Sju filmer som hjälper dig att arbeta med din emotionella intelligens

Om du vill fördjupa dig i ditt eget känslomässiga universum kommer det här urvalet av filmer att hjälpa dig.
Sju filmer som hjälper dig att arbeta med din emotionella intelligens
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Alla älskar vi filmer. Dessutom kan de ofta vara en värdefull resurs när det kommer till att identifiera våra känslor och lära sig hantera dem. I den här artikeln ger vi dig en lista över några av de bästa filmerna som hjälper dig att arbeta med din egen emotionella intelligens. De är också extremt intressanta och passar alla smaker.

Men vi bör först nämna att inte alla filmer är lämpliga för den här typen av syften. Därför ställer vi frågan, vad ska en film innehålla för att hjälpa dig att arbeta med din emotionella intelligens?

Faktum är att den mest väsentliga egenskapen den behöver är förmågan att kunna “röra” något inom dig, betraktaren. Du kanske till exempel identifierar dig med huvudpersonen eller känner att du känner empati för denne.

Filmer för att arbeta med din emotionella intelligens

Med det här urvalet av filmer kan du reflektera över karaktärernas känslor, vilket också hjälper dig att reflektera djupt över dina egna känslor. Antingen genom identifikation eller empati.

Draktränaren (2010) av Chris Sanders och Dean DeBlois

Detta är en animerad film som berättar historien om en vänskap mellan en ung viking vid namn Hiccup och en drake som fram till det ögonblicket ansågs vara en fiende för byns folk.

I den här filmen kan du arbeta med din emotionella intelligens genom värden som empati, vänskap och tolerans. Dessa återspeglas i den speciella relation som etableras mellan pojken och den skadade draken. De etablerar nämligen en vänskap som kan övervinna alla typer av svårigheter.

Jakten på lycka (2006) av Gabriele Muccino

Baserad på en sann historia, berättar den här filmen historien om Chris Gardner, en man som investerar allt han har för att köpa bärbara bentäthetsskannrar för att sälja till läkare. Men han misslyckas och hamnar i konkurs med bara sin unge son som sällskap. Ändå, trots att han har blivit övergiven av sin partner, tänker han aldrig på att ge upp.

Med den här filmen kan du arbeta med känslor som mod inför tomhet och ensamhet, viljan att övervinna alla typer av hinder, behovet av sällskap och beslutsamheten att kämpa för dig själv och för dem du älskar.

Livet från den ljusa sidan (1997) av James L. Brooks

Enligt många människor är detta en av de roligaste filmerna under de senaste decennierna. Men det är också en av de mest intressanta. I den möter vi Melvin, en lynnig författare som lider av tvångssyndrom och skriver romantiska romaner för kvinnor.

Melvin, mästerligt spelad av Jack Nicholson, befinner sig på en omvälvande resa som han tidigare skulle ha ansett som otänkbar. Under handlingen tas ämnen som känslighet, empati mot andra, kärlek och resultatet av att arbeta med mellanmänskliga relationer upp.

Will Hunting (1997) av Gus Van Sant visar på ett fantastiskt sätt hur terapi kan hjälpa oss att arbeta med vår emotionella intelligens

Manuset till den här filmen skrevs av de två huvudpersonerna, Matt Damon och Ben Affleck. I filmen möter vi en pojke med allvarliga sociala och pedagogiska problem som trots dem är ett mattegeni.

“Vi får välja vem vi släpper in i våra konstiga små världar.”

-Robin Williams som Sean Mcguire, The Indomitable Will Hunting-

Under hela filmen ser vi en förändring i den rebelliska attityden hos huvudpersonen, som får hjälp av en terapeut. Faktum är att terapeuten visar sig vara den som vägleder honom genom hanteringen av sina emotioner och känslor.

Amelie från Montmartre (2001) av Jean-Pierre Jeunet

Med inslag av magisk realism berättar den här filmen om äventyren för en flicka som skiljer sig från andra i hennes ålder. I det här fallet blir det att vara annorlunda en fördel istället för ett anpassningsproblem.

Amelie vill att alla runt henne ska finna lycka. För att göra detta bygger hon genom sin fantasi ett utrymme där positiva känslor och entusiasm råder. Denna attityd kommer därmed att hjälpa både henne och de runt omkring henne att kämpa mot sina rädslor och osäkerheter.

Pojken med det tickande hjärtat (2013) av Mathias Malzieu

Baserad på en bok av regissören själv, som också är musiker och sångare, visar den här filmen den fantastiska historien om en pojke som överlever tack vare ett gökur som ersätter hans hjärta.

Genom huvudpersonen, som inte kan röra klockan, hittar vi möjligheter att arbeta med kontroll av ilska, kärlek och förtryck av känslor.

The Royal Tenenbaums (2001) av Wes Anderson visar hur viktigt det är att arbeta med emotionell intelligens i familjelivet

Vi avslutar vår lista med en av de coolaste filmerna av regissören Wes Anderson. I den möter vi en atypisk familj som, bortom sin oenighet, måste kämpa sig igenom sina ovanliga kapaciteter i en värld som är obegriplig för dem.

I den här filmen kan vi arbeta med frågor som känslomässighet vid skilsmässa, kärlek, avundsjuka och apati i familjen. Under filmen möter vi en frånvarande pappa, omöjliga kärlekar och några sentimentala sår som aldrig läker.

Vilken som helst av dessa sju filmer kan hjälpa dig att arbeta med din emotionella intelligens och bättre hantera dina känslor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.