De 8 grundläggande känslorna enligt Plutchiks känslohjul

Plutchiks känslohjul är ett grafiskt instrument utformat för att på ett didaktiskt sätt förklara ursprunget till mänskliga känslor. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
De 8 grundläggande känslorna enligt Plutchiks känslohjul

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2024

Plutchiks känslohjul är en resurs utvecklad av den amerikanska psykologen Robert Plutchik. Dess syfte är att illustrera olika känslor och deras möjliga kombinationer på ett didaktiskt sätt. Den här forskaren menade att det finns ett antal grundläggande känslor och att dessa utvecklas under hela livet och förändras över tid.

Känslor utvecklas och genomgår modifieringar tack vare anpassning. Med andra ord, människor behöver anpassa sin subjektiva värld till den yttre verkligheten, och denna interaktion leder till förändringar i hur de känner. Plutchiks känslohjul visar på ett sätt den väg som följs av känslor.

Vi pratar om en grafik i form av en blomma med åtta kronblad i olika färger. Var och en av dem visar det evolutionära förloppet följt av var och en av de grundläggande känslorna representerade i de åtta kronbladen. Låt oss se vad det här handlar om.

“Ju mer öppna vi är för våra egna känslor, desto bättre kan vi läsa andras.”

-Daniel Goleman-

Plutchiks känslohjul

Plutchiks känslohjul är baserat på tre axlar eller grundläggande kriterier. Dessa är typologi, antagonism och intensitet. Gällande typologin menar Plutchik att det finns två typer av känslor: grundläggande känslor och sammansatta känslor. De förstnämnda är sådana som finns naturligt, medan de senare är resultatet av kombinationen av dessa.

Antagonism refererar till motsättningen som finns mellan vissa känslor och andra. På Plutchiks känslohjul finner vi dessa känslor i motsatta ändar, vilket belyser deras motsatsförhållande. Det finns fyra axlar av antagonism: Glädje/sorg; förväntan/förvåning; avsky/förtroende; och rädsla/ilska.

Slutligen refererar intensitet till känslornas styrka. Detta plottas på Plutchik-hjulet som färgintensitet. Ju mer intensiv en känsla är, desto mer kommer den att likna den grundläggande känslan och desto närmare mitten av grafen kommer den att vara.

Vad Plutchiks känslohjul postulerar

Grunden för hans teori om känslor kommer från postulaten som observerats i denna forskningsstudie, som inkluderar följande:

  • Det limbiska systemet hos en människa liknar det hos andra däggdjur. Djur och människor upplever samma grundläggande känslor.
  • Känslor uppstod som en del av evolutionsprocessen långt innan apor och människor existerade.
  • Känslornas främsta roll är att hjälpa oss att överleva.
  • Dessa är de identifierbara gemensamma mönstren och elementen som utgör varje känsla.
  • De mest grundläggande känslorna är de primära: förtroende, rädsla, förvåning, sorg, avsky, ilska, förväntan och glädje.
  • Summan av dessa olika primära känslor kommer att producera nya, såsom kärlek = (glädje + förtroende), skuld = (glädje + rädsla) och behag = (glädje + förvåning).
  • Känslor är konstruktioner, eller idéer, som hjälper oss att beskriva en viss upplevelse.
  • Liksom många saker i naturen finns det en dualitet hos känslor, så var och en har sin motpol.
  • Graden av likhet bestämmer vilka känslor som är mer relaterade och vilka som är motsatta.
  • Förändringar i intensitet producerar det stora antal känslor som vi kan känna, till exempel följande:
    – Förtroende sträcker sig från acceptans till beundran.
    – Rädsla sträcker sig från blyghet till skräck.
    – Förvåning sträcker sig från osäkerhet till överraskning.
    – Sorg varierar från pessimism till smärta.
    – Avsky sträcker sig från motvilja till skräck.
    – Ilska sträcker sig från irritation till raseri.
    – Förväntan sträcker sig från intresse till vaksamhet.
    – Glädje sträcker sig från lugn till extas.

Grundläggande känslor enligt Plutchiks känslohjul

Enligt Plutchiks tes, som återkommer i olika artiklar och forskningsstudier, är grundläggande känslor följande: Glädje, förtroende, rädsla, förvåning, sorg, avsky, ilska och förväntan. Var och en av dem är en del av människans väsen och motsvarar känslor i deras rena tillstånd. Låt oss se vad Plutchik säger om var och en av dessa känslor:

1. Glädje

Glädje definieras som ett tillstånd av tillfredsställelse och välbefinnande, både med dig själv och med de omständigheter du lever under. Det kan vara subtilt, som lugn, eller intensivt, som extas. Sorg är dess motsats. Du känner glädje när du uppnår ett mål eller njuter av ett trevligt ögonblick.

