Emotionell hunger – ångestens föredragna täckmantel

Emotionell hunger – ångestens föredragna täckmantel
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Alla vet vi hur hunger känns. När man har tom mage och måste äta något så är man hungrig. Givetvis vet du hur man identifierar situationer där du känner dig hungrig. Men vet du hur man skiljer på sann och emotionell hunger?

Experter rekommenderar inte att man går hungrig. De råder oss ej heller att gå längre än fyra timmar utan att äta, även om det bara är ett mellanmål. Men man äter inte alltid för att man är hungrig. Ibland äter man för att täcka sina känslor. Stress, sorg, ångest… du försöker dölja dem under onyttig mat som gör att du mår sämre i det långa loppet.

Vill du få ett slut på den onda cirkeln av att äta för att må bättre och sedan må dåligt för att du äter? Jag uppmuntrar dig att lära dig att skilja på emotionell hunger och hunger som orsakas av att du inte har tillräckligt med energi i kroppen.

Ta tjuren vid hornen och lär dig att identifiera tecknen på emotionell hunger. Då kan du ta tag i ditt liv och dina matvanor. Låt oss ta en titt på karaktärsdragen för emotionell hunger.

1. Sug efter specifik mat

Emotionell hunger kommer aldrig be dig att äta en tallrik grönsaker eller en sallad. Normalt sett manar den dig att äta något med många kalorier och lite näringsämnen. Du suktar efter sötsaker eller mat med mycket mättat fett. Med andra ord: skräpmat.

Kvinna äter hamburgare

2. Emotionell hunger verkar vara omöjlig att stilla

När du märker att du är hungrig så vet du vanligtvis hur mycket mat du vill äta. Med emotionell hunger kan du dock äta tills du är proppmätt. Denna typ av hunger hämmar mättnadskänslan, och som ett resultat känner vi oss inte mätta förrän alldeles för sent.

3. Den försöker fylla ett tomrum

Detta tomrum finns inte i magen, utan svarar på en emotionell obalans. Istället för att ta reda på vad problemet är så begraver vi det dock under all mat vi äter i ett tafatt försök att må bättre. Lindringen är temporär och varar bara så länge det tar att smälta maten. Efter ett tag mår vi istället sämre än någonsin.

4. Den manar oss att äta ensamma

Folk hetsäter sällan med andra. Det är en typ av ritual som man gör i ensamhet. Ensamheten kan i sig själv vara orsaken till hetsätandet. Men man kan även göra det vid händelser såsom bröllop eller födelsedagar för att dölja sina känslor.

5. Den ger dig skuldkänslor

Du vet att du inte behöver äta den där chipspåsen. Den kommer höja ditt kolesterol och är full av mättat fett, och du är dessutom inte ens hungrig. Du vet allt detta, men du kan inte besegra suget. När vi äter denna typ av “mat” känner vi oss skyldiga. Vi känner behovet att bestraffa oss själva för att vi tappar kontrollen.

6. Emotionell hunger är impulsiv

När du äter för att stilla din emotionella hunger så gör du det utan att tänka. Det är impulsivt. Du springer till affären och köper allt som ser gott ut för stunden.

7. Du använder den för att undvika ansvar

Du måste jobba, du lovade att gå till gymmet eller att plugga… men du känner inte för det och det slutar med att du stannar hemma. Innerst inne vet du att du inte har gjort vad du lovade. Ångesten kommer inte dröja med att knacka på och hålla dig sällskap.

Det är då du besöker kylskåpet. Du letar efter något du suktar efter, något som kan lugna dig. När du ätit något som är dåligt för dig inser du att du mår sämre. Du har nu skuldkänslor för två saker – att du inte uppfyllde din förpliktelse och att du gav vika för matsuget.

Vidare så inser du att du inte kände dig ängslig medan du åt. Så du går tillbaka till kylen efter mer… och du upprepar processen tills du är väldigt, väldigt mätt.

Idéer för att stilla emotionell hunger utan att länsa kylskåpet

Alla dessa drag är kopplade till emotionell hunger. Du måste bara leta efter dem i dina egna vanor för att kunna identifiera problemet. Sedan är det dags att motverka problemet. Här kommer några idéer som kan hjälpa dig.

1. Försök att äta något nyttigt för att stilla emotionell hunger

Om du vill äta men tror att det rör sig om emotionell hunger, kan du testa med något nyttigt. Om du inte är fysiskt hungrig så kommer du antingen inte äta eller bli mätt på en gång. Din kropp kommer säga att det inte är vad den vill ha. Då kommer du se huruvida hungern är äkta eller inte.

Barn med sallad

2. Tänk på vad som kan orsaka problemet

När du vet att du bara upplever ett matsug och inte sann hunger ska du tänka på vad som kan vara roten till problemet. Är du orolig över jobbet? Relationsproblem? Har du stressat hela dagen utan att stanna upp?

3. Träna för att stilla emotionell hunger

Träning hjälper på två sätt. Först är det ett sätt att släppa på negativa känslor. Träning producerar endorfiner som förbättrar humöret. Endorfiner hjälper även till att bekämpa ångest. Efter träningen kommer din kropp behöva energi och älska åsynen av lite nyttig mat.

4. Gör en måltidsplan

Detta kommer hjälpa dig att undvika impulsätande. Om du håller koll på när och hur du vill äta kommer du få bättre förståelse för när du faktiskt behöver ladda batterierna. Detta kommer göra det svårare för kroppen att lura dig. Vidare kommer du redan ha valt vad du ska äta, så chansen att det är ett intelligent val är högre.

5. Ge vika för suget då och då

Även om emotionell hunger vanligtvis svarar på skräpmat så är det bra att ge vika för suget då och då. Se bara till att det inte blir en vana.

6. Ät med andra människor för att stilla emotionell hunger

När du äter med andra så äter du långsammare. Du kommer förmodligen ej heller fokusera på dina problem. En annan fördel är att du delar njutningen mellan sällskapet du har och maten du äter. Därför kommer det inte vara nödvändigt att äta för mycket för att må bättre.

Ät med vänner för att stilla emotionell hunger

7. Överanvänd inte mat som belöning

Ibland när du har en dålig dag så försöker du få dig själv att må bättre genom att äta skräpmat. Du tänker “jag förtjänar det här”. Om du vänjer dig vid att kompensera för en dålig dag med skräpmat så kommer du inte kunna fokusera på att utveckla hälsosamma matvanor.

8. Få hjälp med de underliggande emotionella problemen

Vare sig det är en vän, familjemedlem, partner eller expert ska du finna någon som kan hjälpa dig. Dina försök att dölja problemet och hantera det ensam har inte lyckats.

9. Tänk innan du köper skräpmat

Varför köper jag detta? Behöver jag det verkligen?

10. Ta med en shoppinglista med allt du faktiskt behöver

Och köp inte något annat än vad som står på pappret. Vi skriver vanligtvis inte ned produkterna som är relaterade till vårt matsug; att köpa dem tenderar att vara impulsiva handlingar.

Den bästa tekniken är definitivt att vara medveten om din kropps sanna behov och att veta huruvida de stämmer överens med din fysiska eller emotionella kropp. Det är viktigt att proaktivt hantera svåra emotionella situationer. Du måste ta reda på orsaken och sedan besluta hur du ska hantera den.

Istället för att låta känslorna löpa fritt ska du jobba på att få ett fysiskt och mentalt friskt liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.