Vi upplever många olika känslor vid jul

Julen är inte en tid att tvinga dig själv att känna dig lycklig till varje pris. Det är en tid att reflektera, ta hand om dig själv och känna igen vad som ger dig frid och glädje under semesterperioden. Här kommer du att upptäcka psykologin bakom de känslor som vi oftast upplever under julen.
Vi upplever många olika känslor vid jul
Marta Bermejo Victoriano

Granskad och godkänd av psykologen Marta Bermejo Victoriano.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

När decemberdagarna närmar sig blir gator och städer prydda med dekorationer. En festlig anda fyller luften. Julplaner görs, julkort kommer och du handlar presenter till nära och kära. Det är en tid för att samlas, för att ge och ta emot och för att dela. Därmed  upplever vi också många olika känslor vid jul.

Även om julen ofta betraktas som en lycklig tid, är verkligheten för vissa helt annorlunda, med känslor av nostalgi, sorg, frustration, stress och till och med smärta. Dessa känslor är direkt relaterade till ens livserfarenheter, och julen är ofta den tid på året då människor känner dem som starkast.

Känner julens känslor.

Vilka känslor upplever du vid jul?

Julen är inte en lycklig tid för alla. Varje person har unika tankar och känslor som svar på händelser som har inträffat i deras vuxna liv, såväl som i deras barndom.

För barn är julen en tid förknippad med skollov, klappar, traditioner och jultomtens magi. Det finns roliga julaktiviteter, släktträffar och mycket mer. Som barn är det därför lättare att känna positiva känslor vid jul. Men ett barns uppfattning om julen beror oftast på hur deras föräldrar ser på högtiden.

Å andra sidan är ångestkänslor vid jultider vanligare i vuxen ålder. Ångest kan uppstå av olika anledningar, inklusive:

  • Slutförandet av årets projekt på jobbet.
  • Släktträffar, julbord med jobbet och andra sociala åtaganden.
  • Julklappsinköp och planering av julmat och fester.

Därför kan julen kännas extremt hektisk, ibland så hektisk att du blir överväldigad av stress, vilket leder till att du bara vill få den överstökad. Dessutom, om du nyligen har förlorat någon eller upplevt ett uppbrott, kanske du inte utstrålar den julglädje andra förväntar sig.

Julen ur ett psykologiskt perspektiv

Psykologer belyser vikten av att ta sig tid att reflektera över hur du mår under julhelgen. Känner du dig lycklig? Eller känner du dig ledsen, melankolisk eller arg?

Det är viktigt och nödvändigt för dig att förstå dina känslor, tillåta dig själv att känna dem och göra vad du kan för att hantera dem och anamma en hälsosam livsstil.

Övertyga inte dig själv om att alla andra känner sig glada vid jul. Och om du inte känner dig lycklig, tvinga inte dig själv till det. I realiteten måste du acceptera ditt humör, samtidigt som du gör så gott du kan för att engagera dig i julfirandet.

Sätt dina känslor vid jul i perspektiv

När du inte har det lätt under julen är en av de bästa strategierna att sätta dina känslor i perspektiv. Du behöver inte tvinga fram glädje under julen. Du behöver inte känna dig pressad att lösa problem eller delta i varje julfest du är bjuden till.

Genom att sätta saker i perspektiv kommer du att inse att du, precis som under resten av året, ska känna dig fri att uppleva julen på dina egna villkor, med dina egna känslor.

Sätt upp nya mål vid jul

Lägg märke till negativa känslor du känner så att du kan vidta åtgärder för att göra positiva förändringar. Lär dig att betrakta julen som en tid för att se problem i ett nytt ljus. Det kan vara en tid att förstå dig själv bättre och att hantera hur du mår. Ge dig därmed själv möjligheten att må bättre.

En kvinna som hittar positiva känslor vid jul.
Julen kan vara en tid att sätta upp nya personliga mål och börja arbeta med dem.

När du bestämmer dig för att göra en förändring måste du först och främst sätta upp nya mål. Sedan kan du ta steg för att nå dina mål. Det är sant att även det att agera för att förverkliga ens mål, bidrar till en ökning av positiva känslor, såsom en ökad motivation.

Kraften hos positivt tänkande

Ditt humör styrs till stor del av din attityd. Därför spelar du en aktiv roll i dina känslors tillstånd.

Att kontrollera negativa tankar och tänka positivt hjälper också till att förbättra ditt humör. Om du till exempel förknippar julen med sorg, kommer dina tankar att gå åt samma håll. Ditt sinne kommer att fyllas med negativa idéer, som “Vilken sorglig jul”, “Jag hoppas att den är över snabbt” och “Jag orkar inte se att alla andra runt omkring mig känner sig glada just nu”.

Ta hand om dig själv och använd ditt sinne för positivt tänkande. Tillåt dig inte att dröja kvar vid negativa tankar. Så här sätter du dina känslor i perspektiv vid jul, neutraliserar dina tankar inför semesterperioden och gör saker lättare för dig själv.

Emotionell psykologi spelar en nyckelroll för ditt välbefinnande

Känslor vid jul kan vara väldigt olika, och ibland till och med tvetydiga, vilket leder till blandade känslor. Du kan förbättra ditt känslomässiga välbefinnande under julen genom att ta dig tid att reflektera och respektera dina känslor. Dessutom, om du tar initiativet att ändra din attityd (och åtminstone se vad som händer), kan du ta avstånd från dina negativa uppfattningar om julen.

Njut av din familj och dina vänner, precis som alla andra dagar under året, utan pressen att tvinga fram glädje och utan de negativa tankarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.