3 nycklar till att vara mer spontan
Spontanitet är förmågan att vara naturlig och uppriktig i ditt sätt att tänka och agera. Det handlar inte om att göra eller säga originella eller geniala saker. Det är helt enkelt ett naturligt kännetecken för de som är transparenta och visar sig som de är, både i sitt beteende och med sina ord. Att vara mer spontan är ett tecken på känslomässigt välbefinnande.
En spontan person har inget behov av upprätthålla en image, att låtsas vara någon som denne inte är. Och personen har inte heller något problem när det kommer till att erkänna sina misslyckanden eller svagheter. Att vara spontan är att vara naturlig, och en spontan person behöver inte gömma sig för att visa en förbättrad version av sig själv.
“Ingenting hindrar oss från att vara naturliga mer än önskan att framstå som det.”
Spontanitet är också en hedervärd dygd som hjälper i mänskliga relationer. När det inte finns några dolda intentioner, inga indirekta meddelanden, är allting alltid enklare. De som är spontana tillåter sig nämligen att flöda under alla omständigheter, och de skapar trygga atmosfärer och hjälper oss att vara uppriktiga tack vare sin naturlighet.
Det är lätt att vara spontan om du har självförtroende och bra självkänsla. Om en person å andra sidan bär på osäkerheter och motstånd mot att acceptera något, blir det lite mer komplicerat att vara spontan, men inte omöjligt. Om du vill öka din spontanitet för att visa dig själv som naturlig och transparent, fri från all form av falskhet, behöver du bara läsa vidare och använda dig av följande nycklar.
1. Följ din intuition
Du kommer inte bli mer spontan om du inte lär dig att lyssna till och lita på din intuition. Att uppmärksamma den lilla röst som vill få dig inklinerad till någonting eller någon vid vissa specifika tillfällen, utan någon som helst anledning, är viktigt. Vilket annat bättre sätt finns det att lära känna dig själv och komma i kontakt med din personlighet?
Din intuition är en kombination av uppfattning, tidigare information och erfarenheter. Det är det första som kommer till ditt sinne. Innan något dömande eller några värderingar, åtföljda av rädsla eller falska övertygelser, dyker upp.
Även om det inte är lätt att lyssna på din intuition eftersom du inte är van vid det, ska du inte ge upp. Försök att lita lite mer på dig själv. Sluta gå som katten runt het gröt och frigör dig själv. Var dock väldigt försiktig när det kommer till de beslut och handlingar som innebär betydande risker. Ibland är det också nödvändigt att reflektera över vad som kan hända.
2. Lämna din komfortzon
Att lämna din komfortzon är ett mycket positivt beslut som aldrig slår fel, utan alltid resulterar i stora fördelar (även om du till en början kanske inte upplever det på det sättet). En av de fördelarna är just att det hjälper dig att vara mer spontan. Men det viktigaste är att det kommer att öka ditt självförtroende, vilket gör att du tror mer på dig själv. Det är på det här viset som din naturliga sida kommer fram.
Att kliva ut ur din komfortzon innebär att du gör saker du normalt sett inte skulle göra. Besök platser du inte känner till, ändra din rutin på något sätt, lägg undan telefonen för en eftermiddag… Bara kasta dig ut i det okända för att lämna bekvämligheten bakom dig och fortsätt att upptäcka dig själv på något sätt.
Med äventyr bortom din komfortzon, får allt som gör att du möter dina rädslor ett speciellt värde. Du behöver inte börja med bungyjump eller fallskärmshoppning. Bestäm dig helt enkelt för att göra någonting som du aldrig har gjort på grund av rädsla. Till exempel att yttra din åsikt i din grupp av vänner istället för att vänta på att alla andra ska prata och sedan säga detsamma som alla andra. Våga möta vilka rädslor du än har!
3. Rensa ditt schema för att vara mer spontan
Ett av de största hindren för att vara spontan är att ha ett strikt och tajt schema. Vi kan känna att vi behöver fylla vårt schema, så vi organiserar det så att vi inte har en enda timme fri. Och om det finns en lucka någonstans, letar vi snabbt efter ett sätt att fylla den på så snart som möjligt.
Vägen till spontanitet börjar med att omorganisera vårt schema. Det första du bör göra är att lämna några lediga luckor och framförallt se till att dessa inte blir fyllda med något annat. Varje vecka bör du också ändra de tider du är ledig.
En annan rekommendation är att reflektera över hur viktiga de åtaganden du har planerat in verkligen är. Är det möjligt att göra dig av med något av dem? Kan en viss uppgift delegeras till en annan person? Är det möjligt att lämna en hel dag helt fri? Initialt kan du känna lite obehag inför detta. Men om du vill vara mer spontan så hjälper detta dig att uppnå det.
Som du kan se får vi möjlighet att bli mer spontana när vi accepterar, lyssnar på och tar hand om oss själva. Utöver strategier är det viktigaste att du jobbar på att uppskatta och värdesätta dig själv mer som person. Det som återstår då är att skulptera dig själv. Om du bekräftar ditt eget värde kommer sättet du agerar på definitivt att bli mer spontant, även om det inte är avsiktligt. Glöm inte detta!