Åtta vanliga ångestsymtom hos barn

Hur visar sig ångest hos barn? Har det samma symtom som hos vuxna? I den här artikeln beskriver vi de vanligaste symtomen, oavsett om de är fysiska, psykologiska eller kognitiva.
Åtta vanliga ångestsymtom hos barn
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

Ångest definieras som ett tillstånd av inre spänningar, rastlöshet och störning av humöret. Det innebär också oro och en känsla av förlust av kontroll. Vi lider alla av ångest någon gång i våra liv. Men hur visar sig ångestsymtom hos barn? Dessutom, varför uppstår de? Låt oss ta reda på det.

Ångestsyndrom kontra ångest

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA säger att när barn inte övervinner de rädslor och bekymmer som är typiska för deras ålder kan de stå inför ett ångestsyndrom. Ångest uppstår också när specifika rädslor och bekymmer stör deras dagliga aktiviteter eller välbefinnande.

Ett ångestsyndrom är dock inte samma sak som ångest i allmänhet. Ett ångestsyndrom består av en uppsättning förutbestämda symtom, som följer ett mönster och orsakar betydande obehag. Dessutom pågår de en viss tid och kräver specifika ingripanden.

Å andra sidan är ångest en mer generisk term. Det kan ofta härröra från en specifik orsak eller kan bero på specifika omständigheter eller normativa element som är karakteristiska för ett visst livsstadium. Till exempel skolstarten. Att lida av ett ångestsyndrom är vanligtvis allvarligare än att drabbas av ångest i allmänhet.

Arg pojke med händerna på huvudet

Vanliga ångestsymtom hos barn

De vanligaste ångestsymtomen hos barn liknar de som vuxna upplever. De kan dock variera i hur de manifesterar sig och hur barnen upplever dem.

Till exempel kan ångest hos barn leda till okontrollerad gråt. Detta för att de inte vet hur de ska hantera det. Det kan också finnas bakslag i deras utveckling, minskade skolprestationer och nya rädslor etc.

Vilka är då de vanligaste av alla ångestsymtom hos barn? Hur manifesterar de sig? Låt oss ta en titt.

Svårt att andas

Barnen kan uppleva svårigheter vid andning. Faktum är att de har svårt att pausa eller bromsa andningen.

Följaktligen blir deras andning snabbare och lite ansträngd. Vissa barn kan också hyperventilera eller bli yra.

Magont

Ett annat vanligt ångestsymtom hos barn är magont. Det är värt att komma ihåg att det finns ett antal nervändar i magen. Så när du lider av nervositet, lider också din mage.

Koncentrationssvårigheter

Ångest påverkar inte bara det fysiska området, utan också det kognitiva. Därför kan barn med ångest uppleva förändringar i sin koncentration. Det betyder att det blir svårare för dem att fokusera, vilket kan påverka deras förmåga att tillgodogöra sig ny kunskap negativt. Detta kommer i sin tur att manifestera sig i deras skolprestationer.

När det gäller denna sista punkt genomförde Jadue en studie år 2001. Den publicerades i Pedagogical Studies. Jadue uppgav att det finns några egenskaper hos skolsystemet som kan orsaka eller intensifiera ångest hos barn. Dessa faktorer skulle följaktligen öka antalet elever med risk för dåliga prestationer och misslyckanden i skolan.

Överdriven oro är ett tydligt ångestsymtom hos barn

Ett annat ångestsymtom hos barn är överdriven oro. Detta är vanligare hos barn som ställer höga krav på sig själva. Barn som tenderar att vara perfektionister.

Förändringar i självkänsla

På grund av ångest, eller snarare på grund av felhantering av den, kan förändringar i självkänslan (dålig eller låg självkänsla) också uppstå. Till exempel kan barn som lider av panikattacker och som inte förstår varför tycka att det händer något märkligt med dem. De kanske till och med tycker att det är något konstigt med dem.

Muskelspänning

Muskelspänningar är ett annat ångestsymtom hos barn. I dessa fall drar musklerna ihop och spänner sig.

Ångestsymtom hos barn kan inkludera yrsel

Yrsel är också ett symtom på ångest i barndomen. När barnen inte kan andas tillräckligt, lider hjärnan av ett syreunderskott, vilket orsakar yrsel.

Känslighet eller irritabilitet

Ökad känslighet (vilket kan leda till irritabilitet) är ett annat vanligt ångestsymtom hos barn. I själva verket kan de bli arga eller gråta över vad som helst och de kämpar ofta för att kontrollera sina känslor.

Ledsen tjej som gråter, visar ångestsymtom hos barn.

Orsaker till ångestsymtom hos barn

Orsakerna till ångest hos barn, liksom hos vuxna, kan vara flera. Här är några:

  • Att börja skolan.
  • Att bli mobbad.
  • Personlighetstyp eller temperament.
  • Att leva i våldsamma situationer hemma.
  • Efter att ha utsatts för övergrepp.
  • Föräldrars skilsmässa.
  • Betydande förluster (till exempel när ett husdjur eller en närstående dör).
  • Byte av stad eller skola.

Vikten av att vara uppmärksam på symtomen

Som vi har sett inkluderar vanliga ångestsymtom hos barn de som är fysiska (t.ex. muskelspänningar), psykologiska (låg självkänsla) och kognitiva (koncentrationssvårigheter). Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa symtom. Det beror på att de inte alltid är lätta att upptäcka hos barn.

Att prata med en barnpsykolog är alltid den bästa åtgärden att vidta i dessa fall. Det finns faktiskt ingen som bättre kan bedöma vikten av vad som händer och föreslå lämpliga åtgärder för att minska barnets ångestnivåer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Psychiatric Association -APA- (2014). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid. Panamericana.
  • Ansiedad, depresión y salud mental infantil | CDC. Retrieved 22 August 2020, from https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/spanish/anxiety.html
  • Beesdo K, Knappe S, Pine DS. Anxiety and anxiety disorders in children and adolescents: developmental issues and implications for DSM-V. Psychiatr Clin North Am. 2009;32(3):483–524. doi:10.1016/j.psc.2009.06.002
  • Caballo, V. y Simón, M. A. (2002). Manual de Psicopatología Clínica Infantil y del adolescente. Trastornos generales. Pirámide: Madrid.
  • García-Fernández, J.M. et al. (2016). Perfeccionismo durante la infancia y la adolescencia. Análisis bibliométrico y temático (2004-2014). Revista Iberoamericana de Psicología y Salud, 7(2): 79-88.
  • Jadue, G. (2001). Algunos efectos de la ansiedad en el rendimiento escolar. Estudios pedagógicos, 27: 111-118. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07052001000100008


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.