Hur du kan få det du vill ha enligt neurovetenskapen
För att få det du vill ha behöver du inte önska det från en stjärna, eller hoppas på tur. Dina önskningar är i själva verket dina mål, och du kan uppnå dina mål genom ansträngning, engagemang och en nypa entusiasm. Neurovetenskapen har uppnått några fascinerande och användbara insikter som kan hjälpa dig på vägen, som hjälper dig att förstå hur din hjärna fungerar och hur du maximerar din potential.
Experter är fascinerade av den mänskliga hjärnan. Faktum är att när vi förstår hur den fungerar är detta det första steget för att bättre förstå oss själva, och att arbeta med vår hjärna istället för mot den.
Som Carl Sagan skriver i sin bok Brocas hjärna är förståelse synonymt med lycka, och få saker är mer tillfredsställande än att lära sig något användbart. Således är det en bra idé att känna till tillvägagångssätt, strategier och element som gör det lättare att få det du vill ha. Det kan till och med förändra ditt liv!
Din hjärna kan hjälpa dig att få det du vill ha
Människor har krafter. Inte övernaturliga krafter, men förmågor som matas av färdigheter som vi kan utveckla och tillämpa. Vi pratar om aspekter som kreativitet, förtroende och förmågan att drömma, uthärda, planera och i huvudsak använda allt som hjärnan gör tillgängligt för dig.
Följaktligen är det en värdefull strategi, för att få det du vill ha, att veta hur man får ut det mesta av dessa processer. Utan att ens inse det kan du uppträda på ett sätt som strider mot hjärnans naturliga funktion. Dina vanor är helt klart skadliga för din inre balans. Således, om du kan synkronisera med din hjärna, kommer du att vara bättre rustad för att uppnå dina mål.
Genetikern Francis Collins sa att hjärnan är det mest komplicerade organet i universum. Den har miljarder neuroner, och varje neuron ansvarar för cirka 10 000 kopplingar. Varför inte använda den otroliga kapaciteten till din fördel? Det är spännande att tänka att du kan använda dessa naturliga funktioner för att bli lyckligare och mer uppfylld.
Nedan följer några strategier som hjälper dig att få det du vill ha.
Om du vill att något ska hända, skapa en plan och anta hälsosamma vanor
Hjärnan behöver vanor, rutiner och aktiviteter för att organisera sin tid och hitta trygghet. Allt detta minskar stress och reglerar otaliga interna processer. Hjärnområdet som låter dig anta dessa vanor för bättre koncentration och fokus är corpus striatum.
Rutiner hjälper kropp och själ att arbeta i harmoni för att uppnå sina mål. Att veta vad du ska göra i förväg minskar också förseningar och fördröjningar.
Det första steget för att få det du vill ha är att sätta upp planer och scheman.
Inaktivera negativa tankar med fysisk aktivitet och musik
För att få det du vill ha måste du möta dina värsta fiender: nederlag och negativitet. Dessa attityder visar sig i tankar som ”Glöm det, du kommer aldrig att uppnå det” eller ”det är omöjligt”.
När du påbörjar denna väg har du två strategier att välja mellan. Den första är att röra på dig. Engagera din kropp i fysisk aktivitet. Du kan gå en promenad, dansa eller cykla. Det spelar ingen roll vilken aktivitet du väljer. Det viktiga är att aktivera din kropp och ditt hjärta för att förse din hjärna med endorfiner och serotonin. Så lite som en halvtimma av rörelse räcker för att se saker i ett annat ljus.
Det finns ett annat underbart verktyg till ditt förfogande: musik. Musik kan inte bara förbättra ditt humör, det kan också förbättra din selektiva uppmärksamhetsförmåga. Studier som den här från universitetet i Genève stöder den teorin.
Tro på dig själv för att få det du vill ha
Forskare vid Wellcome Trust, ett biomedicinskt forskningscenter i London, genomförde 2012 en intressant studie. Målet med denna studie var att förstå varför vissa människor gör bättre val och beslut, agerar i överenskommelse med vad de vill upp ha, och tenderar att uppnå sina mål.
Magnetröntgenundersökningar visade forskare att innan vi fattar ett beslut uppvisas det en högre grad av aktivering i hjärnans främre område. Specifikt i den ventromediala prefrontala cortex. Vad betyder det? Det betyder att detta område hjälper dig att utvärdera alla dina alternativ. För att göra det korrekt finns det en annan viktig process som spelar in: självförtroende.
Du måste tro på dig själv. Du fattar bara bra beslut när du själv är överens med vad du vill uppnå och tror på dina förmågor. Det beror på att du har förmågan att uppfatta vad som är det bästa att göra. Om du känner dig rädd eller osäker är det däremot svårt att komma på rätt väg.
När du är trött, gör något kreativt
När du arbetar för att få det du vill ha är det lätt att känna dig mentalt sliten. Ett vanligt svar på mental utmattning är att vi gör något vardagligt, som att titta på TV. Vi behöver något som inte kräver någon ansträngning, vi orkar bara vara en passiv observatör.
Även om det kan verka kontraintuitivt, skulle din hjärna vara mycket lyckligare om du gjorde något kreativt när du är trött. Rita, skulptera, komponera, måla eller något annat som aktiverar sinnet och motiverar dig är ett bra alternativ. Mihaly Csikszentmihalyi menar att när vi gör den här typen av aktiviteter, går vi in i ett ”flow”, vilket leder till välbefinnande och lycka.
Använd ångesten till din fördel
Slutligen finns det en annan viktig sak att känna till då det gäller att få det du vill ha. Mer än du kanske tror så krävs det en lämplig intern aktivering för att du ska uppnå dina mål. Med andra ord spelar ångest en roll i denna process.
Innan du drar förhastade slutsatser så bör du veta att vi pratar om en hälsosam typ av ångest. Det är den typen som aktiverar motivationen och driver dig att komma i rörelse samt reagera på stimuli runtomkring dig. Denna hälsosamma ångest gör dig väl medveten och anpassad till potentiella möjligheter.
Det är nämligen så att om du arbetar i harmoni med din kropp och ditt sinne, kommer du att kunna se till att ångesten inte tar över. Om den trots allt gör det så är din hjärna inte längre till din hjälp. Drömmar förvandlas då till bekymmer, och det blir väldigt svårt att nå dina mål. Glöm inte detta!
Sammanfattningsvis är dessa strategier användbara utgångspunkter för att hjälpa dig att få det du vill ha. De är också bra för mental självvård. Prova dem idag!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Benedetto De Martino, Stephen M Fleming, Neil Garrett, Raymond J Dolan. Confidence in value-based choice. Nature Neuroscience, 2012; DOI: 10.1038/nn.3279
- Fernandez, N. B., Trost, W. J., & Vuilleumier, P. (2020). Brain networks mediating the influence of background music on selective attention. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 14(12), 1441–1452. https://doi.org/10.1093/scan/nsaa004