Bestämd kommunikation för par – lär er kommunicera
Bestämd kommunikation för par är av stor vikt eftersom det är ett av de mest effektiva sätten att kommunicera. Det är dock få som kan omsätta det i praktiken, speciellt när det gäller deras relationer.
Idag kommer du lära dig hur du kan förbättra denna typ av kommunikation i din relation för att undvika konflikter.
Enligt en artikel om bestämd kommunikation så är det ett beteende som används för att uttrycka en individs känslor och tankar. Ett ärligt sätt att göra det utan att såra andra.
Som du kan se så är detta viktigt inom varje relation. Det därför viktigt att arbeta med bestämd kommunikation hos par.
Bestämd kommunikation hos par
Alla kan praktisera bestämd kommunikation varje dag med några enkla handlingar. För att detta ska kunna vara effektivt så måste båda parterna i relationen stärka varandra.
De måste göra detta så snart som de börjar argumentera. Detta är något som ni bör använda er av i er dagliga rutin.
Uttryck vad du verkligen tycker och känner
Det är sällan som folk säger vad de verkligen tycker då de befinner sig i en relation. De kanske exempelvis blir störda av högljudd musik, men de håller detta för sig själva.
De konfronterar inte partnern eftersom de vill undvika en konflikt.
Detta är kontraproduktivt eftersom det kommer sluta med att personen en dag exploderar. Obekväma tillfällen är bra tillfällen för att praktisera bestämd kommunikation.
Det blir alltid bättre om man kan prata igenom hur man upplever det.
Prata i första person
Av någon anledning så pratar folk inte vanligtvis i första person då de argumenterar med någon. De skyller därför på partnern och kan även använda sig av fraser som exempelvis “Min vän håller med mig”.
Detta är ett misstag eftersom du då inte utövar bestämd kommunikation med din partner. Om du lär dig att tala i första person så kommer du ta ansvar för dina känslor.
Om du inte vet hur du ska uttrycka dig så kan du säga saker som “Jag känner…” eller “Jag har märkt…”.
“Vi har två öron och en mun så att vi kan lyssna dubbelt så mycket som vi talar.”
-Epictetus-
Fråga innan du attackerar
Hur många gånger har du gått emot din partner då han sagt “Du är för rörig” eller “Jag tycker inte om hur du gör det där”? Din reaktion är oftast mer aggressiv snarare än bestämd.
Men om du hade varit bestämd istället för defensiv så hade du bett om mer information.
Om din partner exempelvis säger att du är rörig så kan du fråga honom hur du kan förbättra situationen. Du kommer då påbörja en dialog som leder till en bra lösning för er båda.
Det kan verka som att din partner är din värsta fiende, men så är inte fallet.
Bestämd kommunikation för par – tänk innan du talar
Det finns många sätt att förbättra kommunikationen med din partner, men det viktigaste är att man tränar på detta varje dag. Vi har några tips som kan hjälpa dig då du ska påbörja en diskussion.
De kommer förebygga att du hamnar i dina gamla beteendemönster igen:
- Tänk på budskapet, men även hur du ska föra fram det. Om du känner dig sårad eller attackerad så kan det leda till att du även sårar din partner.
Det är därför bättre att man andas, håller sig lugn och att man tänker innan man talar. Det finns ingen brådska. Följ detta för att undvika en riktig konflikt. - Var empatisk med din partner. Lär dig att sätta dig i den andra personens situation, då detta är väldigt användbart om du verkligen känner till personen.
- Ackumulera inte klagomål. Det är bättre att man uttrycker det som stör en då man känner det, istället för att samla ihop allt till ett senare tillfälle som inte har med dessa situation(er) att göra.
Dra nytta av varje tillfälle för att praktisera bestämd kommunikation, så att tilliten blir till en grundsten inom er relation.
Tänk på att det inte är konstruktivt att såra varandra verbalt. Faktum är att det är snarare destruktivt. Glöm inte bort att uttrycka dig själv på ett direkt sätt, med ärlighet och respekt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Capafons, J. I., & Sosa, C. D. (2015). RELACIONES DE PAREJA Y HABILIDADES SOCIALES: EL RESPETO INTERPERSONAL. Behavioral Psychology/Psicología Conductual, 23(1).
- Espinosa, J. A. H. (2006). Estudio de correlación entre satisfacción sexual y asertividad sexual. Archivos hispanoamericanos de sexología, 12(2), 199-217.
- Rodriguez, J. J. C. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas: Perspectivas en psicología, 9(2), 257-270.