Fem tänkvärda citat av Niccolò Machiavelli
Niccolò Machiavelli var en viktig filosof som människor tenderar att associera med den italienska upplysningen. Men han var även en diplomat, politiker och författare. Idag tittar vi på några citat av Niccolò Machiavelli.
Om du inte har läst något om eller av Machiavelli rekommenderar vi hans bok Fursten. Det är en avhandling om den politiska läran som publicerades efter hans död.
Om du gillar en filosofisk uppfattning om politik kommer du definitivt att njuta av den här boken. Machiavelli anses trots allt vara den moderna statsvetenskapens far.
1. Det är svårt att nå mål enligt Machiavelli
“Aldrig uppnåddes något stort utan fara.”
Detta första citatet av Machiavelli inbjuder dig att reflektera över rädslan som så ofta kommer i vägen för att vidta åtgärder för att uppnå dina mål.
Denna typ av rädsla kan vara paralyserande. Följaktligen förverkligar få människor faktiskt sina drömmar.
Machiavelli påminner oss om att utföra stordåd alltid innebär viss risk. Han kallar den risken fara och att konfrontera den faran kräver mod och uthållighet.
2. Skenet kan bedra
“Alla ser vad du verkar vara, få upplever vad du verkligen är.”
Machiavelli gjorde här ett utmärkt jobb med att formulera en viktig idé. Du är ofta omedveten om att du bär en mask för att förbättra din image.
Du uppför dig annorlunda mot dina syskon än vad du gör mot din chef. Varför tror vissa människor att du är blyg och reserverad när de som känner dig väl skulle säga det motsatta?
Att inte kunna få dem omkring dig att se dig för den du verkligen är kan vara frustrerande. Trots allt har dina föräldrar och syskon känt dig sedan du var en bebis och varit med dig genom goda såväl som dåliga tider.
Men hur är det med alla andra? Du kanske upplever att folk inte ser ditt sanna jag eftersom du döljer det.
3. Det bästa valet är alltid att skrida till verket
“Det är bättre att agera och ångra sig än att inte agera och ångra sig.”
Meningen bakom detta citat hänför sig till den rädsla vi nämnde tidigare. Denna rädsla styr ditt liv och hindrar dig från att göra det du önskar mest.
Du begränsar ofta dig själv och kommer med ursäkter för varför du inte kan eller bör vidta vissa åtgärder i ditt liv. Men om du tittar på hindren från ett annat perspektiv ser du att de inte är oöverstigliga.
Faktum är att hinder i ditt sinne kan vara mycket mer skadliga än fysiska begränsningar du kan ha.
4. Allt i rätt tid enligt Machiavelli
“Men han måste dock vara försiktig när han tror och agerar och får inte inspirera rädsla för sin egen överensstämmelse, och måste fortsätta på ett återhållsamt sätt med försiktighet och mänsklighet, så att för stort förtroende inte gör honom oförsiktig och för stor misstro inte gör honom intolerant.”
Har du någonsin känt att du gick till någon extrem? Att du blint litade på någon? Den blinda tilliten gjorde det omöjligt att se att personen försökte manipulera dig?
Detta citat säger att vi inte bör lita blint på människor eftersom det kan leda till besvikelse, vilket i sin tur kan leda till en annan extrem: intolerans.
5. Niccolò Machiavelli menade att förändring kan öppna dörrar
“En förändring lämnar alltid vägen öppen för etablering av andra.”
Det sista av våra citat av Niccolò Machiavelli belyser vikten av förändringar. I dessa dagar är många av oss rädda för förändringar. Du kanske tror att det som är bekant och bekvämt är bättre än vad som väntar dig längs vägen.
Förändring öppnar dock dörrar för att bra saker ska inträffa. Trots all osäkerhet är förändring nödvändigt. Kan du föreställa dig hur det skulle vara att vara samma person hela ditt liv?
Vi hoppas att dessa citat av Niccolò Machiavelli hjälper dig att reflektera. Om du vill förstå honom bättre bör du definitivt läsa Fursten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hermosa Andújar, A. (2013). La actualidad del pensamiento político de Maquiavelo. Co-herencia, 10(19), 13-36.
- Ruiz, J. J. (2013). Nicolás Maquiavelo en el pensamiento político del Siglo de Oro español. Revista de estudios histórico-jurídicos, (35), 771-781.
- Schenoni, L. L. (2007). El concepto de lo político en Nicolás Maquiavelo. Andamios, 4(7), 207-226.