Vilken typ av digital hamstrare är du?

Vilken typ av digital hamstrare är du?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Digitaliseringen av livet har förändrat våra vanor. Mobiltelefoner, surfplattor och datorer är nu våra dagliga bihang; vi både älskar och hatar dem. Dessutom betingar de oss och sättet vi använder dem definierar i sin tur våra personligheter. Denna ständiga interaktion mellan människor och maskiner ger oss nya fenomen väl värda att studera. Ett sådant är att vara digital hamstrare.

Har du till exempel e-postmeddelanden i din inkorg som du har samlat på dig sedan urminnes tider? Eller är du besatt av att frigöra utrymme och ta bort allt som inte är av intresse för dig så snart du kan? Hur konstigt det än kan tyckas säger din papperskorg mycket om dig.

Vissa människor raderar ingenting medan andra raderar så mycket att de till och med förstör dokument och foton, en handling som de senare ångrar. Faktum är att dina karaktärs- och personlighetsdrag återspeglas i det digitala universumet. Detta till den grad att vetenskapen har definierat fyra mönster för teknikanvändare. Du kommer säkert att identifiera dig med ett av dem.

Digital hamstring är tendensen till ackumulering av appar eller mappar på mobiltelefoner och datorer. Ångestdrivna digitala hamstrare är rädda för vad som kan hända om de raderar sina filer.

Man som tittar på mobilen
Var och en av oss hanterar vårt digitala innehåll på olika sätt, vilket avslöjar våra personligheter.

De fyra typerna av digitala hamstrare

År 2020 genomförde Northumbria University i Storbritannien en studie om ämnet digital hamstring. Det verkar som om vi alla har blivit digitala hamstrare. Med andra ord samlar vi på oss en stor mängd applikationer, data, filer och foton på våra elektroniska enheter som vi inte alltid behöver.

Märkligt nog har många av våra hyllor blivit tomma med teknikens intåg. Vi har slutat köpa arkivskåp och fotoalbum, för nu kan våra hårddiskar lagra massor av information som förr tog upp utrymme i våra hem.

Till exempel kan du nu ha ett helt bibliotek på din dator med hundratals böcker. Du behöver inte längre köpa skivor och du kan välja en ny Spotify-spellista varje dag beroende på ditt humör. Tekniken har frigjort våra fysiska utrymmen och vi har blivit digitala hamstrare, det vill säga samlare av digital information.

Detta faktum har gjort det möjligt för vetenskapen att dela in oss i fyra typer av hamstrare. Faktum är att experter till och med har upptäckt rent patologiska beteendemönster. Ett exempel ligger i människor som köper dussintals hårddiskar för att de inte vågar ta bort en enda fil eller bild.

Allt som inte genererar glädje, virtuellt välbefinnande eller är användbart för oss hör hemma i våra virtuella papperskorgar.

1. Ångestdriven digital hamstrare

“Jag behåller det här för säkerhets skull.” Låter detta som du? Tja, sanningen är att patologiskt samlande, som beskrivs i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), kan likställas med digitalt hamstrande. Även om det är sant att detta beteende ännu inte har inkluderats som en diagnostisk kategori i sig, observerar många psykologer och psykiatriker problematiska beteenden.

Bakom de mest besatta digitala hamstrarna ligger ångest. Dessa människor är rädda för att radera filer eller fotografier på grund av vad som kan hända. Ibland kan det också finnas en känslomässig trigger (jag kan inte ta bort bilder på min son eller dotter trots att jag har 200 stycken med exakt samma motiv).

Det finns inga rationella förklaringar till deras ovilja att radera information. De lagrar mejl och dokument som är decennier gamla, enligt dem ifall något skulle hända. Men deras motiveringar är inte alltid logiska. Detta gör att de måste köpa många hårddiskar och betala för servrar och molntjänster för att få mer utrymme.

2. Efterlevnadsdriven digital hamstrare

Den efterlevnadsdrivna digitala hamstraren finns ofta i arbetsmiljöer. Detta fenomen uppstår när anställda uppmanas att inte radera någon fil eller något e-postmeddelande, ifall den eller det skulle kunna vara användbar(t) senare. Det är faktiskt sant att det ibland, av olika anledningar, kan vara användbart att ha vissa e-postmeddelanden eller information till hands för att motivera vissa handlingar.

Produktivitets- och dataskyddsexperter hävdar dock att ju fler filer vi samlar på oss, desto krångligare kommer vårt arbete att bli och desto mer utsatta blir vi för cyberattacker.

Ångest kan göra oss till digitala hamstrare. Ett exempel på detta är att skaffa en stor mängd virtuellt utrymme för foton och data som vi inte raderar av rädsla för vad som kan hända.

3. Frikopplingsdriven digital hamstrare

Du har förmodligen den där vännen som visar ett skrivbord fullt med mappar när denne öppnar sin bärbara dator. Faktum är att det finns så många program och filer att de påverkar själva datorns prestanda. Samma sak händer med mobiltelefoner. Ibland finns det så många appar att användaren har svårt att hitta det denne behöver när denne behöver det.

Den här typen av digitala hamstrare organiserar inte sina filer eller tar inte bort det de inte längre behöver av lättja. Inte heller är de särskilt varsamma med de enheter och den data de använder.

4. Den samlingsdrivna digitala hamstraren

Alla har hobbyer, passioner och intressen. Tack vare den enorma mängden onlineinnehåll du har tillgång till har det dessutom blivit enklare än någonsin att samla på det du älskar idag. Du kan till exempel ha dussintals hårddiskar som innehåller dina favoritfilmer och böcker, bilder på dina favoritkonstverk och foton på skådespelare och artister som du älskar.

Det finns dock de som tar denna praxis till det yttersta av besatthet, till den grad att de samlar på sig stora mängder information om ett eller flera ämnen. Detta är ett nytt fenomen som fortfarande behöver studeras mer ingående. Med det sagt drar det redan till sig uppmärksamhet från många experter.

Sinne kopplat till en mobil som symboliserar den digitala hamstraren
God användning och hantering av onlinefiler främjar god mental hälsa.

Ordnad mobiltelefon, ordnat sinne

Alla har en tendens att samla tiotals gigabyte foton av barn, vänner, familj och husdjur. Dessutom drar du dig för att ta bort dem eftersom det skulle kännas som om du raderade dina älskade från ditt liv. Men hur konstigt det än kan tyckas, påverkar korrekt hantering av din information och digitala data även din mentala hälsa.

För inte så länge sedan brukade man säga att ett ordnat hem är lika med ett ordnat sinne. Nu kan vi säga detsamma om våra enheter: en mobiltelefon eller dator med välordnad information återspeglar ett ordnat sinne. För bakom personer som samlar på sig och är rädda för att radera minsta lilla fil, ligger ofta höga nivåer av ångest.

Överdriven digital hamstring definieras för närvarande inte som något kliniskt tillstånd. Det är dock möjligt att det snart kommer att inkluderas i diagnostiska manualer. Det beror på att vi håller på att bli ett samhälle som lagrar massor av information som det inte behöver av rädsla för att radera den.

Detta leder till skapandet av miljontals servrar runt om i världen som förbrukar stora mängder el. Så kom ihåg att vanan att radera det du inte längre behöver, såväl som att frigöra och sanera ditt liv, också hjälper planeten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.