Idag kan vara en bra dag att kliva ut ur komfortzonen

Idag kan vara en bra dag att kliva ut ur komfortzonen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 maj, 2023

Det perfekta tillfället att kliva ut ur komfortzonen kommer när du minst anar det. Och när det kommer behöver du bara två saker: mod och övertygelsen att du förtjänar något bättre. Det är ett steg som ska tas med ett starkt sinne och beslutsamt hjärta.

Det är en förändring som äntligen kommer föra dig närmare den person du verkligen vill vara. Uttryck som “att kliva ut ur komfortzonen” har djupa spår i vårt språk. Man hör det ofta. Det är ett så pass populärt fält inom personlig tillväxt att vi skulle vilja reda ut några saker.

“Om vi växer kommer vi alltid vara utanför vår komfortzon.”

-John Maxwell-

Först och främst känns det idag som att vi ständigt pressas att kliva ut ur komfortzonen. Vi pressas att göra en förändring, för förändringen själv är en positiv, belönande sak. Den hjälper oss att få ett nytt perspektiv.

Den gör oss mer mottaglig för alla vackra möjligheter vid horisonten. Möjligheter som vi ibland inte vågar sträcka oss efter på grund av obeslutsamhet, rädsla eller blyghet.

Reklam bjuder till exempel ständigt in oss att prova nya produkter. Att lämna vårt vanliga märke för ett nytt, bättre. Andra gånger säger vi “jag vet inte vad jag ska göra, min pojkvän har bett mig att flytta in med honom”, och det finns alltid någon som svarar “kör på, det är dags att kliva ut ur komfortzonen”.

Men vi bör inte använda denna term lättvindigt. I originalteorin om komfortzonen fanns det vissa grundläggande, viktiga principer som vi glömmer bort. Vi måste verkligen lära känna oss själva för att besluta när och hur vi tar det där steget.

För det sista vi vill är att klivet blir till ett fritt fall. Därför måste vi lära oss att identifiera det perfekta tillfället…

Person i komfortzonen

Din komfortzon, där allt är bra

Vi har blivit sålda idén att magi växer utanför komfortzonen. Det finns dock nyanser i denna uppfattning. Magin finns faktiskt inom dig, och du mår bra när du är var du borde vara; när du är på en plats där du är lycklig och nöjd.

Ibland måste du bestiga murarna i din vardagliga, bekväma miljö för att finna något nytt. Något som stämmer överens med vad du verkligen behöver.

“En lärd som värderar kärleken till bekvämlighet lämpar sig inte för att kallas lärd.”

-Lao Zi-

Andra gånger ger vår bekväma omgivning oss precis vad vi behöver. Det är så vissa personer bygger sin lycka. För att förstå konceptet med att “kliva ut ur komfortzonen” lite bättre, är det användbart att titta på dess källa. Låt oss se varifrån det kommer…

Komfortzonens ursprung

På 1980-talet undersökte forskare i vilket temperaturspann människor kan arbeta i, under optimala omständigheter och utan att känna sig varma eller kalla. De etablerade att det finns en temperaturmässig komfortzon mellan 20 och 24 °C.

1991 publicerades sedan en bok om företagsledning med titeln “Danger in the Comfort Zone”. Författaren Judith M. Bardwick använde denna vetenskapliga term och introducerade den till fältet personlig tillväxt. Hon definierade den som ett tillstånd där människor verkar med en ångestnivå på 0.

Så vad händer när ångestnivån vi upplever är så låg? Man innoverar inte, man är inte kreativ och man har inte mycket incitament. Det är en miljö där kontrollen vi har över vår omgivning är så hög att vi inte längre skapar något nytt. Inget originellt uppstår i denna bekväma omgivning.

Flicka med flöjt

Under 2009 tydliggjorde psykologen Robert Yerkes konceptet lite mer och talade om ett optimalt prestationsområde. Det är där en liten mängd stress och ångest hjälper oss att prestera bättre.

Denna lilla grad av spänning är vad som driver oss att leta efter andra alternativ och tänka mer kreativt. Det uppmuntrar mer innovativt tänkande för att vi verkligen ska känna oss nöjda, men alltid med en viss känsla av kontroll.

Därför bör vi komma ihåg en viktig detalj: att ta ett kliv baserat på tro, utan fallskärm och med ögonen stängda, är inte alltid en god idé. Om du tar steget ut ur komfortzonen med för mycket entusiasm kan du kliva rakt in i en farlig zon.

Där tappar man tyglarna och går bortom området för optimal prestationsförmåga.

Jag är den enda som bestämmer hur och när jag ska kliva ut ur komfortzonen

Ibland tvingas vi ut ur komfortzonen, inte i sökandet efter framgång, utan för att överleva. Den unga mannen som lämnar sitt hem för att jobba utomlands gör det till exempel inte alltid för att “experimentera”. Ibland är det en påtvingad exil i sökandet efter bättre möjligheter.

“Vi kan inte bli vad vi måste vara genom att förbli vad vi är.”

-Max DePree-

En person som lämnar sin partner efter 10 eller 20 år tillsammans gör det inte heller för att bli framgångsrik. Han eller hon gör det för att bli lycklig igen, för att få sig själv och sin värdighet tillbaka. Så vi måste lyssna till annat än bara självutnämnda guruer som säger att människor är alltför bekväma.

Låt oss komma ihåg att förändringar aldrig bör bagatelliseras. Förändringar gör vi eftersom de är konkreta, tydliga och objektiva behov. Behoven kan ha sin grund i missnöjdhet, olycka, existentiell tomhet, apati…

Kom bara ihåg att “förändring för förändringens skull” inte är vad du vill ha. Endast du kan låsa upp dörren till din komfortzon för att finna vad du behöver. Du är den som kommer att välja tillfället. Det kommer vara när du känner dig som starkast och lyckas fly från rädslans händer.

Kvinna bland trollsländor

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.