5 saker hälsosamma par har gemensamt
Friedrich Nietzsche sade en gång: “Det finns alltid viss galenskap i kärlek. Men det finns även viss reson i galenskap.” Kan det vara vad hälsosamma par har gemensamt?
Människor säger ofta att när vi finner rätt personer kommer vi bli “galet förälskade”. Men det verkar uppenbart att vi behöver förnuft i varje relation. Man kan kalla det ett hälsosamt förhållande, två personer som förstår varandra eller tusen andra saker. Men först måste vi säga att det är möjligt att finna balans – det är åtminstone vad experterna tror.
Vi baserar vår lista på teorierna från den katalanske psykologen Encarni Muñoz. Denna relationsexpert anser att man för att få hälsosamma förhållanden först måste lyssna på sina egna kriterier. Vad behöver vi i ett förhållande? Kan personen du är med tillhandahålla det? Låt oss se…
Hälsosamma par tar ansvar för sina känslor
En viktig faktor hos hälsosamma par är att varje person tar ansvar för sin egen lycka. Kärlek för den andra kommer både ur solid självkärlek och självkänsla. Dessa förstärker idén att vi har värde att tillföra relationen.
Kom ihåg: om du undervärderar dig själv kan du lägga för stor skuld på eller bli beroende av din partner. Det är därför förhållandet måste vara jämlikt. Båda partnerna bör finna en balans och kunna dela ansvar lika.
De har öppna kommunikationslinjer för att bibehålla balans
Enligt Muñoz har den andra punkten att göra med vikten av kommunikation. För att etablera och bibehålla balansen vi nämnde ovan behöver vi god kommunikation. Empati och aktivt lyssnande är nycklar för effektiv kommunikation.
Det är inte alltid lätt, men det är viktigt att alltid försöka vara förstående mot den andra personen. Vi måste förstå personens perspektiv och varför denne gör vad denne gör. Vi måste vara flexibla och toleranta, även om vi inte håller med. Ni är i samma lag och ni har ett gemensamt mål.
De praktiserar bestämdhet och äkthet
Hälsosamma par baseras aldrig på lögner. Detta är en väldigt grundläggande idé. Det är viktigt att båda personerna är ärliga om potentiella saker som kan sätta P för relationen. Om det finns något som stör dig ska du inte hålla det inom dig tills du når bristningsgränsen.
“När någon visar dig vem denne är, tro på personen.”
-Maya Angelou-
Hur bra du än känner din partner så vet du inte vad personen tänker 100% av gångerna. Om du tror dig veta allt om personen är det lätt att hamna i gräl och negativa diskussioner.
Så även om ni kommer överens mestadels av tiden och känner varandra väl, ska ni försöka vara tydliga med hur ni uttrycker er. Det finns inget fel i att vara sårbar inför sin partner. Personen älskar oss trots allt.
Hälsosamma par vet att tillit är vitalt
Detta är också väldigt fundamentalt. Utan tillit från båda sidor är det extremt svårt att finna gemensam mark. Att skapa tillit och en stödjande omgivning där ni båda känner er älskade är viktigt.
Om ni skapar denna typ av miljö kan du lita på att personen kommer finnas där när du behöver denne. Han eller hon kommer stödja dig och ni kommer undvika allt det jobbiga med svartsjuka. Tänk bara på det: om din partner älskar dig och du älskar honom eller henne, vad har ni att vara rädda för?
“Kärlek består inte av att titta på varandra, utan att titta utåt tillsammans i samma riktning.”
-Antoine de Saint Exupery-
De lever i nuet och är realistiska
Låt oss säga att den ena personen i förhållandet fokuserar på vad som kan hända i framtiden, eller på att förändra den andra personen. Eller så spenderar personen mycket tid på att tänka på att man ska bli en bättre make eller maka imorgon. Om så är fallet har inte förhållandet mycket till framtid. Ett hälsosamt förhållande lever i nuet, här och nu.
Precis som att du inte kan leva i framtiden kan du heller inte leva i det förflutna. Nästan alla förhållanden har sina problem. Men ni måste komma över dem och förlåta misstag. Ta inte fram dem igen när ni grälar. Använd dem inte som projektiler eller förebråelser.
Som Walter Winchell en gång sade: “Aldrig över dig, aldrig under dig. Alltid vid din sida.” Detta kriterium och de vi diskuterat idag är sådana som hälsosamma par har gemensamt. Eller det är åtminstone vad psykologen Encarni Muñoz anser.