Toppupplevelser: deras definition och ursprung
Människor har haft toppupplevelser sedan urminnes tider. De ansågs annorlunda än vad vi ser nu och hade andra etiketter. Tack vare den amerikanska psykologen Abraham Maslow myntades detta koncept och psykologin började använda det.
Men vad är toppupplevelser? I den här artikeln kommer vi att diskutera deras huvudsakliga egenskaper och ursprunget till denna psykologiska term.
“Förmågan att vara i nuet är en viktig del av mental hälsa.”
-Abraham Maslow-
Vad är toppupplevelser?
De är övergående ögonblick, även kända som uppdateringar. Ögonblick när människor känner sig fullständiga, delaktiga i något och medvetna om sig själva och världen.
De är upplevelser som kommer efter självuppfyllelse. Dessutom kan man säga att de är de underbara stunder av glädje som kommer från djupa känslor och intryck.
Enligt Maslow i hans bok Religions, Values and Peak Experiences (1964) är de också stunder med högsta lycka och uppfyllelse. Det handlar om upplevelser där tiden stannar, känslor är överväldigande och mänskliga behov uppfylls.
Ursprunget till termen
Begreppet toppupplevelser myntades av Abraham Maslow i hans psykologiska teorier. Det inträffade efter hans intresse för signifikans. Han undrade över de högsta tillstånden för uppfyllelse i mänskliga erfarenheter och deras relation till psykologi.
Vikten av denna studie ligger i vikten av milstolpar. Det handlar om att människor uppfyller en rad behov för att nå självuppfyllelse.
Han upptäckte att det fanns mer intensiva och övergående ögonblick av självuppfyllelse, det han kallade toppupplevelser. Han föreslog också att de hade en mystisk aspekt och var spridda över tiden.
På samma sätt fortsatte han att arbeta med detta koncept och såg att dessa upplevelser kan utlösas av intensiva kärleksfulla känslor, konst, musik och skönhet. Han höll också med om att toppupplevelser kan vara höjdpunkten i en urladdning.
Egenskaperna hos toppupplevelser
Abraham Maslow var inte den enda som studerade toppupplevelser. Andra psykologer kompletterade hans arv. Låt oss se på några egenskaper hos toppupplevelser:
- De är en källa till positiva känslor.
- Dessa erfarenheter går utöver tid och rum.
- Deras natur är paradoxal.
- Toppupplevelser har positiva effekter som varar bortom deras existens.
- Personen känner sig ett med universum.
- De ger en känsla av intensiv positiv tillgivenhet.
- Människor känner sig fria och fullständiga efter att ha upplevt dem.
Enligt Abraham Maslow har alla haft toppupplevelser. Ibland lägger människor inte så stor vikt vid dem. Således är det här underbara upplevelser som människor kanske inte är medvetna om. För att förstå detta bättre, tänk på en av de gånger då en låt fick dig att gråta, du har slickat dig om läpparna efter en god måltid, eller när du ville stanna på den där balkongen och prata med dina vänner.
Kom ihåg att vi pratar om att känna sig extatisk. För att göra det lättare att identifiera kan människor fråga sig själva: “Vad utlöste den där upplevelsen?”, “Hur kändes det?”, “Kändes det annorlunda?”, “Var jag medveten om tid och rum?”, “Var det passionerat? “och” Kände jag att jag hade en plats i universum?”
Att se ditt barn födas, komma ut ur en djup depression, avnjuta ett stycke vacker konst, känna en extraordinär tillgivenhet… Alla dessa händelser kan vara toppupplevelser. Liksom de där ögonblicken där du tappar koll på tid och rum, för att du trivs så bra.
Kort sagt, de kan upplevas av alla människor. Å andra sidan kanske du inte är medveten om dem. Du kan uppleva en utan att veta att det är en toppupplevelse. När du upplever detta finns det vanligtvis en djup koppling till en brännpunkt som får dig att glömma bort allt annat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Cloniger, S.C. (2002). Teorías de la personalidad. (Cap 14). Pearson.
Maslow, A. (1964). Religions, values, and peak-experiences. (Vol.35). Columbus: Ohio State University Press.