Två kontraintuitiva strategier för att lösa problem
Kontraintuitiva strategier innebär metoder för problemlösning som strider mot vad intuitionen säger, men som i slutändan fungerar, mot alla odds. De kommer ur tanken att det du kan se som sunt förnuft-tänkande ibland vilseleder dig.
Man tror generellt att ytlig logik är nyckeln som öppnar alla dörrar och löser alla problem. Den använder några rimliga steg, såsom att identifiera svårigheten, gå igenom hur man tänker på möjliga lösningar, överväga var och en och sedan välja den lämpligaste.
Men ibland fungerar det inte. Hur noga du än följer sekvensen kan du ofta inte hitta en lämplig lösning. Det är då kontraintuitiva strategier kan gå långt för att avblockera ditt sinne och lösa problemet.
Kontraintuitiva strategier
När du står inför problem, särskilt om de påverkar dig känslomässigt, tenderar du att anta defensiva strategier. Dessa tenderar att vara fokuserade på brister eller svårigheter. Tanken är att du genom att tänka igenom problemet om och om igen hittar en hållbar lösning. Men oftare än inte gör detta dig ångestfylld.
Ångest är aldrig din bästa rådgivare. Faktum är att om du återkommer till samma problem om och om igen och fortfarande inte hittar rimliga lösningar, kommer det troligtvis att öka din ångest. Sedan dyker det vi kallar hjärndimma upp. Med andra ord blir din hjärna mättad. Ibland leder bristen på lösningar även till nya problem.
Din hjärna behöver ofta tillräckligt med tålamod för att fortsätta komma på nya strategier som du inte har använt tidigare. Faktum är att en ny situation ofta kan göra befintliga strategier värdelösa. Det är vid denna tidpunkt som kontraintuitiva strategier kan vara användbara. Här är två av dem:
1. Oskärpa istället för att fokus
I allmänhet, för att lösa något, ska du fokusera på det tills du förstår det fullt ut och hittar en väg ut. Denna strategi innebär emellertid att göra tvärtom. Tanken är att du faktiskt hittar lösningen på ett problem genom att lämna det i bakgrunden. I själva verket “suddar” du ut det från ditt sinne.
Denna strategi föreslår att du flyttar ditt fokus bort från problemet. Faktum är att du lämnar det olösta problemet kvar där det är. Istället för att försöka strukturera en lösning är tanken att sprida den. Detta uppnås först och främst genom att gå bort från problemet.
För det andra ska du vidga ditt perspektiv. För att göra detta kan du fråga andra personer som kanske har haft en liknande svårighet tidigare. Faktum är att om du pratar med någon som framgångsrikt använt vad som faktiskt är en ny strategi för dig, kommer det utan tvekan att ge dig en extra dos av självförtroende, vilket ibland är nödvändigt.
Å andra sidan kan någon ibland föreslå en löjlig och helt olämplig lösning. Men personens vision kan mycket väl tända inspirationslågan som kan ge dig några användbara idéer för att lösa problemet.
Det är extremt troligt att du genom att effektivt sudda ditt sinne minskar din ångest. Ett lugnt sinne är faktiskt mycket mer kapabelt att se och hitta livskraftiga sätt att övervinna mentala hinder.
2. Överdriva det till fullo
Den andra kontraintuitiva strategin är att använda hyperbol, eller överdrift, på ett konstruktivt sätt. Tanken här är att överdriva problemet. Detta innebär att man antar att dess effekter och konsekvenser blir så allvarliga som de maximalt kan vara. Återigen är målet att anta ett nytt perspektiv i problemlösning.
Den mentala övningen att överdriva ett problem är något som i sig hjälper dig att se det mer detaljerat. Faktum är att du kanske hittar aspekter som du inte hade märkt tidigare. Genom att överdriva problemet maximalt förstår du situationen bättre och kan vara mer exakt i ditt sätt att ta itu med den.
Denna kontraintuitiva strategi ökar pressen. Men i det här fallet är det den typen av press som kan hjälpa dig. Det hjälper dig att rama in dina tankar om problemet på ett bättre sätt och orsakar inte samma effekter som ångest gör.
Båda dessa kontraintuitiva strategier är särskilt användbara när du står inför förbryllande problem. När du trots att du tänker och tänker fortfarande inte kan hitta en lösning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Codina, P. L. S. (2010). El pensamiento y las ciencias de” la complejidad” y la comunicación. Quórum Académico, 7(1), 120-140.