Varför smarta människor ofta låtsas att de inte är det

Mycket intelligenta människor har ofta allvarliga problem med att anpassa sig till många miljöer. På arbetsplatsen är det dessutom ibland de mest odugliga och lydiga som föredras. Det gör att smarta människor ofta förringar och döljer sina kompetenser.
Varför smarta människor ofta låtsas att de inte är det
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2023

Har du någon gång medvetet strukit vissa av dina studier och erfarenheter från ditt CV? Om så är fallet kanske du ser dina kunskaper och ditt värde som ett problem snarare än en fördel. Det finns faktiskt specifika scenarier i samhället idag där medelmåttighet föredras framför exceptionell talang. Därmed är det logiskt att smarta människor försöker dölja sina talanger i vissa sammanhang.

Det märks på de personer som trots sin uppenbara oduglighet uppnår högre chefspositioner. De är utvalda av de typer av ledare som föredrar lojala medarbetare framför människor med stort värde. Faktum är att många organisationer inte vill ha nya idéer, att något ska förändras eller att deras auktoritet ska utmanas.

I vissa fall väljs funktionell dumhet framför det innovativa sinnet. Det som med flexibilitet, beslutsamhet och kritiskt perspektiv omformulerar strukturer och genererar framsteg. Mycket av denna verklighet kan förklara varför de smartaste människorna blir besvikna. Därför väljer de att dölja sin potential.

Vi är alla sociala varelser. Ofta är det vi behöver mest att anpassa oss, få ett jobb och inte vara den “konstiga” som får människor att känna sig obekväma och som ingen förstår. Men kan de som tvingas sänka sitt värde för att integrera sig någonsin vara lyckliga?

Mycket intelligenta människor är extremt reflekterande, kritiska och sanningssökande. Detta får dem ofta att känna sig besvikna i en miljö som inte alltid erkänner dem som är mer värdefulla.

Arbetslag i möte
Den smartaste personen är inte alltid det bästa valet för vissa jobb. Detta faktum är välkänt. Följaktligen är det många som spelar ner sina kvaliteter.

Varför smarta människor låtsas att de inte är det

Vi lever i en värld där de mest okunniga uppfattas som de mest begåvade (Dunning-Kruger-effekten) och de smartaste underskattar sitt värde (bluffsyndromet). Även om det kan verka ironiskt, är det faktiskt en fruktansvärd tragedi. Faktum är att de smartaste och mest kompetenta människorna slösas bort i ett system som är hållbart men som inte går framåt.

Till detta kommer den verklighet som vi redan nämnt. Det faktum att intelligenta människor ofta låtsas att de inte är det, bara för att överleva. Dessutom tenderar de med högre IQ att uppleva fler anpassningsproblem. Därför går de miste om många sociala förmåner. Till exempel kanske de inte uppnår en professionell karriär alls eller går miste om ett bra nätverk av vänner eller en partner.

Låt oss ta reda på mer i detalj varför vissa smarta människor låtsas att de inte är det.

I skolan stämplas de smartaste barnen ofta som de-som-vet-allt. Dessutom utsätts de ofta för mobbning och känner sig avvisade på grund av sin talang. Detta kan leda till att de i vissa sammanhang väljer att dölja sin kompetens för att anpassa sig och inte dra till sig uppmärksamhet.

Överkvalificering är ett problem som många smarta människor stöter på när de söker jobb

Smarta människor låtsas ofta att de inte är det eftersom de känner sig som stora fiskar i små dammar. Faktum är att det finns så få jobb tillgängliga för högutbildade att de inte har något annat alternativ än att sänka sina förväntningar och begränsa sina CV.

I själva verket ses överkvalificering som ett hot i många arbetsmiljöer. För det första beror det på att det inte finns tillräckligt med positioner för den här typen av människor. För det andra känner företag ofta att de inte alltid kan eller vill ge den här typen av anställda vad de förtjänar.

University of Western Australia genomförde en studie som visade att många chefer antar att en överkvalificerad individ kan bli uttråkad i sin roll. Eller att personen med tiden kommer sluta ta ansvar för sina arbetsuppgifter och känna sig utfryst.

