenskapliga referensen i världshistorien.
“Mänsklig lycka uppnås i allmänhet inte genom stora lyckoträffar, som kan inträffa sällan, utan genom små saker som händer varje dag.”
Att göra jämförelser är vad som tar död på lyckan
Enligt världens lyckligaste man är det som tar död på lyckan vår vana att jämföra oss själva. Munken säger dock att han inte håller med om titeln han fått, och kallar den “absurd”.
Så neurovetenskapen har avslöjat vad som gör världens lyckligaste man olycklig: jämförelser. Forskarna menar att när vi jämför oss själva med andra människor så ser vi bara en liten del av deras liv. Generellt fokuserar vi bara på det bra och uppenbara, medan isberget under ytan ignoreras.
När du ser någon som är framgångsrik tror du vanligtvis att personen är lycklig. Som om individen bara befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Men du ser sällan hela processen och alla uppoffringar som krävdes för att komma dit.
Du ser bara resultatet, inte de svåra delarna. Du ser faktiskt knappt någonting. Och det är därför du känner dig underlägsen och missnöjd när du ägnar dig åt jämförelser.
“Alla är ett geni. Men om du dömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd, kommer den leva hela sitt liv i tron att den är dum.”
-Albert Einstein-
Lycka kommer med åren
En forskningsstudie utförd av Andrew Oswald vid University of Warwick utvärderade över 500 000 personer i Europa och Amerika. Man fann att lyckan kommer med åren. I grund och botten utvecklade studien forskningen från University of Wisconsin, som fann “världens lyckligaste man”.
Inledningen av vuxenlivet kan föra med sig optimism. Men saker blir gradvis mer komplicerade tills det kommer en kris i 40-årsåldern. Studier från institut som America’s General Social Survey har faktiskt något att säga om detta. De olyckligaste personerna är vanligtvis mellan 40 och 50, medan de lyckligaste är i 70-årsåldern.
Och det har inte mycket att göra med inkomst eller hälsa. Layard visade att när man nått en årsinkomst på motsvarande $15 000 per person (eller motsvarande köpkraft), kommer ett lands BNP inte ha någon påverkan på nivåerna av välmående. Amerikanerna är rikare än danskarna (i snitt), men är enligt Layard inte lyckligare.
Utöver åldersvariabeln bidrar även daglig meditation till lycka. Det är åtminstone vad vetenskapen säger. Studien av meditation och medmänsklighet avslöjade att 20 minuters meditation per dag räcker för att öka känslan av välmående.
När människor mediterade visades hög aktivitet i vänstra prefrontala cortex. Det betyder att det hjälper oss att bli lyckligare.