Vid vilken ålder är människor vanligtvis som lyckligast?

Vid vilken ålder var du lyckligast? Vilken tidpunkt skulle du gå tillbaka till utan en blinkning bara för att få återuppleva det? Dagens artikel kommer att utforska en nyligen genomförd studie som tydligen kan fastställa den ålder som de flesta skulle gå tillbaka till.
Vid vilken ålder är människor vanligtvis som lyckligast?
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Vid vilken ålder är människor vanligtvis som lyckligast? Lycka är en tvetydig och subjektiv term, semantiskt sett. Detta beror på att anledningarna till att man känner sig lycklig varierar mycket från person till person. Men kanske du måste förstå vad lycka är om du verkligen vill uppleva vad det innebär att vara lycklig och uppfylld.

Lycka är ett elektrifierande och underbart tillstånd som berusar och fyller dig med djup inre tillfredsställelse. Det kan uppstå efter att du har träffat en underbar person eller köpt ditt drömmars hus på landet. Vissa säger att det inte finns någon lycka i livet. Med andra ord att det bara finns flyktiga glädjefyllda tillstånd. Jordnära stunder där frid och lugn är närvarande.

“De lyckligaste människorna var de som existerade som inte mycket mer än svagt medvetna matintagningsapparater som avnjöt en orgasm emellanåt. Intelligens och tänkande behövdes egentligen bara för att skaffa mat.”

-Pasi Ilmari Jääskeläinen-

En kvinna som njuter av vinden.

Vad är lycka?

Hur som helst, lycka är ett tillstånd hos människor. Människor inom grenar av psykologi, teologi och filosofi fortsätter att studera det noggrant och statsvetare och ekonomer analyserar det hela tiden.

Men ur den positiva psykologins synvinkel är lycka ett tillstånd av välbefinnande som omfattar att leva ett bra liv och njuta av det. Med andra ord ett meningsfullt liv med en känsla av syfte och djup tillfredsställelse.

I sin bok The How of Happiness talar Sonja Lyubomirsky om lycka som en upplevelse av glädje, tillfredsställelse och positivt välbefinnande. En som följer med känslan av att livet är bra, meningsfullt och värdefullt.

Att uppnå lycka är i någon mening ett tillstånd där du söker efter det som ger dig behag. Det som ger dig det efterlängtade välbefinnandet. Det är därför termen är ganska subjektiv och annorlunda för varje person.

Vid vilken ålder är människor vanligtvis som lyckligast? Lycka och positiva tankar

Att upprätthålla eller främja positiva tankar är ett sätt att känna sig lyckligare. Happiness, a Quick Immersion är en färsk publikation av ekonomen Benjamin Radcliff och politologen Amitava Krishna Dutt. De diskuterar om pengar kan köpa lycka för att vara exakt.

Dessutom finns det tre grundläggande pelare som grund för deras teorier:

  • Balansen mellan övergående känslor, både positiva (glädje) och negativa (ångest).
  • Kognitiva självbedömningar om livet i en allmän långsiktig mening.
  • Möjligheten att hitta mening i livet.

Dessutom analyserade en nyligen genomförd studie av professor i psykologi Clare Mehta vid Emmanuel College erfarenheter från människor mellan 30 och 40 år i mer än fyra år.

Resultaten visar att man är lyckligast vid 36 års ålder. Faktum är att många idealiserade sin ungdom och listade frånvaron av ansvar och tråkiga uppgifter. Andra föredrog emellertid åldern när livsomvälvande milstolpar äger rum. Till exempel att gifta sig, skaffa hus och barn, skilja sig, ta ett viktigt steg i karriären eller aktivt välja att inte skaffa barn, bland andra.

En man som tycker om solen.

Att vara lycklig längs vägen och i ett tillstånd av kamp

Från studien kommer idén att “njuta av resan före målet“. Som studiens författare säger: “Jag fann att vuxna var lyckligast när de var något sånär stadgade, men fortfarande kämpade. Således är åldern 30 till 40 ett mycket mer givande stadium än du kanske tror”.

Deltagarna under dessa år kände sig mer överväldigade av utmaningarna de mötte, men också mer nöjda. Vad detta betyder är att det som gav dem positiv stress också gav dem mer glädje och lycka.

Att synkronisera jobb och familjeliv, växa på jobbet, ta hand om andra, vare sig det är barn eller äldre familjemedlemmar, är svåra skyldigheter. Dessa är dock ofta också värdefulla källor till positiva känslor.

Slutligen är karriärförändringar, utmaningar, fastställande och uppfyllande av mål på kort, medellång eller lång sikt, relationer och allmänna färdigheter för att möta det liv som människor har kämpat och arbetat för sedan de var 20 år gamla, i sig självt livet. Det är de där ögonblicken då människor uppnått större förtroende för sig själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Happiness: A Quick Immersion (Felicidad: una inmersión rápida)

  • The How of Hapiness. A Practical Guide to Getting The Life You Want. (El cómo de la felicidad: Una guía práctica para obtener la vida que desea)


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.