Ska jag stanna kvar eller ska jag gå?

Ska jag stanna kvar eller ska jag gå?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2023

Ska jag stanna kvar eller ska jag gå? Få existentiella vägskäl får oss att tvivla så mycket eller känna så mycket rädsla. Vi vet att vi ibland kommer gå för långt genom att stanna kvar, och att vi genom att gå kommer komma tillbaka till vårt verkliga, sanna jag. Denna tumregel gäller dock inte i alla fall. Så hur vet du vilket det bästa valet är?

Vi önskar alla att vi alltid kunde göra det rätta valet, att vi kunde vara perfekta, precisa och felfria i varje steg vi tar. Oturligt nog, oavsett hur mycket vi önskar det, så kommer ingen in i den här världen med en perfekt kalibrerad kompass att vägleda dem genom livet. Men det är det som är livets storslagenhet, det verkliga äventyr som livet erbjuder – att skapa vår egen väg, baserat på försök och misstag.

Det enda misstaget vi egentligen kan begå är att inte ta några beslut, låta slumpen bestämma, överge den lilla kontroll vi har. Om vi låter rädslan regera blir vi orörliga, som rostiga skepp på livets strandbank. Hursomhelst kan människor som väljer en väg framför en annan att lära sig av det valet, vilket är det viktigaste av allt.

“Det är väldigt troligt att de bästa valen inte är en produkt av reflektion av hjärnan utan ett resultat av en känsla.”

-Eduard Punset-

Man med surfingbräda

Att stanna eller att inte stanna – att välja ett utesluter inte alltid det andra

Folk drivs nästan konstant till att ta beslut. Vi väljer om vi ska köra bil eller ta bussen. Dricka te eller kaffe, stanna kvar hos en kompis eller gå hem, spara lite mer den här månaden eller ge efter för ögonblickets impulser. De här banala besluten tar inte så mycket energi eftersom de är generella, vi har ingenting att förlora på dem.

Beslut med mer emotionell tyngd är de som kan få oss att känna oss helt ur balans. Vare sig du lämnar din partner eller inte, vare sig du slutar ditt jobb och hittar ett annat, vare sig du flyttar utomlands och börjar på ett nytt kapitel… Sådana beslut utlöser vad psykologerna kallar “rädsla för förlust”. Det är nästan som om det aktiverar ett inre alarm som varnar oss för en kommande fara vi inte är beredda på.

Ska jag stanna eller gå?

Så när du ställer dig själv frågan: ska jag stanna eller ska jag gå? Underlättar det om du har förstått ett par saker först:

  • Att ta ett beslut bör inte synonymt med förlust eller resignation – resultatet bör vara en vinst. Om du till exempel slutar på ditt jobb där du kände dig förverkligad för att hitta ett annat med bättre lön men mindre personlig tillfredsställelse, kan det ses som en personlig förlust.
Ska jag stanna eller gå
  • Ett annat exempel: om du väljer att ge din partner en andra chans, att stanna och försöka lite till i det här nästan omöjliga förhållandet med din partner, kommer det att bli en förlust om det skadar dig. Glöm inte att det kan vara mer smärtsamt att hålla fast än att släppa taget.

Därför vore det smart om du kan förnuftigt överväga varje möjligt beslut för att hitta din väg. Ska jag stanna eller gå? Det spelar ingen roll, så länge det är för att investera i dig själv och verka för din egen lycka. Det här är ett beslut som bara du kan göra eftersom ingen annan kan vara i din sits eller någonsin veta exakt vad du går igenom. I de flesta fall är det du som vet bäst vad dina egna behov är.

Svaret finns inom dig

Ibland tänker du så mycket på frågan att allting blir dimmigt. Som ett resultat av detta minskar din livskvalitet och värst av allt, ångesten och tvivlet börjar manifestera sig i fysiska symptom såsom

  • Problem med att sova
  • Matsmältningsproblem
  • Huvudvärk
  • Värk eller smärtor i kroppen
  • Humörsvängningar
  • Hjärtklappning
  • Koncentrationssvårigheter

När ditt sinne inte kan slappna av blir det osynkat med din kropp, och då utvecklar du fysiska obalanser. Detta är ett ofelbart tecken på att du har ett seriöst problem att lösa. För att kunna konfrontera situationen på bästa sätt följer här ett par förslag som är värda att fundera på.

Stanna eller gå

Två komponenter i ett bra beslut

Du har förmodligen hört att sanningen finns inom dig många gånger. Att hitta den är en modig självutforskande process som kan göras enligt följande modell av Thomas D’Zurilla och Marvin Goldfried. Det är en enkel men ändå inspirerande teori som förutsätter att du följer två större steg:

  • Anta en tapper och positiv attityd. När det kommer till att konfrontera ett problem är höjden allt. Minns vad vi sa i början om att vägleda alla dina handlingar mot personlig vinning. Att ta ett beslut innebär inte att du måst förlora något. Det borde alltid finnas ett bonus, en tydlig morot för din lycka och inre balans.
  • Omformulera ditt liv. Det kommer alltid att komma en tid när det inte finns något annat alternativ än att skriva om din historia, ta ett steg framåt för att fortsätta utvecklas, för att komma ut lite starkare, ny, nästan lysande.

Så när du står inför den eviga frågan “ska jag stanna eller ska jag gå”, måste du veta att det inte alltid finns ett enda rätt svar. Det är inte så att den väg är guldkantad och den andra enbart av vassa taggar. Du kan alltid göra det bästa av den du väljer om du är tydlig mot dig själv vad det gäller dina prioriteringar. Genom din egen ansträngning, kan du skapa din verklighet så att den blir mer tillfredsställande.

I slutändan väljer vi alltid vår egen väg.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.