Att vara rationell efter en konflikt
Är det möjligt att vara rationell efter en konflikt? Efter en konflikt verkar det svårt att tänka rationellt och samarbeta med den andra personen, även om det är för ditt eget bästa. Det är ännu mindre vanligt i en gruppmiljö. Om din grupp har en konflikt med en annan grupp, kommer din grupp att utlösa negativa känslor hos dig, så ditt beteende blir negativt. Det händer även om ditt dåliga beteende orsakar problem för dig också.
Ändå behöver det inte vara så här. Det går att vara rationell efter en konflikt och i vissa situationer är det enklare än du tror. När beslut fattas på gruppnivå gör diskussionen processen långsammare och mer medveten. Som ett resultat kommer gruppen att fatta mer rationella beslut och kanske till och med besluta sig för att samarbeta med den motsatta gruppen.
Konflikt
Människor har haft många konflikter genom historien, av vilka vissa har lett till våld. Tanken på en harmonisk tillvaro fri från konflikter verkar mer omöjlig för var dag. Dessutom verkar våld mellan olika grupper av människor ha vissa fördelar när det gäller reproduktion. Å andra sidan lär oss historien att grupper inte alltid är i konflikt med varandra. Människor kan också bygga relationer baserade på tillit och ömsesidigt samarbete.
“Människan måste för alla mänskliga konflikter utveckla en metod som avvisar hämnd, aggression och vedergällning. Grunden för en sådan metod är kärlek.”
-Martin Luther King Jr.-
Således existerar vi inom en paradox av motsägelsefullt beteende. Du har samarbete på ena sidan och aggression på den andra. Hur vet man vad som händer efter en konflikt? Allt handlar egentligen om post-konflikthantering.
Efter en konflikt kan det finnas känslomässiga sår som gör en lösning omöjlig. Båda parter finner samarbete omöjligt, vilket berövar dem alla potentiella ekonomiska och sociala fördelar.
Beslutsfattande
Psykologiska teorier om beslutsfattande hävdar att det finns två sätt att fatta beslut:
- Att fatta beslut efter att ha bearbetat information på ett rationellt, långsamt och medvetet sätt.
- Att fatta beslut automatiskt, baserat på erfarenhet och tidigare känslor.
I konfliktsituationer blir “den andre” en automatisk trigger för negativa känslor. Denna association får människor att fatta beslut automatiskt. Du väljer att lita på dina känslor och tidigare erfarenheter. Denna metod har dock en nackdel. När allt kommer omkring är erfarenhet inte alltid din största allierade när du försöker utvärdera konsekvenserna av dina beslut.
“Alla krig är ett symtom på människans misslyckande som ett tänkande djur.”
-John Steinbeck-
Men om de som är inblandade i konflikten har överläggningar som en grupp, är det mer troligt att de kommer att fatta beslut på ett rationellt sätt. Detta beror på att individer i grupp är kapabla att ignorera sina erfarenheter och känslor och tenderar att fatta mer rationella beslut.
Varför är det viktigt att vara rationell efter en konflikt?
Slutsatsen som vi kan dra om att vara rationell efter en konflikt är att gruppen har en civiliserande effekt på individen. Även om det är sant att grupper också kan vara irrationella och sätta press på sina medlemmar under beslutsfattande, kan gruppen också erbjuda ett sammanhang som främjar hälsosam diskussion. Detta utrymme för övervägande gör det möjligt att rätta till misstag och fatta rationella beslut.
Vi kan tillämpa denna princip på aktuella konflikter om vi vill hitta en lösning. Att bjuda in de berörda parterna att överväga de olika alternativen kommer att göra det mycket mer sannolikt att de väljer att samarbeta. Rationellt tänkande kan hjälpa oss att göra samhället bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Sasaki, T., & Pratt, S. C. (2011). Emergence of group rationality from irrational individuals. Behavioral Ecology. https://doi.org/10.1093/beheco/arq198
Bornstein, G., Kugler, T., & Ziegelmeyer, A. (2004). Individual and group decisions in the centipede game: Are groups more “rational” players? Journal of Experimental Social Psychology. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2003.11.003