Vikten av att vara anpassningsbar till förändring
”Du anpassar dig eller dör.” Du har nog hört det tidigare. Från en ung ålder lär vi oss att vi måste möta varje enskild utmaning, något som kan leda till en negativ intern dialog. Är det så som denna mekanism fungerar? Varför är det så viktigt att vara anpassningsbar till förändring?
Sanningen är att vi i vårt moderna samhälle är tvungna att anpassa oss till miljön, till allt som omger oss. Det är som om den pågående omgivande verkligheten tvingades på oss, och det finns inget vi kan göra åt det förutom att acceptera det. Det är helt normalt att känna sig osäker och frustrerad inför denna typ av situation. För sanningen är att den mänskliga hjärnan inte är så förtjust i förändring. Faktum är att den uppfattar alla variationer i miljön som ett hot.
Det finns dock ett obestridligt faktum här: livet är synonymt med förändring. Som Herakleitos en gång sa: ”Ingen man stiger någonsin ner i samma flod två gånger, för det är inte samma flod, och han är inte samma man”. Att veta hur man anpassar sig till det konstanta livsflödet är nyckeln till hälsa och välbefinnande. Detta förklarar varför psykologer under de senaste åren har fokuserat på området mänsklig anpassning. Det är definitivt en fascinerande utveckling. Låt oss gräva lite djupare.
Vad innebär det att vara anpassningsbar till förändring?
Låt oss börja med denna idé med ett citat av Charles Darwin: ”Det är inte den starkaste inom en art som överlever, inte heller den mest intelligenta, utan den som är mest lyhörd för förändring”. Numera har våra individuella handlingars roll för vårt personliga överlevande minskat i betydelse. Det finns många människor som håller sig vid liv trots att de inte är flexibla utan tvärtom styvt agerar utifrån ett psykologiskt perspektiv.
Vi kan säga att få idag dör av att inte anpassa sig till kraven i sin omgivning. De löper dock en större risk att drabbas av depression och ångeststörningar. Verkligheten är att missanpassning ger lidande. Den som vägrar att förändras blir frustrerad och arg, för i slutändan kommer verkligheten inte att anpassa sig till deras önskemål.
Denna dimension gäller inte bara för människor. Företagen och det sociala området vet och förstår att det är viktigt att investera i tre dimensioner för att kunna utvecklas: lärbarhet, likviditet och rörlighet. Att vara anpassningsbar till förändring är den enda mekanismen som gör det möjligt för en individ att göra framsteg.
Anpassa känslor, tankar och beteenden
Den amerikanska psykologförbundet (APA) definierar anpassningsförmåga på ett mycket enkelt sätt. I grund och botten är det förmågan att skapa lämpliga svar på förändrade situationer. För att göra detta måste du kunna variera ditt beteende, dina tankar och dina känslor.
För det första är det viktigt att komma ihåg vad anpassningsförmåga faktiskt innebär. Om du ställer denna fråga till någon, svarar de kanske att det handlar om förmågan att variera vårt beteende för att överleva. Även om denna definition är korrekt är den ofullständig. För att anpassa dig måste du vara kreativ och komma med nya tankesätt samt kunna anknyta till specifika känslor.
Utan en passande sinnesstämning kommer du inte att kunna få nya idéer och utan innovativa, självsäkra och modiga tankar kommer inget lämpligt beteende att stiga upp till ytan.
Att vara anpassningsbar till förändring betyder inte att du ändrar dig själv
Många människor anser att det inte finns något bättre sätt att anpassa sig än med en nystart. Vissa kan till och med anta att “anpassning eller död” nödvändigtvis innebär att man måste lämna allt annat åt sidan. Oavsett vad som är sant, innebär det att man måste forma en ny version av sig själv. I dessa fall är det nödvändigt att göra sig av med många av de populära fördomarna eftersom många av dem inte är särskilt logiska när man faktiskt börjar undersöka dem.
Du behöver inte börja om från början för att vara anpassningsbar till förändring. När allt kommer omkring är du inte en orm, du kan inte bara ömsa bort en hud och få upp en annan; det skulle strida mot ditt väsen, dina lärdomar, dina värderingar och din identitet. Om du vill lära dig vad anpassning betyder för dig personligen, var uppmärksam på de färdigheter som har fungerat för dig hittills i livet. Lägg undan dem som inte är till någon nytta för dig och fokusera istället på att lära dig nya.
Att göra en sådan sak kräver en ordentlig introspektion. Kanske är en av dina styrkor självförtroende, vilket i så fall är av stor betydelse. Men du kanske saknar transcendens, du kanske behöver tänka mer kreativt och lära dig att känna av vilka möjligheter som finns under tuffa tider. Alla dessa nya tillvägagångssätt är värda att utveckla, men hjälper samtidigt till med att behålla ditt inre väsen.
Anpassningsförmåga och tolerans för osäkerhet
Andrew J. Martin, professor i pedagogisk psykologi vid University of Sydney i Australien, har studerat området mänsklig anpassning i många år. I en av sina undersökningar påpekar han att om vi lär elever att vara toleranta under osäkerhet och anpassningsbara till förändringar, kan deras akademiska resultat förbättras avsevärt.
Att kunna acceptera det osäkra och bearbeta det utan rädsla eller motstånd underlättar en bättre anpassning. Utöver detta är det nyckeln till att se möjligheterna mitt i svårigheterna.
Att vara mentalt flexibel kommer inte att skada dig
Att vara anpassningsbar till förändring kommer aldrig att skada dig. Istället får det dig att växa, eftersom den som väljer att anpassa sig inte är någon som bara ger upp situationen. Faktum är att denna person utövar den emotionella och kognitiva flexibilitet som hjälper honom att anpassa sig till sin verklighet med bättre resurser och större intuition. Hårdnackad stelhet är i stället det som faktiskt kan skada dig. Alltså, att vara stel i sinnet hindrar bara din tillväxtprocess.
Kort sagt, det är väldigt viktigt för dig att förfina dessa kompetenser. Vi är säkra på att du har dem i dig. Det är nu dags att utveckla dem och få dem att fungera till din fördel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García Andrade, A. (2019). Neurociencia de las emociones: la sociedad vista desde el individuo. Una aproximación a la vinculación sociología-neurociencia. Sociológica (México), 34(96), 39-71.
- Martin, A. J. (2017). Adaptability – What it is and what it is not. American Psychologist, 72, 696-698. http://dx.doi.org/10.1037/amp0000163
- Martin, A. J., Nejad, H. G., Colmar, S., & Liem, G.A.D. (2013). Adaptability: How students’ responses to uncertainty and novelty predict their academic and non-academic outcomes. Journal of Educational Psychology, 105, 728-746. https://doi.org/10.1037/a0032794
- Martin, A. (s.f). Adaptability: a key capacity whose time has come. Australian Psychological Society. https://psychology.org.au/for-members/publications/inpsych/2017/dec/adaptability-a-key-capacity-whose-time-has-come#:~:text=What%20is%20adaptability%3F,(VandenBos%2C%202015%2C%20p.