Skuldkänslor efter att ha ätit: varför de uppstår och hur man stoppar dem
I många fall utgör skuldkänslor efter att ha ätit grunden för en ätstörning (ED). Vi har alla upplevt känslan “Jag borde verkligen inte äta det här eftersom det inte är hälsosamt och har alldeles för många kalorier”. Men trots detta gör vi det ofta ändå. Det är trots allt ofta bara en engångsföreteelse och även strikta dieter kan brytas ibland.
Men vissa människor tar ätandet till det extrema. Istället för att äta för att få i sig näring, gör de det faktiskt för att tillfredsställa sina känslor. Följaktligen blir ätandet till ett tvångsmässigt (och destruktivt) beteende. Detta leder till att de söker efter produkter av låg näringskvalitet som erbjuder en kort frisättning av endorfiner och serotonin.
Men plötsligt känner de extrem skuld. Faktum är att när handlingen att äta skapar skuld, skapas en slags återvändsgränd. Negativa känslor leder till att människor fortsätter att förstärka detta bristfälliga och problematiska ätbeteende. Nästan utan att inse det hamnar de i mycket farliga onda beteendecirklar.
Orsakerna till att man får skuldkänslor efter att ha ätit
Både barn, ungdomar och vuxna kan känna skuld efter att ha ätit. Det är viktigt att förstå att ätande inte bara är en handling för att överleva. Det är inte bara något vi gör för att få i oss näring. Faktum är att för människor är ätandet ofta en form av socialt beteende där kulturella, pedagogiska och till och med mediala aspekter är integrerade.
Men få handlingar så grundläggande (och nödvändiga) som att äta förvrängs i samma utsträckning av så många av de sfärer som omger oss. Och skuldkänslor efter att ha ätit kan motiveras av flera faktorer. De är väl värda att känna till.
Utbildning och familjedynamik
Familjens matvanor är starkt betingande processer. En studie gjord av George Washington University i USA visar att många föräldrar känner sig skyldiga över hur de när sina barn. Dessutom kan denna känsla projiceras på barnen själva.
Därför kan föräldrar överföra till sina barn från tidig ålder behovet av att endast konsumera hälsosamma produkter. Detta gör det enkla faktum att äta en och annan pizza eller munk en straffbar handling. Föga överraskande kan detta ingjuta skuldkänslor i barn från tidig ålder.
Dessutom kan de, på grund av familjens inflytande, upprätthålla ohälsosamma matvanor. När de når vuxen ålder, kan de följaktligen försöka vara strikta och följa en hälsosam kost. Men ibland upplever de en önskan att konsumera ohälsosam mat och när de gör det känner de sig skyldiga.
Mat har betydelser som går utöver näringsintag
Att känna skuld efter att ha ätit kan också vara resultatet av kulturella influenser. När allt kommer omkring vet vi alla att mat har betydelser utöver näringsintag. Till exempel ser vi godis, kakor och choklad som “dåliga” och sockerhaltiga läskedrycker som “skadliga”. Medan pizzor, hamburgare och pommes frites är “skräpmat” och därmed också skadliga.
Vi växer upp med dessa uppfattningar. Och även om de kan vara sanna, är sporadisk konsumtion av dessa produkter inte skadlig. Det är bara den exklusiva eller frekventa konsumtionen av dem som orsakar hälsoproblem.
Ingen mat är bra eller dålig. Mat är helt enkelt mat. Vi behöver helt enkelt veta hur man äter på ett balanserat sätt utan att förbjuda något. Måttfullhet är nyckeln.
Ett samhälle som belönar smalhet
Dagens smalhetskult är förmodligen orsaken till många ätstörningar. Det räcker faktiskt att leva i en värld där skönhet och slimmade kroppar är synonyma med framgång och social acceptans för att ens psykologiska balans ska hotas.
Idag finns det ett implicit ideal som dikterar “den normativa kroppen”. Många strävar efter denna typ av omöjliga figurer. Och för att uppnå detta mål måste de begränsa eller moderera sitt ätande. Därför upplever de i dessa fall inte bara skuldkänslor efter att ha ätit ohälsosam mat.
