Ensamhets- och tomhetskänslor hos barn

Känslor av tomhet, ensamhet och brist på motivation leder ofta till stort obehag hos vuxna. Men är det möjligt att även barn kan uppleva dem? Psykologen Úrsula Persona berättar mer om detta nedan.
Ensamhets- och tomhetskänslor hos barn

Senaste uppdateringen: 29 december, 2019

Ensamhets- och tomhetskänslor hos barn är relativt vanliga. Du kanske själv upplevde dem som liten. Men kan du identifiera dem hos andra?

Även barn kan känna sig missmodiga, ensamma och oroliga, trots att det inte finns något uppenbart skäl till det.

Det här är en känsla som är svår att beskriva, men som är lätt att känna igen för alla som upplevt den. Det är uppfattningen att livet är meningslöst och saknar ett egentligt syfte, ett mål.

Undrar du om det även kan förekomma tomhetskänslor hos barn? Läs vidare för att få svar!

Ensamhets- och tomhetskänslor hos barn

Barn känner sig tomma och ensamma, precis som vuxna. Och dessa känslor har i mycket högre grad än vi tror samma bakgrund som vår egen ångest.

För att ta ett exempel så lider vi alla när vi inte känner oss accepterade av dem som står oss närmast. Det ger oss ofta känslan av en tomhet som vi inte vet hur vi ska fylla. Samma sak gäller barn.

Många barn upplever att de inte får någon tillgivenhet från sina viktiga anknytningsfigurer. Detta gör att de utvecklar ett emotionellt vakuum, vilket i många fall leder till affektiva deprivationsstörningar.

Det är en psykologisk obalans som uppkommer då barn lider av emotionell understimulans. Följden blir att de ger uttryck åt denna genom att uppträda fientligt gentemot sina anknytningsfigurer.

Eller också genom att visa tecken på beroende, ängslan, svartsjuka och missnöje samt ett behov av ständiga kärleksbevis.

Som föräldrar finns det inget som gör oss mer illa än att veta att våra barn känner på det viset. Därför har vi en del olika möjligheter att försöka förhindra våra barn från att känna sig emotionellt tomma.

Och som föräldrar måste vi försöka få våra barn att känna sig så trygga och älskade som möjligt.

Hur man kan förebygga ensamhets- och tomhetskänslor hos barn

Tomhetskänslor hos barn beror ofta på bristande tillgivenhet

Visst är det sant att det ibland kan vara svårt att samordna våra egna och våra barns scheman, oavsett hur mycket vi anstränger oss.

Men våra dagliga arbetsuppgifter, arbetsscheman, franskakurser, gympapass, sportaktiviteter och läxor går alla ut över våra familjeliv.

Ibland räcker det med en fastställd tidsplan som förenar våra och våra barns liv. För tidsbristen får enorma konsekvenser för vårt behov av att vårda våra familjeband.

Riktlinjer för att bli medveten om denna verklighet och kringgå den:

  • Få dina barn att känna sig betydelsefulla och visa dem hur mycket du älskar dem. Det är av stor vikt att dina barn känner sig älskade och betydelsefulla. Fraser som “Jag älskar dig så mycket” och “Jag älskar när du ger mig en kram när jag kommer hem” får dem att må extra bra och stärker deras välbefinnande. Dessutom främjar du ett tryggt känslomässigt band och höjer deras känsla av tillhörighet.
  • Tillbringa kvalitetstid tillsammans. Ge dem din fulla uppmärksamhet. Stäng av era mobiltelefoner. Ha riktiga, förtroliga och djupa samtal. Tala om era liv, drömmar och mål. Om du delar med dig av dina tankar till dem så kommer de att dela med sig av sina till dig.
  • Gör trevliga saker för dina barn annat än att köpa eller ge dem prylar. Att ge av din tid är värdefullt för dem, men det måste vara kvalitetstid. Det finns många enkla saker du kan ge dem som inte involverar en stor investering i tid eller pengar. Exempelvis kan du ringa dem när du är på väg hem, lämna dem ett meddelande på morgonen och önska dem en trevlig dag eller hämta dem före deras fritidsaktiviteter och göra något oväntat med dem.
Kvalitetstid är viktigt för att förebygga tomhetskänslor hos barn

Trygghet är vitalt

När det gäller barn beror emotionell tomhet mer på att de saknar kärleksfulla band än på att de saknar mening i sina liv eller känner sig osäkra på framtiden ( något de måste ta itu med så småningom).

Med andra ord: när barn känner sig tryggare och mer älskade är det lättare för dem att utveckla sund självkänsla och självkännedom.

Vidare leder detta till tillräcklig trygghetskänsla i deras relationer, vilket förmodligen kommer att göra att de blir mer stresståliga som vuxnaOch låt oss slå ett slag för stresstålighet!

Det är en fantastisk färdighet som otvivelaktigt kommer hjälpa dem att bemöta livet med en bättre attityd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.