Slow living: ett effektivt sätt att uppnå lycka

Hur många gånger har du önskat att du bara kunde sätta livet på sparlåga i en minut och njuta av ögonblicket? Det är kanske inte alltid möjligt att göra detta, men det finns faktiskt en livsstil som är centrerad kring idén om att leva i nuet: välkommen till slow living.
Slow living: ett effektivt sätt att uppnå lycka

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2020

Hur många gånger har du fastnat i det moderna livets hets och stress? Förmodligen mycket oftare än du hade önskat. Att leva i ljusets hastighet innebär att du ofta missar de många små ögonblick, nyanser, förnimmelser och detaljer som gör livet värt att leva. Slow living är ett koncept som kan hjälpa dig på vägen till en mer harmonisk och lycklig tillvaro.

Iden om slow living har sin grund i Slow Foodrörelsen som först uppstod i 1980-talets Italien. Sedan dess har fler och fler människor valt att följa detta sätt att leva. Så, vad handlar den här rörelsen om och vilka fördelar kan den medföra? Läs vidare för att lära dig mer om det.

I dagens värld har ordet ”långsam” ofta negativa konnotationer och är nära förknippat med termer som lathet eller inkompetens. Men det är dags att ändra på allt detta. Att leva långsamt betyder inte att man lever dåligt eller oansvarigt. Det innebär att man fokuserar sin uppmärksamhet på nuet och njuter av varje ögonblick.

Livet rör sig framåt i en otrolig takt, utan att vi ens inser det. Det är ingen slump att upp till 20 % av den svenska befolkningen varje år drabbas av någon typ av ångestsjukdom. Dessutom utvecklar majoriteten av dem som lider av stress senare emotionella störningar som ångest eller depression. Det beror på att när vi väl inser hur illa det har blivit så är det ofta för sent.

Det finns ingen ordning i världen omkring oss. I stället måste vi anpassa oss enligt kraven från kaos.”

-Kurt Vonnegut-

En kvinna med handen på pannan

Att leva livet i toppfart får sina konsekvenser

Under tiden som vi växer upp så lär vi oss betydelsen av att ha bråttom och accepterar det som en norm. Som barn lär vi oss att springa för att hinna till skolan i tid och skyndar oss in från skolgården för att inte komma tillbaka för sent till lektionen. Vi rusar ut för att göra olika aktiviteter efter skolan och rusar hem ännu snabbare för att börja med läxorna. Livet saktar aldrig ner. En snabb dusch, en ännu snabbare middag och sedan till sängs. Och imorgon gör vi samma sak igen.

Samma sak händer när vi lämnar boet och när vi får våra första jobb. Vi förbereder oss för ett liv tillbringat vid våra skrivbord. Vi rusar in på jobbet på morgonen och rusar ut igen i slutet av dagen. Väl hemma igen väntar nästa uppgift oundvikligen på oss, såsom krävande familjemedlemmar, rapporter som ska bli färdigställda eller hushållssysslor vi måste genomföra.

Den kokande grodan

Har du någonsin hört talas om den kokande grodan? Denna berättelse kan användas för att förklara varför vi tycker att det är normalt att leva så stressiga liv.

Om du skulle lägga en groda i en kastrull med kokande vatten skulle den genast försöka hoppa ut och fly undan. Men om du lägger grodan i ljummet vatten och gradvis höjer temperaturen kommer den helt enkelt att låta sin kroppstemperatur anpassa sig så att den matchar vattnets. Grodan godtar varje liten gradvis förändring till sådan grad att den in ens märker att den till sist kokas levande.

Även om det här låter otroligt så är det faktiskt någonting liknande som händer med oss. Från en ung ålder är vi omgivna av en värld och ett samhälle där allt rör sig i en ”onaturligt” snabb takt. Precis som med grodan så anpassar vi oss och allteftersom åren går accepterar vi vårt sätt att leva och ser det som normalt, ibland till och med eftertraktansvärt. Tänk på alla dem som bara tynar bort efter att pensionsdagen har anlänt.

Det är oroande att många av oss till och med ser på att vara stressad som något positivt, att vi utan stress skulle bli uttråkade. Känner du igen dig? När vi förstår hur stor inverkan denna livsstil har på vårt välbefinnande är det ofta för sent. Skadorna har redan skett.

Livet är vad som händer med oss ​​medan vi skapar andra planer.”

-Allen Saunders-

Slow living och dess fördelar

Idén om slow living kan tillämpas på nästan alla aspekter av livet, från mat (d.v.s. Slow Food; dess ursprung) till saker som motion, fritid, resor, mode, utbildning och naturligtvis arbete.

Inställningen uppmanar oss att äta naturliga produkter samtidigt som vi utövar ”medvetet ätande”, att använda teknik på ett rationellt och praktiskt sätt, att stödja små lokala företag, att bryta den ohälsosamma cykeln med bortkastningskultur och därmed motverka en del av den skada den gör i andra länder.

Detta sätt att leva främjar ett mer avslappnat tillvägagångssätt, så att vi kan njuta av de små sakerna och ge dem den uppmärksamhet de förtjänar. Vad skulle du värdesätta mer? Något snabbt och simpelt eller något du har lagt ner tid och ansträngning på?

Låter lätt på papperet, eller hur? Därför ger rörelsen bakom slow living en rad rekommendationer om hur man börjar leva livet i långsammare takt. Den första regeln är: ha tålamod. Livets vanor kan inte ändras över en natt.

