Att prata om dina mål betyder att du inte kommer att uppnå dem

Experten Derek Sivers säger att det att prata om dina mål urholkar motivationen som driver dig att uppnå dem. Samma idé stöds av flera studier som har genomförts sedan 1926. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i vad som orsakar ett så märkligt fenomen.
Att prata om dina mål betyder att du inte kommer att uppnå dem
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Vissa människor ser det helt enkelt som ett dåligt omen. Men överraskande verkar det finnas bevis för att tanken på att prata om dina mål innebär att du inte kommer att uppnå dem. Dessutom har det inget att göra med tur eller öde eller något i den stilen. I själva verket finns det en logisk tråd som förbinder dessa två tydligen orelaterade saker.

Derek Sivers är en entreprenör och forskare i mänskligt beteende. Han menar att det att prata om dina mål i allmänhet betyder att du inte når dem. Han bygger detta påstående på olika studier. Dessa är arbeten av Kurt Lewin (1926), Wera Mahler (1933) och Peter M. Gollwitzer (1982 och 2009).

På samma sätt visar flera aktuella studier att de som gör sina syften och projekt offentliga ökar sannolikheten för att de faktiskt inte kommer att genomföra dem. Men varför händer detta? Vad har det att tala om dina mål med att misslyckas med att uppnå dem att göra?

“Om det inte är en hit, byt.”

-Derek Sivers-

En man på ett berg som firar sin framgång.

Att prata om dina mål

Enligt Derek Sivers har den mänskliga hjärnans funktioner vissa brister. Faktum är att neurovetenskapen också pekar på denna slutsats. En av de viktigaste defekterna är att hjärnan inte alltid lyckas skilja fakta från fiktion. Till exempel kan du gråta när du ser en sorglig film trots att du vet att den inte är verklig.

På grund av denna bias förväxlar hjärnan ofta “att säga” med “att göra”. Detta sker främst när det du säger är extremt eftertryckligt eller repetitivt. Ett mål är en visualiserad önskan som du inte har uppnått ännu. Ändå finns förslaget där att du har motivationen att uppnå det.

Att prata mycket om ett mål skapar dock en slags illusion. Faktum är att din hjärna börjar generera känslan av att ha uppnått målet redan. Den börjar förutse att njuta av målets prestation, vilket sänker värdet av att faktiskt nå målet. Det är som om du börjar känna som om du redan har nått det.

Du kanske frågar dig varför detta är ett problem. Det har visat sig att människor i allmänhet verkligen gillar att prata om sina mål och ambitioner. De gör det för att en möjlighet att dela sina förhoppningar och drömmar är som ett tillfälle att leva dem. Faktum är att de föredrar att bygga sina mål på drömmar istället för på verkligheten.

Orsaken till fenomenet

Men varför skapar hjärnan en illusion av prestation? Enligt de studier vi citerade ovan verkar det bara hända om du pratar om dina mål med andra. Du kan verkligen tänka på dem, skriva ner dem, vända dem i ditt sinne eller göra vad du vill med dem, så länge du inte delar dem med andra.

Detta beror på att det att prata om dina mål högt brukar ge feedback. Till exempel, om den andra personen ser ditt mål som positivt, kommer du förmodligen att få erkännande från denne för att bara ha uppgett ditt mål.

Du kan då börja behandla ditt mål som ett givet faktum, snarare än som en föreslagen åtgärd för framtiden. Dessutom kommer du att börja känna en rad olika förnimmelser när du tänker på ditt mål, vilket faktiskt i slutändan bryter ner din önskan att uppnå det.

Hjärna

För att uppnå dina mål, tala inte om dem

Det sägs att handlingar talar högre än ord. Detta är sant, särskilt när det kommer till mål. Faktum är att om du pratar mindre och gör mer, har du troligen högre motivation. I själva verket kommer du att hindra din hjärna från att falla i sin egen fälla.

Derek Sivers påpekar att om ditt mål ger beundran av andra kommer du att känna dig så tacksam att uppnå målet blir av sekundär betydelse för dig. Han rekommenderar följande:

  • Om du ska prata om dina mål, gör det bara med allmänna kommentarer och vaga definitioner. Nämn inte något specifikt förrän du redan har uppnått det.
  • Om du inte kan motstå frestelsen att prata om ett mål eller ett projekt, uttryck dina idéer på ett sådant sätt att det är ett framtida mål. Gör det klart att du inte har uppnått det ännu.

När det gäller den första rekommendationen skulle ett exempel på detta vara att säga något i stil med: “Jag påbörjar några träningsrutiner för att förbättra min hälsa”, istället för att beskriva exakt vad ditt mål är. När det gäller det andra kan du säga något sådant här: “Mitt mål är att läsa en bok på en månad. Om vi ses om en månad och jag inte har gjort det får du ge mig en reprimand.”

Varför inte prova det? Det verkar verkligen som det att använda andra på detta sätt för att hjälpa dig att nå dina mål kan vara effektivt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kawasaki, G. (2016). El arte de empezar 2.0. Barcelona: Planeta-Deusto.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.