Att tänka annorlunda för att leva annorlunda

Att tänka annorlunda kräver att vi tränar sinnet mot att bli mycket mer flexibelt, elastiskt och kreativt. I själva verket tillåter detta dig att bättre reagera på förändringar och utmaningar i vardagen. För att uppnå det krävs naturligtvis först ett fast åtagande.
Att tänka annorlunda för att leva annorlunda
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Att tänka annorlunda leder till att vi börjar leva annorlunda. Ofta förankrar vi oss i ett starkt mentalt fokus och blir till envisa, rigida soldater. Således, och nästan utan att inse det, slutar vi att hitta lösningar på våra problem, slutar att vidta åtgärder mot besvikelser och förlorar perspektivet inför de dagliga utmaningarna. Ja, det är inte lätt att tänka annorlunda, men det kan vara skillnaden mellan välbefinnande och lidande.

Vad hindrar dig från att tänka på ett snabbare, mer originellt och till och med hälsosammare sätt? En av de mest framstående figurerna inom området psykologi som undersökte detta ämne var Abraham Luchins.

1942 publicerade han ett experiment han utfört med vattenkannor och deras innehåll. Med detta experiment visade han att våra huvudsakliga problem är mental stelhet, fördomar och även rädsla.

Människor är ofta, och förnuftigt nog, rädda för det okända. Vi som människor tenderar att bli något osäkra när det gäller att ändra våra beteenden och införa nya saker i våra rutiner. Vår huvudsakliga metod för anpassning är att sakta ompröva tillvägagångssätt samt att endast inaktivera gamla ärvda tankemönster då dessa visar sig direkt kontraproduktiva. Dessutom behöver vi upptäcka de försvarsmekanismer vi tillämpar dagligen och som vi vanligtvis inte är medvetna om.

Enligt Luchins skulle strategin för att förbättra dessa verkligheter varken vara mer eller mindre än att använda mer flexibelt tänkande. Huvudsakligen för att kunna anpassa sig till en miljö i ständig förändring som blir allt mer krävande.

”Ingenting hotar ett korrupt system mer än ett fritt sinne.”

-Suzy Kassem-

En konstkonstellation

Att tänka annorlunda för att leva annorlunda – hur man gör det?

Alla har förmågan att uppfatta samma saker: ljudet av en storm som närmar sig, lukten av våt mark, regnet som smattrar mot fönstren osv.

Trots det faktum att alla människor kan uppleva samma stimuli, tolkar alla också dem på sitt eget sätt. Med andra ord, vi tolkar dem enligt våra erfarenheter, personligheter, utbildning, miljö, humör, preferenser och motvilja, bland annat.

Medan vissa känner obehag vid en annalkande storm, tycker andra om istället om den. Det finns inget större problem i detta; varje person har sina egna särdrag som gör att de kan filtrera och förstå verkligheten på ett eller annat sätt.

Den centrala frågan är att det särskilda sättet att bearbeta vad som omger oss och vad som händer ibland passerar genom ett filter av negativitet och försvarslöshet. Samt även genom den mentala styvheten där vi bara kan uppfatta ett mörker i slutet av tunneln.

Så hur gör du för att börja tänka annorlunda för att därigenom kunna leva annorlunda? Hur gör du det när dina tankar uppstår automatiskt och i många fall förmedlas av dina känslor? Fortsätt läsa för att ta reda på det!

Det elastiska sinnet

Dr. Abraham Luchins förutsåg behovet av att utveckla en annan typ av mental inställning redan på 1940-talet. En som gör att människor kan överleva och reagera på en föränderlig miljö full av stimuli.

Dessutom introducerade Leonard Mlodinow, en känd fysiker och matematiker ett koncept av stort intresse för psykologin för några år sedan. Han hänvisade till det som ”elastiskt sinne”.

Mlodinow samarbetade med Stephen Hawking i flera av sina böcker. Faktum är att han fortfarande är ett av de mest intressanta vetenskapliga namnen i branschen. Hans bidrag till det elastiska sinnet är en direkt inbjudan till att tänka annorlunda, och inte bara till att leva bättre. Att tänka annorlunda kan också bidra till din lycka och till och med till framsteg för samhället.

Denna idé bygger på följande pelare:

  • Du måste sluta ta saker för givet. Bekväma idéer är bedövande. Därför är det nödvändigt att tillämpa en kritisk blick. En som är skarp och inte leder till enkla svar.
  • Det är också nödvändigt att börja göra en sak som är mycket svår: tolerera oklarhet, osäkerhet och till och med motsägelser.
  • Du måste stiga utöver de mer konventionella tankesätten.
  • Slutligen måste du lita på både logik och lateralt tänkande; de slag som leder dig till nyskapande.

Elastiskt tänkande fruktar inte det nya och accepterar osäkerheten. Du vet och förstår att förändringar är ständigt pågående. Och du bör inte bara anpassa dig till dem, du bör också dra nytta av dem.

En till synes avslappnad kvinna

Att tänka annorlunda tvingar dig att upptäcka värdelösa tankar och att verkligen öppna ögonen

Du måste vara flexibel för att kunna reagera effektivt på dina dagliga utmaningar.

Alla skulle ha nytta av att använda denna typ av tillvägagångssätt – så hälsosamt som det elastiska sinnet är – för att reagera mer innovativt på framtiden som ligger framför oss. Men ja, det finns en annan sak du måste ta hänsyn till.

Otaliga hjälpsamma och till och med skadliga tankar ligger inbäddade i ditt sinne. Specifikt de som negativt matar din interna dialog. Det är dessa tankar som säger saker som: ”Du är värdelös och kommer aldrig att komma över det här”, ”Allt kommer bara att bli värre och det finns inget du kan göra åt det”, eller ”Att ta risker är meningslöst, stanna i din komfortzon”.

Din interna dialog kommer att bli mycket hälsosammare, till och med berikande, om du sanerar flödet av begränsande tankar som lever i ditt sinne. Först då tillåter du dig själv att tänka annorlunda genom att skapa lite utrymme för ditt inre, elastiska sinne; det som kan se värdefulla möjligheter i varje förändring.

Även sinnet och hjärnan måste förändras och anpassa sig till nya tider. För att åstadkomma detta kräver det ständigt arbete och ett fast engagemang till dig själv. Är du redo?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  •  Luchins, A. (1942). Mechanization in problem solving: The effect of Einstellung. Psychological Monographs, 54(6), i-95.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.