Fem tips för en god natts sömn

Efter en lång dag på jobbet finns det ingen mer komfortabel känsla än att vara i avskildhet i ditt sovrum, sluta ögonen och sova oavbrutet hela natten.
Fem tips för en god natts sömn

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2023

Vila är en viktig del av mänskligt liv och påverkar direkt vårt fysiska och känslomässiga välbefinnande. Faktum är att en god natts sömn inte bara hjälper dig att ladda upp din energi och reglera ditt humör. Det minskar också dina känslor av stress och ångest. I den här artikeln kommer vi att ge dig några användbara tips för att få en god natts sömn.

Att äta en balanserad kost, få tillräckligt med fysisk aktivitet och sömn är grundläggande för att din kropp ska fungera optimalt. Faktum är att sömnbrist eller dålig sömnkvalitet kan ha en negativ inverkan på din mentala hälsa, vilket ökar risken för utveckling av problem som depression, ångest, trötthet och irritabilitet.

Tips för en god natts sömn

En lämplig sovmiljö gör stor skillnad när det är dags för dig att gå och lägga dig. Det är mycket viktigt att se till att få tillräckligt med sömn varje natt. Detta är inte bara för att hjälpa din kropp att återhämta sig och ladda upp sig själv för att energiskt möta alla utmaningar den kommande dagen. Tanken är också att rensa ditt sinne så att du vaknar upp med en positiv känsla.

Här är fem tips för en god natts sömn:

1. Se till att ditt sovrum är mörkt och tyst

Få upplevelser är lika tillfredsställande som att sova på en ren plats, utan buller och lite belysning som hjälper dig att slappna av. Forskning visar faktiskt att exponering för artificiellt ljus orsakar ett avbrott i dygnsrytmen i kroppen. Med tiden försämras din allmänna hälsa genom att du undertrycker utsöndringen av melatonin (sömnhormonet), vilket leder till att du får svårt att somna.

Därför bör du försöka minska buller och ljus, både inomhus och utomhus, och få rekommenderade åtta timmars sömn varje natt. För att uppnå detta kan du använda mörkläggningsgardiner, sovmasker, vitt brus eller öronproppar för att blockera distraktioner.

2. Upprätta en rutin för att gå och lägga dig och stiga upp

Inom sömnhygien är det nödvändigt att etablera en rutin för att sova och vakna

Din kropp anpassar sig instinktivt till dina egna vanor. Av denna anledning är det viktigt att gå och lägga sig och gå upp vid ungefär samma klockslag varje dag. Detta hjälper dig att reglera din inre klocka och gör det lättare för dig att somna när det är dags för sängen.

Du bör också investera i en bra kudde och madrass som passar dina behov och preferenser. Tänk på att madrasser som är för hårda eller mjuka kan påverka sömnkvaliteten och orsaka smärta i kroppen. Säkerställ att du investerar i produkter av god kvalitet för att ta hand om din fysiska och mentala hälsa.

3. Håll en sval och behaglig temperatur för att få en god natts sömn

Den optimala sovrumstemperaturen kan variera beroende på individuella preferenser. Men som regel är den mellan 18-20°C. Det är värt att komma ihåg att en miljö som är för kall eller för varm försämrar din vila och gör att du inte kommer att kunna sova hela natten.

Dessutom avger din kropp värme och svett när du sover. Detta kan påverka kvaliteten på din sömn om den omgivande temperaturen inte är lämplig. Vid behov kan du använda en fläkt för att säkerställa ett konstant luftflöde eller luftkonditionering under väldigt varma och kalla nätter.

4. Undvik koffein och alkohol före sänggåendet

Koffein och alkohol är kontraproduktivt för sömnen

Flera undersökningar har visat att substanser som alkohol kan hålla hjärnan aktiv i timmar och orsaka nattliga uppvaknanden som förhindrar en god natts sömn. Detta kan med tiden leda till djup sömnlöshet, överdriven sömnighet under dagtid och störd sömnarkitektur. Därför rekommenderas det att du undviker att dricka kaffe, te, läsk, cocktails eller alkohol i någon form nära inpå sänggåendet om du vill ha en god natts sömn. Om du fortfarande tycker att det är riktigt svårt för dig att somna kan du rådfråga din husläkare om möjligheten att ta ett multivitamintillskott rikt på melatonin eller magnesium.

5. Begränsa din exponering för skärmar

Exponering för blått ljus från skärmarna på elektroniska enheter, som mobiltelefoner, surfplattor och tv-apparater, kan störa melatoninproduktionen. Detta gör det svårt för dig att sova. Av denna anledning bör du begränsa din användning av dessa skärmar minst en timme före läggdags. Om möjligt bör du dessutom undvika att ha en tv i sovrummet eftersom de kan vara distraherande.

Istället för att använda elektroniska enheter kan du läsa en bok, lyssna på lugn musik eller ägna dig åt andra avkopplande aktiviteter. Dessa hjälper dig att koppla bort från dina dagliga sysslor och förbereda dig för sömn. Genom att begränsa din exponering för skärmar förbättrar du kvaliteten på din sömn. Det ökar också din allmänna mentala hälsa och ditt välbefinnande.

Följ dessa tips för en god natts sömn

Slutligen är det viktigt att sova gott om du vill njuta av ett hälsosammare och lyckligare liv. Som vi har nämnt, för att uppnå en högkvalitativ och vilsam sömn måste du skapa goda förutsättningar för vila. Det inkluderar en bekväm säng och en sval, mörk och avkopplande miljö. Förutom att etablera en regelbunden rutin, bör du även begränsa din exponering för skärmar och undvika koffein- och alkoholkonsumtion några timmar före sänggåendet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hosker DK, Elkins RM, Potter MP. (2019). Promoting Mental Health and Wellness in Youth Through Physical Activity, Nutrition, and Sleep. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2019 Apr;28(2):171-193. doi: 10.1016/j.chc.2018.11.010. Epub 2019 Feb 6. PMID: 30832951.
  • Scott AJ, Webb TL, Martyn-St James M, Rowse G, Weich S. (2021). mproving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Med Rev. 2021 Dec;60:101556. doi: 10.1016/j.smrv.2021.101556. Epub 2021 Sep 23. PMID: 34607184; PMCID: PMC8651630.
  • Thakkar MM, Sharma R, Sahota P. (2014). Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol. 2015 Jun;49(4):299-310. doi: 10.1016/j.alcohol.2014.07.019. Epub 2014 Nov 11. PMID: 25499829; PMCID: PMC4427543.
  • Touitou Y, Reinberg A, Touitou D. (2017). Association between light at night, melatonin secretion, sleep deprivation, and the internal clock: Health impacts and mechanisms of circadian disruption. Life Sci. 2017 Mar 15;173:94-106. doi: 10.1016/j.lfs.2017.02.008. Epub 2017 Feb 16. PMID: 28214594.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.