Uttryck som främjar misstro – 5 stycken att undvika
Det finns sociala situationer där interaktioner är korta och kortlivade. Andra personer bildar en uppfattning om oss som är delvis medveten och delvis omedveten. De målar en bild baserad på vad vi säger, men även på vad vi uttrycker genom uttryck och hållning. Det är därför viktigt att undvika uttryck som främjar misstro.
“Att vara klarsynt är att kunna se motsägelserna mellan någons ord och dennes kroppsspråk.”
-Allan Pease-
Detta skulle inte vara ett problem om det inte vore för det faktum att många av dessa kortlivade stunder är extremt viktiga. Det kan ske under en arbetsintervju eller ett privat möte för att etablera kontakter som intresserar oss.
Eller varför inte en situation där vi vill göra ett gott intryck på någon som intresserar oss emotionellt? I detta fall vill vi att den andra personens upplevelse ska ge denne en nöjsam och positiv känsla om oss.
Det är därför det är värt att lära sig att känna igen våra uttryck och tyda vad de betyder. Det är även viktigt att vi kan polera dem så att de spelar i vår favör när situationen kräver det. För att uppnå det ska vi ta en titt på uttryck som främjar misstro.
1. Att bita sig i underläppen – ett “avslöjande” uttryck
När du biter dig i underläppen kommer du på ett eller annat sätt kommunicera en viss grad av oenighet med vad som kommer ur din mun. Utan att du eller någon annan är medveten om det så kommer detta uttryck tolkas som tvivelaktigt eller falskt med tanke på vad du säger.
Detta uttryck indikerar även att det finns ett dolt budskap. Personer säger vanligtvis “jag biter mig i läppen så att jag inte ska prata om ditten eller datten”. Det är en inkorrekt tolkning. När du genomför detta uttryck så antyder du att det finns något du döljer som kan motsäga vad du säger.
2. Att konstant rynka pannan
En rynkad panna är ett tecken på ilska, irritation eller oenighet. I själva verket är det ett uttryck vi ägnar oss åt på grund av stress i de flesta av fallen. Men det finns personer som gör det så ofta att det ingjuts i deras ansikten.
När vi är rädda eller nervösa så rynkar vi pannan. Detta kan kommunicera brist på förtroende, vare sig det är för sig själv eller någon annan. Vi höjer även på ögonbrynen när vi vill sätta en egg på en observation eller när vi tar en defensiv position.
3. Frekvent och snabbt blinkande – ett uttryck som främjar misstro
Det är ett av de svåraste uttrycken att kontrollera. Detta eftersom det nästan är en automatisk reaktion på situationer som producerar nervositet. Vi blinkar normalt sett 14-17 gånger per minut, men när vi är nervösa ökar detta avsevärt.
Det värsta är att när vi börjar blinka snabbt och ofta, kommer vår konversationspartner börja fokusera på det märkliga uttrycket. Det är lätt att denne slutar lyssna på vad vi säger och istället uppmärksammar osäkerheten vi uttrycker med ögonen.
4. Att gömma händerna medan man pratar
Våra händer är rent uttryck. De betonar, undviker, sätter punkt eller kompletterar vad du säger. Det är därför folk ser personer som pratar och rör på händerna mycket som mer spontana och pålitliga. Det skapar en känsla av uppriktighet.
Om någon å andra sidan gömmer händerna när denne talar, kommunicerar det raka motsatsen. Det är som om man försöker dölja något. Det är inte enklare att sätta händerna bakom ryggen, i fickorna, under skrivbordet eller att korsa armarna. Om du gör det så sätter du upp en barriär för kommunikationen.
5. Att le eller att skratta hela tiden – uttryck som främjar misstro
Att le är absolut ett av de mest hjärtevärmande uttrycken. När någon ler åt dig så hjälper det dig att vara mer positiv i den konversationen, utan att du ens märker det. Detta är en fantastisk modell för att göra dialogen positiv, lugn och vänlig.
Men när personer ler eller skrattar hela tiden så kan det ha en negativ effekt. I det scenariot uttrycker de nervositet, brist på koncentration eller för stor önskan att accepteras. Det budskapet är inte positivt, och blir faktiskt ett hinder för att andra ska uppskatta dig tillräckligt.
Med alla dessa uttryck som främjar misstro handlar det inte om att sätta på en mask eller falsk identitet. Det är raka motsatsen. Genom sina uttryck kan en person lära känna sig själv mycket bättre. Så genom att bli medveten om hur man kommunicerar med andra människor kan man justera budskapet man verkligen vill förmedla genom sitt kroppsspråk.