Populärpsykologi: dess uppgång och medföljande risker
Populärpsykologi är ett område som främjar begrepp och tillvägagångssätt som inte alltid är baserade på vetenskap. Detta fenomen har förstärkts av det stora antalet publikationer av såväl “icke-experter” som sociala medier, i mer än ett decennium. I själva verket har det som började på 1950-talet som ett uppriktigt försök att göra psykologiområdet mer tillgängligt för allmänheten ofta tagit fart i vissa ganska tveksamma riktningar.
Psykologiska urbana myter koloniserar många inlägg som du läser dagligen i dina Twitter-, Facebook- och Instagramflöden. De visas som meddelanden på muggar och T-shirts. Det finns också böcker med titlar i stil med “Positiva människor förändrar världen”, “Om du vill ha något tillräckligt mycket kommer livet att ge dig det till slut” eller “Du kan uppnå allt med viljestyrka och ett leende”.
Utan tvekan har du stött på dessa typer av magiska formler. Det beror på att populärpsykologi säljer. Det är faktiskt inte mycket mer än marknadsföring via kommunikation av enkla, positiva och entusiastiska idéer. Av denna anledning är det viktigt att skilja agnarna från vetet.
Idag finns det massor av självhjälpspublikationer av personer som verkar utanför psykologiområdet. Detta gör också idéer och teorier som inte stöds av vetenskapen populära.
Populärpsykologi och dess ursprung
Att sälja muggar märkta med positiva budskap är bra. Det är dock en hel värld bort från att publicera psykologiböcker baserade på verkliga vetenskapliga bevis. Den ena saken har verkligen ingenting med den andra att göra. Det finns dock fortfarande människor som inte skiljer mellan de två. Detta beror i grund och botten på “klämkäck” populärpsykologi, fenomenet som nu har funnits i mer än ett decennium.
Men som människor är vi inte okunniga. Du vet att när du får höra “idag ska du uppnå allt du har tänkt dig” betyder inte det att du kommer att göra det. Det är verkligen högst osannolikt. På samma sätt, om du hör “idag finns det tusentals anledningar att le” betyder inte det att du ska känna dig skyldig att göra det om du inte känner för det. Men om man lämnar allt detta åt sidan är populärpsykologins ursprung ganska intressant och värt att fördjupa sig i.
George Miller var president för American Psychological Association år 1969. Denna kända expert på kognitiv psykologi utfärdade en kungörelse till sina kollegor på området. Han ville föra psykologin närmare världen. Hans mål var värt besväret. Faktum är att han ville göra ämnet känsligare och erbjuda verktyg för att lösa samhällets problem.
Från det ögonblicket började olika specialiserade publikationer dyka upp. Det var dock inte förrän på 1990-talet som den verkliga högkonjunkturen dök upp. Psykologin sålde och den blev senare en succé…
Att sälja kunskap kan vara svårt
Det finns en extremt intressant bok med titeln The Romance of American Psychology: Political Culture in the Age of Experts, av historikern Ellen Herman. I den förklarar hon att psykologin, som alltid varit en tillbakadragen akademisk disciplin, under 1990-talet upplevde en ovanlig högkonjunktur.
Plötsligt blev det en auktoritetsröst. Faktum är att på kort tid började publikationer av alla slag sprida sig. Dessa sträckte sig från dem som gav riktlinjer om familjerelaterade och känslomässiga frågor, till dem som gav råd om länders politik. På detta område kan vi lyfta fram den stora framgången för Brené Brown, professor och forskare vid University of Houston.
Som på alla områden, om en akademisk och professionell disciplin vill nå alla målgrupper, måste den ändra sin jargong. Plötsligt blev psykologin tillgänglig för den breda publiken och allmänheten ville bara ha mer. Människor ville verkligen lära sig, träna, lära känna och förstå sig själva… Det var då som högkonjunkturen för självhjälpspublikationer och positiv psykologi började.
Tillsammans med den stora boomen för psykologi på 1990-talet kom populärpsykologerna. De var författare, konsulter och talare som gav sina åsikter och blev ansedda som experter, men som egentligen inte hade någon utbildning i psykologi.
Populärpsykologi och uppkomsten av icke-vetenskapliga publikationer
Det är viktigt att notera att en stor mängd psykologiska publikationer har ett mål: att hjälpa från ett strikt och giltigt perspektiv. Faktum är att under högkonjunkturen på 1990-talet fram till idag finns det gott om publikationer som har skrivits av kvalificerade experter, akademiker eller vetenskapsjournalister.
Till exempel finns Emotional Intelligence (1995) av Daniel Goleman, The Emotional Brain av Joseph LeDoux (1996) och Thinking, Fast and Slow (2011) av Daniel Kahneman. Av denna anledning bör vi betona att en stor del av de böcker som finns på marknaden stöds av experter och proffs i ämnet.
Men var har problemet uppstått? Varför sprider sig det obevisade, det förenklade eller de direkta missuppfattningarna om psykologi idag? Det här är några av orsakerna:
- Ett stort antal självhjälpspublikationer har skrivits av icke-expertfigurer i ämnet.
- Överdriven förenkling av psykologiska begrepp som i ett försök att nå allmänheten förlorar sin ursprungliga mening.
- Boomen av publikationer som kombinerar psykologi med spiritualism och icke-vetenskapliga begrepp.
- Den stora efterfrågan på psykologisk information från allmänheten, vilket leder till spridning av publikationer i media av icke-experter.
- Publicering av teorier som inte är vetenskapligt validerade (t.ex. neurolingvistisk programmering).
- Popularisering av ogiltiga psykologiska myter, t.ex. inre barn, differentiering mellan vänster och höger hjärna etc.
Vikten av att skilja marknadsföringsindustrin från vetenskapsbaserad psykologi
Lyckoindustrin säljer. Varje år tjänar den faktiskt miljoner världen över. Detta har lett till en spridning av böcker baserade på den klassiska toxiska (och ovetenskapliga) positivismen, som bygger på en tydligt individualistisk berättelse om jaget. Samma berättelse som övertygar oss om den typ av idéer som hävdar att allt vi behöver göra för att få saker att hända är att jobba hårt.
Det är viktigt att veta hur man skiljer “popkultur”-marknadsföring från riktiga vetenskapliga publikationer. Naturligtvis är vi alla fria att välja vad vi vill vid en viss tidpunkt. Låt oss dock inte glömma George Armitage Millers mål. Psykologin måste hjälpa samhället att lösa sina problem.
För att detta ska hända måste strikt, giltigt och effektivt innehåll skrivet av experter inom det psykologiska området erbjudas. Det är den här typen av böcker som vi borde leta efter bland de stora publikationer som för närvarande finns tillgängliga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Herman, Ellen (1996 ) The Romance of American Psychology: Political Culture in the Age of Experts. University of California Press
- Park, N., Peterson, C., Szvarca, D., Vander Molen, R. J., Kim, E. S., & Collon, K. (2014). Positive Psychology and Physical Health: Research and Applications. American journal of lifestyle medicine, 10(3), 200–206. https://doi.org/10.1177/1559827614550277
- Emily Langer (August 3, 2012). “George A. Miller; helped transform the study of psychology; at 92”. Washington Post. January 19, 2013.