Det finns många fördomar om smarta och begåvade människor. Detta förklarar varför de, för att överleva och helt enkelt få ett jobb, ofta väljer att sänka sina målsättningar och begränsa sina CV.

Den eviga strävan efter att passa in socialt

University of Singapore genomförde en studie som visade att medan de allra flesta glatt delar sin tid med vänner, tycker de smartaste människorna mer om ensamheten. Detta betyder dock inte att de är asociala eller att de inte behöver en kontakt med andra. Faktum är att alla människor behöver vara anslutna till andra.

Men om smarta människor vill bygga ett grundläggande nätverk av vänskap, tvingas de ofta att späda ut sina sanna jag och skapa en karaktär med mindre djup och briljans. Detta innebär att de kan få kontakt med andra genom att ha mer triviala konversationer.

När smarta människor låtsas vara något som de inte är, gör de det bara för att överleva. Faktum är att de har insett att det gör deras vardag och anpassning lättare.

Behovet av att inte dra till sig uppmärksamhet

Smarta människor låtsas ibland att de inte är det för att undvika lidande. Detta kan verka konstigt, men det händer ofta. Till exempel drabbas barn med hög intellektuell kapacitet ofta av mobbning. Faktum är att många smarta barn tillbringar en stor del av sitt akademiska liv utsatta för glåpord och förolämpningar.

Att växa upp som den fula ankungen eller kloka ugglan som alltid var ensam på skolgården lämnar dock ett ärr. Till och med trauma. Faktum är att drabbade i vuxen ålder kan välja att förtränga sin personlighet, karisma, talang och kunskap. Det är en grundläggande mekanism för att förtränga bortstötningen och smärtan de genomled i barndomen.

Smart kvinna
Många intelligenta kvinnor undervärderar sin intelligens för att inte skrämma bort potentiella partners.

Effekten av att låtsas

Mycket intelligenta människor definieras av deras förmåga att lösa problem. Medvetna om att talang och ett briljant sinne ses som hot, tenderar de därför att vilja lösa utmaningen på ett beslutsamt sätt. Resultatet är att de döljer sin potential och i slutändan har obetydliga samtal och bara följer strömmen i det sociala livet.

Detta har verkligen negativa konsekvenser. Om de till exempel tar bort vissa studier och färdigheter från sitt CV för att få ett jobb, kommer de att känna sig omotiverade och frustrerade. Dessutom kan de besluta sig för att fejka en viss naivitet för att inte framstå som arroganta, eller för att de inte vill få någon de tycker om att känna sig obekväm, eller bara för att dölja det faktum att de är smartare. Men detta innebär att de i slutändan får ett motsägelsefullt och olyckligt liv.

Att låtsas vara något de inte är, dölja sitt värde och skapa en karaktär för att anpassa sig till sin omgivning, kommer att späda ut deras genuina jag. Detta kan leda till depression eftersom de i förlängningen suddar ut sig själva i ett samhälle som vill att alla ska vara likadana. Men att vara annorlunda, unik och exceptionell är ett värde som de bör acceptera, dra nytta av och förbättra.

Det kommer alltid att finnas människor som uppskattar och letar efter de ljusaste gnistorna. Ingen ska någonsin släcka sitt inre ljus bara för att leva i mörker med andra. Vi måste ha tilltro till oss själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Furnham, A., Dissou, G., Sloan, P., & Chamorro-Premuzic, T. (2007). Personality and intelligence in business people: A study of two personality and two intelligence measures. Journal of Business and Psychology22(1), 99-109.
  • Gonzalez-Mulé, E., Carter, K. M., & Mount, M. K. (2017). Are smarter people happier? Meta-analyses of the relationships between general mental ability and job and life satisfaction. Journal of Vocational Behavior99, 146-164.
  • Li NP, Kanazawa S. Country roads, take me home… to my friends: How intelligence, population density, and friendship affect modern happiness. Br J Psychol. 2016 Nov;107(4):675-697. doi: 10.1111/bjop.12181. Epub 2016 Feb 4. PMID: 26847844.
  • Liu, S., Luksyte, A., Zhou, L., Shi, J., & Wang, M. (2015). Overqualification and counterproductive work behaviors: Examining a moderated mediation model. Journal of Organizational Behavior36(2), 250-271.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.