Att begränsa dina alternativ kan leda till bättre beslut
Tror du att antalet alternativ du har påverkar ditt beslutsfattande? Tror du att hjärnan överväger alla alternativ du har tillgång till? Skulle du kunna ta bättre beslut om du hade fler eller färre alternativ? I denna artikel ska vi försöka besvara dessa frågor.
Föreställ dig att du går till en restaurang och menyn har runt 100 olika rätter att välja bland. Föreställ dig nu att du går på bio och det finns 50 filmer att välja bland. Hur länge skulle det ta att besluta sig?
Tror du att du skulle bli nöjd med ditt beslut? I de flesta fall kan färre alternativ underlätta beslutsfattandet. Detta eftersom färre alternativ innebär färre möjliga scenarion att analysera.
“Må dina val spegla dina hopp, inte dina rädslor.”
Nya teknologier fokuserar på detta. De filtrerar information så att den är mer i linje med dina smaker. De gör även enklare val mer synliga eller grupperar dem i kategorier så att det blir enklare att ta bättre beslut. De gör detta så att din hjärna inte kommer behöva mycket tid för att välja.
Vidare innebär färre alternativ även att vi lättare kan välja det som vi tror är bäst. Detta eftersom det passar väldigt bra med intressena i vårt konsumtionssamhälle – det vill inte att vi ska vara fast i beslutsprocessen. Vi ser till exempel detta i erbjudanden som ger de första X beställningarna något extra.
Fenomenet FOBO
FOBO är en akronym för Fear of Better Options (rädsla för bättre alternativ). Detta fenomen refererar till när man skjuter upp beslut eftersom man vill välja vad som är bäst. Ju mer tid vi har, desto fler alternativ kan vi utforska och desto högre våra chanser att hitta det perfekta.
I många fall leder detta fenomen endast till att vi fortsätter att skjuta upp beslut som vi borde ta idag.
Utöver att gå miste om det bästa alternativet är det som får oss att upprepa denna strategi det faktum att den uppmuntras på ett variabelt sätt. Även efter att vi har tagit ett beslut så fortsätter vi att tänka på det (vi tänker fortfarande på bilar och tvättmaskiner trots att vi redan köpt dem). Och när ett bättre alternativ dyker upp känner vi oss överväldigade.
Maximera eller njuta i stunden
På 1950-talet skilde Herbert Simon på två typer av människor när det kommer till beslutsfattande. Vid ena änden av spannet hittar vi de maximerande personerna – de som gör efterforskningar tills de hittar det bästa alternativet. I andra änden hittar vi de som fokuserar på njutning i stunden.
Även om maximerande personer vanligtvis tar de bästa besluten, faller de också i FOBO-fällan.
FOBO kan leda till stress, depression, missnöje och brist på välmående, eftersom det inte låter oss välja. Tvärtom får det oss att konstant leta efter möjligheter, vilket gör det omöjligt för hjärnan att vila och njuta av det valda alternativet. Därför garanterar inte flera alternativ bättre beslut eller högre tillfredsställelse.
I en studie från 2012 slog forskare fast att maximerande personer är de mest missnöjda efter att de har tagit ett beslut, eftersom de konstant ifrågasätter sitt val. Efter allt tänkande och övervägande känner de sig fortfarande osäkra om sitt val.
“I alla ögonblick av beslut är det bästa du kan göra det rätta, det näst bästa det felaktiga och det värsta att inte göra någonting.”
-Theodore Roosevelt-
Hur man tar bättre beslut
Du kan förenkla beslutsfattandet genom att följa tre grundläggande steg som leder till att du minskar mängden val och tar bättre beslut:
- Det första steget är att klargöra frågan “Vad vill jag uppnå?”. Detta låter dig begränsa dina alternativ till sådana som för dig närmare det önskade målet.
- Det andra steget är att identifiera följande steg i enlighet med alternativen du har. Vilka verktyg behöver jag? Hur mycket tid har jag? Har jag tillräcklig motivation för att ta detta beslut och välja denna väg? Vad är det första steget jag borde ta? Detta andra steg kommer hjälpa dig att skapa en handlingsplan du kan följa för att ta ditt beslut.
- Det sista steget är att undersöka beslutets kort- och långsiktiga fördelar. Under detta steg måste du ta reda på för- och nackdelarna hos möjligheterna du har. På så sätt kommer du undvika att ta beslut baserat på dina nuvarande känslor och omedelbara behov. Du måste fråga dig själv hur ett beslut kommer påverka dig om några månader eller år.
Med dessa enkla steg kommer du kunna optimera ditt beslutsfattande så att du kan ta bättre beslut som för dig närmare ditt mål.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Larson, E. (2016, July 20). Por qué y cómo mejorar la toma de decisiones. Retrieved October 27, 2018, from https://hbr.es/toma-de-decisiones/95/por-qu-y-c-mo-mejorar-la-toma-de-decisiones.
- Tiempo, C. E. E. (2018, September 15). El fenómeno “fobo”: más opciones, peores decisiones. Retrieved October 27, 2018, from https://www.eltiempo.com/vida/salud/por-que-las-personas-tienden-a-postergar-la-toma-de-decisiones-268932.