Är kreativitet medfött eller inlärt?
När du tänker på kreativitet kanske du ser framför dig en musa som inspirerar en ”utvald” individ att skapa fantastiska konstverk. Men hur är det egentligen – är kreativitet medfött eller inlärt? Även om det manifesteras spontant i vissa människor, har andra tränat sig genom en organiserad process för att få ut mesta möjliga av karaktärsdraget. För att besvara ovanstående fråga: Vem som helst kan lära sig att vara kreativ.
Begreppet ”kreativitet” myntades av Joy Paul Guilford för över 50 år sedan. Enligt honom är kreativitet förmågan att göra något nytt och värdefullt. Denna idé gäller allt man gör. Således kan vem som helst vara kreativ när det gäller att exempelvis att lösa problem eller formulera en teori.
Är kreativitet medfött eller inlärt?
Få experter tvivlar på att förmågan att vara kreativ är inneboende hos alla människor i större eller mindre utsträckning.
Många tänkare tror att utöver nivån man har i begynnelsen, eller genetiska arvsanlag, kan alla lära sig att vara originella, flexibla och känsliga. Varje människa kan förvärva de grundläggande färdigheterna för att vara kreativ. Således är kreativiteten känslig för upplevelser, och utmaningar man står inför driver och förstärker den.
På samma sätt hävdar andra tänkare att alla barn är kreativa till sin natur. Forskare vet att barn genomgår en fas där de ständigt ställer frågor samt uppvisar ett avvikande tänkande då de är mellan tre och fem år. Detta är en fas som kännetecknas av en kreativitet som de kan upprätthålla för livet, givet en lämpligt förstärkande miljö. Således tror dessa tänkare att kreativitet är medfött. Dessvärre förlorar många människor denna färdighet allteftersom åren går.
Är kreativitet medfött eller inlärt? Även om det är en komplex process kan en person träna sig själv till att vara kreativ. På samma sätt kan du lära dig allt som går att lära ut. Således är det en grundläggande förutsättning att du utvecklar kreativa attityder som fantasi, nyfikenhet och kritiskt tänkande. Detta utöver självförtroende, proaktivitet, frustrationshantering och uthållighet.
”Kreativitet är smittsamt. Skicka vidare. ”
-Albert Einstein-
När det gäller att träna kreativitet bör man beakta följande:
- Lärande bör ske utifrån individens intressen och med hänsyn till dennes förmåga.
- Lärare måste använda simulerings-, konsultations- och upptäckande metoder.
- Dessutom måste fantasi och nyfikenhet stimuleras på ett grundläggande plan under hela upplärningen.
- Undervisningen måste uppmuntra integrerad användning av olika material, idéer, metoder och medel.
- Dessutom måste den utforska, undersöka och experimentera. I princip hitta nya utmaningar och upptäcka behov och resurser.
- Den måste främja självbedömning och självkritik, i syfte att avgöra om resultatet är användbart och värdefullt.
- Dessutom måste eleven förvärva den specifika kunskap som är användbar för den kreativa processen.
- Kreativitet får näring av motivation och ansträngning.
- Studenten måste förvärva grundläggande färdigheter som språk, problemlösning och målorientering.
- Personen måste också lita på sig själv och främja uttryckandet av sina idéer.
- Slutligen måste det finnas möjligheter att starta kreativa processer, balanserade mellan frihet och struktur.
Vad försvårar kreativitet?
Förutom att lära ut kreativitet genom en serie riktlinjer, kom ihåg att andra faktorer kan hämma kreativiteten.
För det första kan människor ha självskapade eller inlärda scheman där andra sätt att agera eller ge uttryck inte är giltiga. I detta avseende måste du fokusera på vikten av resultatet och på mervärdet av att följa en kreativ process.
För det andra hyllas och förstärks nuförtiden motivation som kommer utifrån, eftersom den hjälper till att anpassa dig till ett medium som följer smala och stabila parametrar. Till exempel att få bra betyg, eller en klapp på ryggen, från en överordnad person. Du måste dock våga följa nya vägar för att främja kreativitet och fantasi samt för att uppfinna nya alternativ. För att detta ska kunna inträffa är det viktigt att hitta och främja inneboende motivation.
Slutligen leder människans behov av att identifiera sig med en grupp av likvärdiga dem till att efterlikna varandra och utveckla likartade beteenden och attityder. För att främja kreativitet måste du alltså försöka vara autonom samt utveckla dina egna unika egenskaper och attityder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López Martínez, O. (2008). Enseñar creatividad. El espacio educativo. Cuadernos de la Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales, 35, 61-75.
- Pérez Alonso-Geta, M. (2009). Creatividad e innovación: una destreza adquirible. Teoría de la Educación, 21(1), 179-198.