Carol Gilligan och hennes teori om en kvinnas självuppfattning
Carol Gilligan föreslår ett annat perspektiv till Lawrence Kohlberg gällande människans moraliska utveckling. Faktum är att den här psykologen, filosofen och feministen från Harvard University ansåg att Kohlbergs problem var att han markerade tydliga skillnader mellan utvecklingen av pojkar och flickor på detta område.
Enligt Kohlberg uppvisar kvinnor en viss “moralisk svaghet”. Han hävdade att de inte bara är långsammare när det gäller att konsolidera de olika nivåerna av moralisk kompetens, utan de når inte heller det högsta stadiet, rättviseetiken.
Det är viktigt att notera att Carol Gilligan var extremt bekant med Kohlbergs arbete eftersom hon var hans forskningsassistent mellan 1964 och 1967. En sak som hon ofta uttalade i sina artiklar och publikationer var faktiskt att hennes mentor använde hypotetiska moraliska dilemman som tydligt var partiska mot manligt kön.
En stor andel av deltagarna i deras forskning var barn. Det var tack vare detta arbete som Gilligan senare publicerade sitt välkända verk, In a Different Voice.
Kvinnor, till skillnad från män, fokuserar inte bara på respekt för moraliska rättigheter eller rättvisans etik. Enligt Gilligan rör de sig i sammanhang, i relationer och i en global uppfattning som överskrider det normativa.
Carol Gilligan: Ett feministiskt perspektiv
För att förstå betydelsen av Carol Gilligans teori måste vi först förstå sammanhanget. Den skrevs på 1970-80-talet. Vid den här tiden försökte feministiska rörelser få fotfäste i samhället. Framför allt ville de omformulera teorier som bevisade könsfördomar.
På samma sätt måste vi också ta hänsyn till att Lawrence Kohlberg presenterade sin doktorsavhandling om moralisk utveckling år 1958, inom ett sexistiskt sammanhang som han inte helt kunde isolera sig från. Hans teori bestod av tre nivåer, den förkonventionella, den konventionella och den postkonventionella. I var och en av dessa fanns två etapper.
Kohlberg hävdade att inte alla människor når de högsta nivåerna av moralisk utveckling. Dessutom påpekade han att flickor fick högre poäng när de sökte godkännande från andra. Men pojkarna nådde högre nivåer av moraliskt samvete och var mer fokuserade på samhällets lagar.
Carol Gilligans teori kom fram åtskilliga år senare och blev snart en klassiker inom den feministiska litteraturens sfär. Faktum är att Time Magazine erkände henne som en av de 25 mest inflytelserika personerna. Men hennes inställning är inte utan kritik. Låt oss ta en titt på det.
1977 publicerade Carol Gilligan en artikel där hon omformulerade Kohlbergs teori om moralisk utveckling. Hon lade till ett genusperspektiv centrerat på kvinnans gestalt.
Stadierna av moralisk utveckling, enligt Gilligan
Carol Gilligans teori fick betydelse efter publiceringen av hennes berömda artikel, In a Different Voice, 1977. I detta forskningsarbete hävdade hon att Kohlberg lämnade kvinnors oro och erfarenheter åt sidan.
Dessutom hävdade hon att urvalet som han utförde sin forskning med var tydligt partiskt. Faktum är att majoriteten var vita barn eller ungdomar från medel- eller överklassen. Gillian föreslog en alternativ modell för att avslöja kvinnans jag i denna process av moralisk utveckling. Vi tar en titt på den här.
Förkonventionell moral
På denna första nivå finns det inte många skillnader jämfört med det som definieras av Kohlberg. Faktum är att Gilligan hävdade att en tjejs moraliska omdöme helt fokuserar på henne själv och hennes behov av att överleva. Faktum är att hon alltid prioriterar sina egna behov.
Men senare kommer ett annat stadium inom denna period. Det är då den unga kvinnan börjar värdesätta sina band med andra. Faktum är att hon förstår att det att fokusera på sig själv är en självisk handling.
Konventionell moral
Detta stadium är det mest belysande i Gilligans teori. Faktum är att ett av de begrepp som bäst definierar denna psykolog är hennes perspektiv på aspekten av vård, en dimension som traditionellt är förknippad med kvinnor.
Kvinnor definieras delvis av sin omsorg om andra. Denna prioritering leder dem ibland till självuppoffring och de har en tendens att inte uppmärksamma sig själva tillräckligt mycket. I själva verket är det en sorts moral som är centrerad på självuppoffring. Men vi måste komma ihåg att denna teori föreslogs på 1970-80-talet. Av denna anledning förmedlade utbildning och genusmodeller detta perspektiv. Detta var något som Kohlberg inte tog hänsyn till.
Inom det konventionella stadiet finns det också en andra nivå. Det är när kvinnor börjar bli medvetna om att de måste uppnå en bättre balans mellan sina egna behov och andras.
Postkonventionell moral
I detta stadium hävdar Gilligan att kvinnan når en moralisk bedömning som dikteras av principen om icke-våld, både mot sig själv och andra. Dessutom är behoven hos en själv lika viktiga som andra människors behov. Jämlikhet är nyckeln.
I detta stadium når en kvinnas självkänsla sin högsta nivå eftersom hon förstår att hon inte bör utnyttjas.
Detta innebär att kvinnor måste hitta sin plats i samhället och i sina relationer. På så sätt kan de uppnå en god balans. En där de kan utvecklas och nå sin fulla potential, utan att uteslutande vara underordnade att främja andras välbefinnande.
Enligt Gilligan kämpar en kvinnas identitetskänsla alltid med två tendenser. Dessa involverar behovet av anknytning och uppmärksamhet till andra, tillsammans med behovet av ens egen självständighet.
Kritik mot Carol Gilligan och hennes modell
En av de vanligaste kritikerna mot Carol Gilligans teori har mycket att göra med dess fokus på idén att kvinnor behöver uppmärksamhet och omhändertagande. På sätt och vis vidmakthåller hennes vision återigen rollen som vårdgivare som förknippas med det kvinnliga könet. Hennes idé om att män inte bryr sig lika mycket som kvinnor om anknytning och relationer har också fått utstå kritik.
Dessutom finns det en annan aspekt som tyder på att hon går i samma fälla som Kohlberg gjorde. Liksom sin mentor tar Gilligan det för givet att pojkar och flickor uppvisar olika moralisk och etisk utveckling. Därför vidmakthåller hon återigen tanken på en skillnad mellan könen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gilligan C, Kohlberg L, Lerner J, Belenky M. Moral reasoning about sexual dilemmas: The development of an interviews and scoring system. Washington, DC: U.S. Commission on Obscenity and Pornography; 1971.
- Gilligan C. In A Different Voice: Psychological Theory And Women’s Development. Cambridge, MA.: Harvard University Press; 1982.
- Gilligan C. In a Different Voice: Women’s Conceptions of Self and of Morality. Harv Educ Rev. 1977;47(4):481-517. doi:10.17763/haer.47.4.g6167429416hg5l0
- Wilkinson S. Feminist Psychology. In: Fox D, Prilleltensky I, ed. Critical Psychology: An Introduction. 1st ed. London: Sage Publications; 1997:247-264.