Var vänlig mot dig själv!
Det sägs ofta att vi är våra egna värsta kritiker och att vi alltid behandlar andra bättre än oss själva. Kanske känner du igen dig i detta; att du kräver för mycket av dig själv, saknar överseende med dina brister och tycker det är svårt att vara vänlig mot dig själv.
Därför är det nödvändigt att vi lär oss älska, respektera och acceptera oss själva, precis som vi gör med personer omkring oss. Genom att börja med dig själv blir det enklare att vara vänlig mot andra.
Många människor tror att de måste vara hårda mot sig själva för att inte sitta stilla utan att göra något. De känner att de måste ha strikta deadlines för att fortsätta röra sig framåt. Detta må vara sant, och det är okej att sätta press på sig själv. Problemet är att vi ofta fokuserar och blir besatta av vad vi gör fel eller vad vi kan förbättra.
Vi kanske ska experimentera med att vara mindre strikta och tillåta oss själva att begå misstag då och då (vilket även skulle vara bra för vår inlärning).
Vi uppfattas av andra som starka, beslutna och modiga personer, som superhjältar. Samtidigt gömmer vi det faktum att vi är rädda, har tvivel och att vi är olyckliga.
Denna mask eller avskärmning som vi sätter upp hjälper oss inte. Den gör faktiskt det motsatta eftersom vi blir till de mest orättvisa och kritiska människorna på planeten när tiden kommer då vi måste vara ensamma, och då tillåter vi inte oss själva att begå det minsta av misstag.
Hur blir man vänlig mot sig själv?
Att säga “jag älskar mig själv” är inte synonymt med narcissism, utan visar bara att du accepterar och älskar dig själv för den du är. Och trots att detta kan verka som det svåraste i världen att göra bör det inte vara det. Här följer några tips som kan hjälpa dig att bli vänlig mot dig själv:
Det är okej att begå misstag
Ingen är perfekt och ingen föddes med all kunskap. Precis som andra personer begår även du misstag, för du är inte mer än människa. Grubbla inte över dina misstag; gör inte en höna av en fjäder; sätt saker och ting i perspektiv.
Om det finns något i sättet du talar eller agerar som du inte gillar ska du ha bättre uppmärksamhet nästa gång, analysera situationen och komma fram till ett sätt att lösa den på. Tänk om samma misstag skulle drabba en vän eller familjemedlem? Övertyga dig själv om att världen inte kommer att gå under för att du sabbade något, eller för att du erkände det.
Ignorera inte smärtan
Neka inte känslan av sorg, rädsla, lidande, förtvivlan och depression. Att vilja dölja saker från andra kan fungera i vissa situationer, men det kommer en tid när du måste hantera dina känslor.
Vi kan hantera en bästa vän som mår dåligt eller en partner som har en dålig dag, men inte säga “Jag är ledsen idag” eller “Jag är deprimerad” eftersom vi vill ta oss bort från denna känsla, gömma den och inte fixa den. Detta gör bara situationen värre.
Var vänlig mot dig själv och behandla dig själv som du behandlar någon du älskar
Tänk dig att du är i köket med ditt lilla barn som vill hjälpa till vid bordet. Han tar ett glas och det faller till golvet och går i kras. Vad skulle du säga? Du kanske skäller på honom, men om han skär sig eller börjar gråta skulle du trösta honom. Du skulle säga att det var en olyckshändelse och ett misstag som kunde drabbat vem som helst.
Tänk dig nu att det istället för din son var du själv som tappade glaset som gick i tusen bitar? Din första reaktion skulle säkerligen vara att tänka att du är värdelös och att du inte kan göra något rätt.
Jämför båda situationerna och tänk dig hur ditt barn skulle ha känt om du hade sagt detsamma till honom som du sade till dig själv. Eller hur du skulle känt om du var lika förstående mot dig själv som mot din son.
Att ha en dålig dag betyder inte att oturen är här för att stanna
Vi går alla genom stunder vi bara vill glömma. Sådana som gör ont till den gräns att det känns som att vi nått avgrunden och det verkar som att ett mörkt moln svävar över vårt huvud.
Bortom de dåliga, oturliga eller oönskade sakerna är vi kapabla att framgångsrikt övervinna och gå segrande ur kampen mot förluster, otur eller vad vi nu vill kalla dem. Det finns alltid ett ljus i tunneln, oavsett hur mörkt det är för stunden. Ge därför dig själv några minuter varje dag för att tänka på saker att vara tacksam för… Du kommer inse att det finns flera anledningar och att de är väldigt bra!
Var inte din egen värsta fiende. Bli din bästa bundsförvant och vän istället.