Faktum är att de känner sig skyldiga efter att ha ätit alla typer av livsmedel. Den enkla handlingen att äta skapar obehag. Vid många ätstörningar är detta bara toppen av isberget.
Stress, ångest och skuldkänslor efter att ha ätit
Vi äter inte alltid på grund av fysiologisk hunger. Emotionell hunger styr många av våra ätbeteenden. Det gör det till den grad att det är ett sätt att kanalisera stress och ångest.
Till exempel kommer många människor hem efter en stressig dag på jobbet och bara längtar efter en sak: att äta typen av livsmedel som lugnar deras känslor av stress och ångest. De letar efter snabba, stimulerande och givande livsmedel som lindrar deras obehag. Men deras känslor av njutning när de konsumerar en påse chips eller en pizza är korta och tillfälliga. Efter ett tag känner de sig följaktligen skyldiga.
Hur man hanterar skuldkänslor kopplade till mat
Om du har upplevt skuldkänslor i samband med att du äter under en tid, bör du rådgöra med en psykolog specialiserad på detta område. När allt kommer omkring är det extremt lätt att falla offer för tillstånd som tvångsmässigt ätande, hetsätning, bulimi eller anorexi. Att leva med skuld, såsom att känna dig skyldig när du ätit, får dig dessutom att lida. Här är några riktlinjer:
- Kom ihåg att det inte finns någon bra eller dålig mat. Allt är tillåtet så länge du konsumerar det med måtta inom en balanserad kost.
- Lär dig att äta på grund av fysiologisk hunger och inte emotionell hunger.
- Njut av din mat, lugnt och utan att stressa. Ät en varierad kost, en där du kan inkludera vad du vill med måtta.
- Integrera lämpliga strategier för att hantera din stress och ångest i ditt dagliga liv. Sluta se på mat som en kanal för att överrösta dina komplicerade känslor.
Slutligen, att äta bra är synonymt med att leva bra. Så lägg åt sidan den sociala pressen, skönhetsidealen och reklamkampanjerna. Tänk på att skuld är en plågande känsla. Det är inte värt det att vara dess fånge.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Breton, É., Dufour, R., Côté, S. M., Dubois, L., Vitaro, F., Boivin, M., Tremblay, R. E., & Booij, L. (2022). Developmental trajectories of eating disorder symptoms: A longitudinal study from early adolescence to young adulthood. Journal of eating disorders, 10(1). https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-022-00603-z
- Bybee, J., Zigler, E., Berliner, D., & Merisca, R. (1996). Guilt, guilt-evoking events, depression, and eating disorders. Current psychological research & reviews, 15(2), 113-127. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02686944
- Hagerman, C. J., Ferrer, R. A., Klein, W. M. P., & Persky, S. (2020). Association of parental guilt with harmful versus healthful eating and feeding from a virtual reality buffet. Health Psychology, 39(3), 199-208 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31829660/
- Kuijer, R. G., Boyce, J. A., & Marshall, E. M. (2015). Associating a prototypical forbidden food item with guilt or celebration: relationships with indicators of (un)healthy eating and the moderating role of stress and depressive symptoms. Psychology & health, 30(2), 203–217. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25186250/
- Mahmood, L., Flores-Barrantes, P., Moreno, L. A., Manios, Y., & Gonzalez-Gil, E. M. (2021). The Influence of Parental Dietary Behaviors and Practices on Children’s Eating Habits. Nutrients, 13(4), 1138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067332/
- Ruddock, H. K., & Hardman, C. A. (2018). Guilty pleasures: The effect of perceived overeating on food addiction attributions and snack choice. Appetite, 121, 9-17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29111153/
- Steenhuis I. Guilty or not? Feelings of guilt about food among college women. Appetite. 2009 Apr;52(2):531-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19133305/
- Yu, H., Carbonell-Barrachina, Á. A., & Koppel, K. (2021). Exploration of the food‐related guilt concept. Journal of Sensory Studies, 36(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joss.12622