Vad är morbid nyfikenhet och var går gränserna?
Människor använder termen morbid nyfikenhet utan att riktigt tänka på vad den betyder. Ofta har morbid nyfikenhet att göra med sex. Det är därför vi säger att morbida saker är attraktiva för vissa personer.
Men människor stämplar även andra beteenden som morbid nyfikenhet. När någon till exempel vill veta detaljer om någon annans privatliv. Eller när människor njuter av att se blodiga eller extremt våldsamma bilder.
Det finns även en medicinsk definition som använder termen för att tala om sjukdomar. De kallas för “morbida” tillstånd. Så vi kan alltså definiera morbida saker som allt som får oss att tänka på psykiska sjukdomar. Människor associerar det ofta med perversion, men inte alltid. Så vad är då morbid nyfikenhet?
“Morbid nyfikenhet är en olydnad mot logiskt tänkande.”
-Plutarchos-
Morbid nyfikenhet, en mänsklig realitet
Morbid nyfikenhet är en av våra grundläggande impulser. Det är en del av vårt instinktiva paket, som även inkluderar våra grundläggande behov, som att sova, äta, socialisera och ha sex.
Vi kan definiera morbid nyfikenhet som ett behov av att se, känna, höra, vidröra eller interagera med något som ses som socialt förbjudet. Det är en kraft som pushar dig att komma i kontakt med dessa saker och uppleva njutning. Det är njutningen av att överskrida normer eller kliva in i en värld av förbjudna saker.
Detta tar sig många uttryck. Pornografi tillfredsställer till exempel människors nyfikenhet, men låter dem även gå “bortom” vanliga sexuella relationer. Det attraherar vissa personer eftersom det går över de vanliga gränserna, och det medför sin egen typ av extra njutning.
Nyckeln till morbid nyfikenhet är övertramp som en form av njutning.
Karaktärsdrag hos morbid nyfikenhet
Ordboken lär säga att detta koncept är en besatt dragning mot förbjudna saker. Vi associerar det generellt med att vara ohälsosam. Men det är även kopplat till njutning, nästan alltid på ett sexuellt sätt. Men det är värt att lägga till textur till detta.
Alla morbida impulser är inte skadliga. Ibland är de bara lekfulla och ett sätt att utforska nya njutningar.
Vad som vanligtvis väcker morbid nyfikenhet hos personer är allt som är mystiskt. Eller allt som avger ett sken av att vara ovetbart. Det innebär allt som inte är vanligt att uppleva eller allt som avviker från det som är “normalt”.
I patologiska fall innebär det attraktion till objekt som förbjuds av familjenormer, mental hälsa eller social ordning. Dessa är fall när det finns en attraktion till familjemedlemmar, barn etc. Dessa är fall där morbid nyfikenhet definitivt tar sig in på perverst och sjukligt territorium.
Saker förbjudna och saker åtrådda
Fantasi spelar en stor roll i sexualitet. Ofta har sexuell attraktion mycket mer att göra med vad du förställer dig än vad du faktiskt ser. Vad du inte kan se på ytan blir till en källa för åtrå.
Det finns kulturer där kvinnor inte bär något ovanför midjan. Att se dem så leder inte till upphetsning hos personerna i dessa samhällen. Men för någon som tillhör ett samhälle där kvinnor alltid täcker brösten kan det vara väldigt upphetsande.
En stor del av erotik handlar om vad som antyds snarare än vad som erbjuds. Många passioner växer när de involverar att gå över någon form av gräns. Och det är så morbid nyfikenhet fungerar.
Hälsosam och ohälsosam morbid nyfikenhet
När det kommer till detta koncept gäller samma grundregler som med sexualitet. Om båda personerna är överens om det så är det generellt sett okej. Även om det är något som andra skulle stämpla som “smutsigt”, “grymt” eller “bisarrt”. Det enda villkoret är att de inblandade accepterar handlingarna.
Mario Vargas Llosa säger att sakerna som utmanar bias är vad som är giltigt i den erotiska sfären. Men det är inte acceptabelt när det förminskar den sexuella akten och personerna i den. Alltså när det blir något enbart fysiskt, tömt på känslor.
Och det är givetvis också sant när bara en av personerna har den specifika nyfikenheten. Då försöker man bara förminska den andra personen till en sak, ett medel, ett verktyg. I dessa omständigheter är den morbida nyfikenheten pervers och extremt destruktiv för alla inblandade.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Edwards, E. D. (2020). Morbid curiosity, popular media, and thanatourism. Australian Journal of Parapsychology, 20(2), 113-138. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/informit.619378616220278
- Harbison Ruedisili, H. R. (2023). Investigating the Psychology of Morbid Curiosity: The Role of Needing to Know. https://digitalcommons.macalester.edu/psychology_honors/54/
- Lozano Ascencio, C. (2015). El sensacionalismo de los riesgos y las catástrofes: un siglo consolidándose en los relatos periodísticos. RIHC: revista internacional de Historia de la Comunicación, 5, 35-51. idUS – El sensacionalismo de los riesgos y las catástrofes : un siglo consolidándose en los relatos periodísticos
- MacCurdy, J. T. (2013). The psychology of emotion: morbid and normal (Vol. 12). Routledge.
- Oosterwijk, S. (2017). Choosing the negative: A behavioral demonstration of morbid curiosity. PloS one, 12(7), e0178399. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0178399
- Oosterwijk, S., Snoek, L., Tekoppele, J., Engelbert, L. H., & Scholte, H. S. (2020). Choosing to view morbid information involves reward circuitry. Scientific reports, 10(1), 15291. https://www.nature.com/articles/s41598-020-71662-y
- Scrivner, C. (2021). The psychology of morbid curiosity: Development and initial validation of the morbid curiosity scale. Personality and individual differences, 183, 111139. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886921005183
- NIH. (s.f.). Definición de morbilidad. Consultada el 31 de enero de 2024. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/morbilidad
- RAE. Morbo. Consultado el 31 de enero de 2024. https://dle.rae.es/morbo