5 skillnader mellan narcissism och självkänsla
David Levithan sade en gång “Narcissism. Du hade inte trott att jag inte ägde en stor spegel”. Verkligheten försöker egentligen rättfärdiga sin existens, och även självkänslan. Det är därför enkelt att blanda ihop narcissism och självkänsla. Det finns dock stora skillnader mellan dessa två, och vi kommer att prata om dem i denna artikel.
Både narcissism och självkänsla försöker på något sätt att berättiga sitt existerande. Så vad är skillnaden? Varför blandas de så enkelt ihop? Det är enkelt. Narcissismen försöker hävda sig själv genom att visa upp sig, medan självkänslan gör det genom att bara existera.
Skillnader mellan narcissism och självkänsla
När vi följer resonemanget ovan står det klart att narcissism och självkänsla är två motpoler när det kommer till deras motivation och hur de visar sig i verkligheten. Låt oss först ta upp två psykologer som har arbetat med denna förvirring – Pilar Mallor och Manuel Villegas.
Inom deras forskning hittar vi tydliga skillnader mellan narcissism och självkänsla, trots existensen av beteenden som först kan verka lika. Hur skiljer vi mellan dessa beteenden? Fortsätt läs…
Narcissisten har en överdriven uppfattning av sig själv
Den främsta skillnaden mellan narcissistiska personer och personer som har en hög självkänsla är att narcissister har en överdriven och förvrängd uppfattning av hur viktiga de är. De som har en bra självkänsla upplever å andra sidan en inre belåtenhet som är mindre uppblåst och mer autentisk.
Narcissister försöker uppnå säkerhet genom en överdriven självbild som i verkligheten är en förvrängd självuppfattning. De uppvisar ett inre vakuum där en osäker person gömmer sig.
En person med en hög självkänsla kan å andra sidan basera sitt välmående på bra relationer. Denne lägger inte överdriven vikt vid sin självbild. Att ha självförtroende innebär inte att man behöver överdriva sina framgångar inför andra. Det innebär att man helt enkelt bara är glad för dem.
“Tycker du inte att det är konstigt att människor har bilder av sig själva överallt? Det är som att de försöker bevisa att de existerar.”
-Candace Bushnell-
Att vara bestämd kontra behovet av uppmärksamhet
Personer som har en hög självkänsla är bestämda. Dessa personer vet hur man lyssnar och väljer tillfällena att prata. De gör detta med kunskap och bidrar alltid med värde till konversationen. De har en emotionell och social intelligens. De är även tålmodiga och vet att de kommer ha en giltig åsikt när det blir deras tur.
Narcissister beundrar dock sin självbild och behöver uppmärksamhet. De försöker alltid att vara i rampljuset. Festens mittpunkt. De underrättar alla om att de är närvarande. De behöver konstant dyrkas av andra.
Narcissism och självkänsla när det kommer till empati
Vidare skiljer sig narcissister och personer med gott självförtroende gällande förmågan att vara empatisk. Personer med hälsosam självkänsla kan utvecklas genom social interaktion samt det tålamod och den empati som de har som är viktig för att man ska kunna lyssna aktivt.
En narcissist tänker bara på sig själv och sin självbild. En person med en hälsosam självkänsla har dock en bättre förmåga att knyta band med andra. Genom att inte ha ett stort behov av att vara andra till lags kan du fokusera på att sätta dig i andras situation. Detta kommer göra det enklare för dig att förstå andras synsätt, ideologier och känslor.
Själviskhet och samarbete
Ett annat sätt att skilja en narcissist från en person med hälsosam självkänsla är själviskheten. Det är lätt att tro att en person är full av självkärlek, trots att hon egentligen är så full av tvivel att hon är sin egen värsta fiende.
En person med en hög självkänsla vet när och hur man visar generositet och är samarbetsvillig, men det är inte något som narcissisten klarar av. Om denne inte kommer dra fördel av något är det svårt för personen att anstränga sig.
“Det som gör avundsjukans smärta så akut är att fåfängan inte kan göra något annat än att ge den stöd.”
-Stendhal-
Arrogans kontra omtanke
Även arrogans är ett drag där narcissistiska personer och personer med en hög självkänsla skiljer sig åt. De förra visar inte omtanke om någon, möjligen med undantag för sig själva, medan personer med hög självkänsla älskar andra och har en känsla av värde. De uppskattar den vackra utmaningen att hjälpa andra.
Narcissister är i sin arrogans oftast aggressiva och avundsjuka och behöver dominera andra för att må bra. De kan inte acceptera kritik och tenderar att ta det personligt. De kommer inte lära sig av sina misstag, för de har stora svårigheter att se och acceptera dem.
En narcissistisk person och en person med hög självkänsla kan vid första anblick verka väldigt lika. Men snart kommer vi se skillnader mellan de två personligheterna.