Hjärnplasticitet: Hur man får ett elastiskt sinne

Att anta ett mer flexibelt tankesätt hjälper dig verkligen att svara på vardagliga svårigheter på ett mer effektivt sätt. När allt kommer omkring är förändring oundvikligt, och inför var och en av dessa utmaningar kommer en mer öppen, dynamisk och kreativ strategi alltid att vara till stor hjälp.
Hjärnplasticitet: Hur man får ett elastiskt sinne
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Albert Einstein sa att den verkliga potentialen för mänsklig intelligens förlitar sig på förmågan att förändras. Att kunna anamma nya perspektiv och idéer och göra sig av med värdelösa koncept, är en av de bästa dygderna människor har. Med det sagt är det inte förvånande att koncept som hjärnplasticitet och elastiskt sinne är allmänt kända och studerade inom områdena psykologi och konst.

För några år sedan fanns det på MoMA (Museum of Modern Art) en utställning som representerade denna idé. Vi lever i ett ögonblick där allt ständigt förändras. Med åren som går, blir vetenskap och teknik allt viktigare i människors sätt att bearbeta verkligheten, arbeta, relatera till andra och till och med förstå världen.

Därför kan vi i intressanta böcker som Design and The Elastic Mind av Hugh Aldersey-Williams, Peter Hall, Libby Hruska och Rebecca Roberts, lära oss mer om behovet av att utveckla mer elastiskt tänkande. Endast genom att göra detta kommer du att kunna överleva och ge ditt bästa i en miljö i ständig förändring; en där du nästan blir tvingad att improvisera och reagera snabbt för att kunna lösa mer än en utmaning.

Att uppnå hjärnplasticitet är inte direkt lätt. Hjärnan är vanligtvis mycket motståndskraftig mot förändring och klänger sig fast vid sina komfortzoner så mycket som möjligt. Men att lära sinnet att bli mer innovativt och flexibelt kan leda till stora positiva förändringar som en följd.

Hjärnplasticitet och dess egenskaper

Om vi ​​skulle nämna en mental kvalitet som vi alla borde öva på, utveckla och tillämpa i vårt dagliga liv så skulle det utan tvekan vara hjärnplasticitet.

På motsatt sida skulle vi alla ha ett fast tankesätt som ständigt leder till frustration genom insikten att saker inte alltid är som man vill och förväntar sig. Vissa människor accepterar inte kritik, kan inte hantera misslyckanden och undviker också utmaningar på grund av rädsla för att göra misstag.

Med denna vetskap inbjuder vi dig att omformulera din uppfattning om talang. Det är sant att vissa människor har en naturlig disposition för vissa kompetenser; oavsett om det handlar om musik, konst, teknik eller klinisk psykologi. Men trots detta uppnår inte dessa människor framgång eller välbefinnande om de inte har ett elastiskt sinne. De som verkligen får en fördel är de som öppnar sig för nya paradigmer och lämnar sin rädsla för misslyckande bakom sig. Låt oss se vad det här handlar om.

Sinnets mekanismer

När tvetydighet blir det normala

Världen är inte svart eller vit. Sanningen är att verkligheten utvecklas i en mängd oattraktiva gråaktiga nyanser som människor måste vänja sig vid. Således gör hjärnplasticitet det enklare för människor att vänja sig vid osäkerhet. Det arbete du tar för givet idag kan gå förlorat imorgon. Den personen som helt stödjer dig idag kanske inte är där för dig imorgon. Allt som omger dig har en gnutta osäkerhet. Det är därför det är viktigt att lära sig att hantera det.

Ett elastiskt sinne går bortom det konventionella

När vi pratar om det konventionella refererar vi till det säkra utrymme som är lätt för dig att vänja dig vid. Det ger dig en känsla av stabilitet, stillhet och rötter. Men om det är något du måste förstå, är det att livet inte är statiskt. Livet flyter, varierar, förändras och rör sig ofta mycket snabbt. Ett sätt att överleva dessa förändringar är att innovera. Att gå bortom det som är konventionellt är nyckeln till att få ett nytt perspektiv.

För att utveckla innovativt tänkande är det dessutom viktigt att börja förlita sig på kreativitet och intuition. Observation är viktigt, men det är inte allt som behövs. Att analysera vad som omger dig, uppfatta andras behov såväl som dina egna och tillämpa proaktivt beteende, är alla viktiga ingredienser för att utveckla hjärnplasticitet.

Att vara tolerant mot misslyckande: ett misstag är en lärdom

Hur personer hanterar misstag och misslyckanden säger mycket om dem. Å ena sidan förblir de med rigida tankesätt blockerade och tenderar att undvika situationer där de känner sig inkompetenta. Å andra sidan tillämpar de med elastiskt sinne en annan vision. Till exempel måste du förstå att misslyckande inte är en anledning att ge upp vissa saker. Istället är det en möjlighet att lära sig. Kom ihåg att ett tvingat steg tillbaka ofta är ett sätt att få större styrka.

Man med elastiskt sinne

Elastiskt sinne: en hjärna som livnär sig på nyfikenhet

Om vi skulle ge ett exempel på en person som utvecklade stor hjärnplasticitet under hela sitt liv, måste vi nämna Leonardo da Vinci. Renässansmannen par excellence förvärvade kunskap genom observation och experiment som ingen tidigare gjort.

Som vi alla vet var Leonardo da Vinci långt före sin tid inom många områden. Han fick det mesta av sin kunskap genom den gåva som vi alla har och som vanligtvis toppar i barndomen. Ja, vi talar om nyfikenhet. Det elastiska sinnet fruktar inte förändring. Tvärtom, det söker detta eftersom dess ständiga behov av att veta är dess största motivation.

Avslutningsvis ska vi nämna en sak som psykiatern Claude Robert Cloninger påpekade. Om människor är mottagliga för nyheter och förändringar i sina dagliga liv och accepterar dem kreativt utan rädsla, kommer deras personligheter att bli starkare. Det sinne som vågar sträcka sig utanför sin komfortzon kommer aldrig att bli detsamma igen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.