Självkänsla är inte själviskhet eller arrogans
Självkänsla är inte själviskhet, arrogans, överlägsenhet eller stolthet. Självkänsla är att älska sig själv via en hälsosam reflektion i vår psykologiska spegel; en skyddad bild med stark grund.
Det finns människor som projicerar sig själva med arrogans för att betona sina styrkor och sträva efter att dölja sårbarheter. De uppfattar sig som perfekta och hävdar att de inte kan begå några fel eller misstag.
Dessa personer saknar självkännedom och uppvisar misstro mot sig själva genom att gömma sin sanna bild bakom en mask som längtar efter att vara perfekt, trots att det är omöjligt.
Skillnaden mellan själviskhet och självkänsla
Egot är basen får vår personliga identitet, och därför både vår självkänsla och självcentrering. Vi kan helt enkelt skilja på dessa två koncept på följande sätt: självkänsla är en hälsosam och tolerant kärlek medan självcentrering är en tom, själlös, överdriven och intolerant kärlek.
Det finns en berättelse som på ett bra sätt illustrerar hur självkänsla uttrycks och hur den inte uttrycks. Låt oss ta en titt på den nedan:
Jag promenerade med min far när han stannade vid ett hörn och efter en kort tystnad frågade mig:
– Utöver de sjungande fåglarna, hör du något annat?
Jag spetsade öronen och svarade några sekunder senare:
– Jag hör skramlet från en vagn.
– Just så, det är en tom vagn, svarade min far.
– Hur vet du att det är en tom vagn om vi inte sett den än?, frågade jag min far.
– Det är väldigt lätt att veta när vagnen är tom på grund av skramlet. Ju tommare vagnen är, desto mer oljud för den, svarade han.
Jag blev vuxen, och när jag ser en person prata för mycket, störa konversationer, agera inkräktande och våldsamt, bete sig arrogant och trycka ned andra, hör jag min fars röst säga:
“Ju tommare vagnen är, desto mer skramlar den.”
Ödmjukhet består av att tysta våra dygder och låta andra upptäcka dem. Ingen är tommare än den som är full av arrogans, anspråk och självcentrering, och han kommer föra mycket oväsen samtidigt som han inte lyckas visa upp en hälsosam bild av sig själv (självkänsla).
Du är varken bättre eller sämre än någon annan
Skiljelinjen mellan ego och självkänsla är väldigt tunn. Vi är varken bättre eller sämre än andra, utan helt enkelt annorlunda. Att förstå mångfald är otvivelaktigt basen eller grundpelaren för en hälsosam självkänsla som främjar positiva attityder mot en själv och andra.
En hälsosam självbild har fördelen att när vi uppnår något, blir vi inte stolta till den grad att vi tror oss själva vara allsmäktiga. Vi faller inte i klorna som är självcentrering och negativ samt överdriven kärlek för vårt ego.
En person som älskar sin personlighet på ett hälsosamt och ej överdrivet sätt kommer inte göra sina känslor, tankar och åsikter till mittpunkten för sig själva och andra människor. Självkänsla må främja jämställdhet när det kommer till tankar, känslor och beteenden, men självcentrering är övertygelsen att man är överlägsen i vikt och reson.
Så på något sätt är det vi vill uppnå när vi agerar på ett arrogant och självcentrerat sätt att ge mer värde till vad vi tänker eller tror genom att förminska vad andra tänker och känner.
Självkänsla är inte själviskhet
Kort sagt bör man inte blanda ihop självcentrering med hög självsäkerhet. Vid den första tenderar personen att tro att denne är bättre i alla aspekter och beter sig arrogant; att vara självsäkra hjälper oss däremot att agera med kunskap om våra förmågor och begränsningar.
Genom att älska oss själva är det dessutom mycket lättare att älska andra. Det är dock ibland svårt att inte låta oss själva svepas iväg av vårt överdrivna ego och begå misstaget att bli arroganta och vilja hävda våra åsikter och känslor.
Därför är det bästa att analysera oss själva och vidta förebyggande åtgärder eftersom linjen mellan de båda områdena är hårfin och misstaget att försöka tvinga på andra våra beslut så väldigt enkelt att begå.