En kvinna med slutna ögon njuter av solskenet: Slow living för ett lyckligare liv.

Fördjupa dig i en värld av slow living

1. Morgonrutinen för slow living

Gå upp några minuter tidigare på morgonen. Det är värt det, lita på oss! Ta en dusch och njut av en god frukost utan att känna distraktionen från ditt arbete eller dina studier. Om du kan, gå på en promenad och uppmärksamma världen omkring dig. Om inte, försök att lägga bort din mobiltelefon medan du reser med kollektivtrafiken.

2. Lev på mindre medel

Förkasta konsumismen och köp bara det du behöver. Om du stannar upp en stund och tittar dig omkring kommer du snart att inse att du behöver mindre, inte mer. Försök att tillämpa sjudagarsregeln. Det betyder att när du bestämmer dig för att du behöver något måste du vänta en vecka innan du köper det. Om du fortfarande behöver saken i slutet av de sju dagarna kan du tillåta dig att köpa den. Det här tillvägagångssättet ger dig också möjligheten att väga mot andra alternativ samt jämföra med priserna som erbjuds någon annanstans.

3. Lev väl och njut av nuet

Våra liv hemsöks ofta av ett förflutet som vi inte kan förändra och rädslan för en framtid som kanske inte blir som vi föreställer oss. Allt vi har är nuet, så vi måste göra allt för att hålla fast vid det. Detta sätt att leva uppmanar oss att kontemplera, filosofera samt utöva andra discipliner som uppmuntrar oss till att återkoppla oss med våra kroppar och våra sinnen och att leva i ett här och nu.

4. Försök att göra en god gärning varje dag

I motsats till vad du kanske tror kan detta faktiskt ha fler fördelar för dig än för den du hjälper. Så småningom börjar du bryta med autopiloten.

5. Var en del av en grupp eller gemenskap

Detta kan innebära allt möjligt, från volontärarbete och lagsport till resor. Människor är sociala varelser och, som den polska socialpsykologen Henri Tajfel sa, så att tillhöra vissa grupper hjälper till att forma vår sociala identitet. Dessutom är vår självuppfattning betingad av den emotionella betydelse och det värde vi lägger på att vara en del av en grupp.

6. Skriv en tacksamhetsdagbok

Ägna en stund varje dag till att skriva ner tre positiva saker som hänt dig. Dessa kan vara handlingar, tankar, känslor eller händelser. Till en början kanske du blir förvånad över att du måste kämpa för att komma på tre exempel. Men så småningom lär du dig att uppskatta även de små sakerna samt att skapa dessa positiva stunder för dig själv.

Även om det verkar trivialt, skriv ner det. Många av våra tankar drunknar ofta till slut i saker som vi anser vara viktigare. Att skriva ner dem är ett utmärkt sätt att inte glömma bort dem. Du kan även gå tillbaka och läsa igenom dessa listor senare, kanske under dagar då du känner dig nere och behöver lite mental uppiggning. Den här tekniken fungerar bra för patienter som lider av symtom från en underliggande depression och kan vara ett bra sätt att ändra din inställning. Ge det ett försök!

7. Stäng av

Detta är förmodligen den svåraste delen av slow living. Sätt din mobiltelefon på ljudlös, gå ut utan den eller stäng av den helt om du kan. Du kan inte föreställa dig hur bra det känns att sluta vara en slav under tekniken, även om så bara under några timmar.

Lycka, inte på en annan plats, men på denna plats, inte för någon annan timma, utan för denna timma.

-Walt Whitman-

Hur kan jag praktisera slow living då jag bor i tätortsmiljö?

Som du kan se är dessa riktlinjer ganska enkla att följa, var du än är. Men det slutar inte alltid där. Hur otroligt det än kan tyckas så finns det faktiskt långsamma tätorter och mindre städer (Cittaslow) över hela världen.

Det här är orter där människor kan njuta av att gå ut och promenera och av avslappnade samtal med vänner. I Sverige finns det faktiskt också en Cittaslow-tätort. Det är Falköping i Västra Götaland som har lyckats varva ner till en sådan grad att den berikats med denna prestigefyllda titel.

En bild på den långsamma tätorten Begur i Spanien

Hur kom slow living-rörelsen till?

Rörelsen härstammar från Italien år 1986. Den startades av Carlo Petrini, som kom på idén efter att han chockerats av att hitta en McDonald’s-restaurang på Piazza de Spagna i Rom.

Han ledde rörelsen i ett försök att bekämpa uppkomsten av snabbmat och skapade filosofin där man priorierar långsamt tillredd och avnjuten mat för att skydda lokala kulinariska traditioner, produkter och gastronomiskt nöje i allmänhet. Resten av rörelsen växte kring denna tanke angående Slow Food till dess att den blev till en allomfattande livsfilosofi.

Personliga reflektioner

Jag har haft turen att besöka några av de större städerna i Sydostasien. En av de första sakerna som fångade min uppmärksamhet var deras avslappnade attityd till livet. Nästan överallt ser man någon som tar en tupplur mitt på ljusa dagen. Och det kan vara en tupplur på en motorcykel, på en offentlig trappa, i en park eller till och med på en ko.

Liv och rörelse börjar tidigt om dagen. De flesta lever ödmjukt och är alltid beredda att ge ett vänligt leende eller en hjälpande hand. Dessutom, särskilt i övervägande buddhistiska regioner, är det vanligt att utöva meditation. De är riktiga experter på att leva långsamt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.