Glädje kan interagera med andra känslor och skapa nya förnimmelser. Till exempel kan det kombineras med förtroende och förväntan för att ge upphov till kärlek respektive optimism. Det kan också kopplas ihop med rädsla och ilska, vilket skapar skuld och stolthet.

2. Förtroende

Förtroende är en subjektiv hållning där du är övertygad om att det inte kommer att uppstå någon skada i en viss situation eller genom dina egna handlingar. Det är kopplat till säkerhet, lugn och hopp.

Enligt Plutchik kan denna känsla minska och övergå i acceptans eller öka och omvandlas till beundran. Ofta tenderar förtroende att smälta samman med rädsla, vilket banar väg för underkastelse. När detta händer förlorar personen sin frihet till förmån för någon annans önskemål och vilja.

3. Rädsla

Plutchik definierar rädsla som en obehaglig osäkerhet grundad i förväntningar om kommande skada eller ondska. Det är relaterat till fara och hot. Dess huvudsakliga funktion är, som anges i den här artikeln, att provocera fram adaptiva svar.

Denna känsla kombineras med andra för att skapa mer komplexa känslor. Till exempel skapar integrationen av rädsla och sorg förtvivlan. Enligt Plutchiks känslohjul är ilska motsatsen till rädsla.

4. Förvåning

Förvåning är reaktionen på det som är oförutsägbart i miljön. Det klassificeras som en neutral känsla och kan växla mellan distraktion och förundran. Dess motsatta känsla är förväntan.

När det kombineras med sorg, ger det upphov till besvikelse; när det är kopplat till glädje, ger det behag. Och när det är relaterat till känslor som ilska, genererar det upprördhet.

5. Sorg

Sorg är ett tillstånd av ångest där ett deprimerat humör råder. Ofta leder det till behov av socialt stöd. Det är relaterat till förlust av, separation till eller brist på något. Även om det är en negativ känsla, sägs det att dess manifestation vanligtvis producerar empati och främjar band mellan människor.

Sorg leder ofta till reflektion och introspektion, vilket gör att människor kan förstå sina värderingar, känslor och behov. När ilska tillkommer orsakar det avund. Å andra sidan framkallar dess kombination med förvåning ogillande.

6. Avsky

Avsky är en känsla där viljan att avvisa eller undvika något eller någon uttrycks. Det kan visa sig som tristess eller motvilja, och dess motsats är förtroende.

Den vanligaste kombinationen av avsky är den med ilska, vilket leder till förakt. Det finns också mindre frekventa kombinationer, såsom avsky med förvåning och förväntan, som resulterar i upplevelser av misstro respektive cynism.

7. Ilska

Enligt Plutchik är ilska svaret på en överträdelse, särskilt när den uppfattas ha gjorts medvetet. Som framgår av en artikel i Frontiers in Psychology: “Ilska innebär en negativ aktivering som får individen att lösa spänningen genom aktiva beteenden.”

Ilska uttrycks på olika sätt, som mild irritation eller intensiv ilska. Det är en känsla som är nödvändig för anpassning och överlevnad. Genom den kan människor agera i farliga situationer.

8. Förväntan

Förväntan är den objektiva förväntningen, baserad på erfarenhet och tidigare information, som man har om händelser eller situationer. Det är viktigt för vår överlevnad eftersom det tillåter människor att förbereda sig för framtida händelser och undvika hot.

Förhållandet mellan förväntan och sorg är det vanligaste. Denna kombination leder till pessimism, vilket inte är en bra allierad för hälsan. Detta visas av en studie som associerar det med högre kardiovaskulär dödlighet.



Tonåringar som håller emoji-ansikten som representerar olika känslor framför sina ansikten.
Enligt Plutchiks teori finns det åtta grundläggande känslor som gör att vi kan överleva och anpassa oss till omgivningen.

Kombinationen av grundläggande känslor

Plutchiks känslohjul visar att de grundläggande känslorna kombineras med varandra och ger upphov till tre dyader eller grupper av kombinerade känslor. Dessa kombinationer genererar i sin tur nya känslor. Låt oss ta en titt.

Primära dyadkombinationer

  • Glädje + Förtroende = Kärlek
  • Glädje + Förväntan = Optimism
  • Förtroende + Rädsla = Underkastelse
  • Rädsla + Förvåning = Bestörtning
  • Förvåning + Sorg = Besvikelse
  • Sorg + Avsky = Ånger
  • Avsky + Ilska = Förakt
  • Ilska + Förväntan = Aggression

Sekundära dyadkombinationer

  • Glädje + Rädsla = Skuld
  • Glädje + Ilska = Stolthet
  • Förtroende + Förvåning = Nyfikenhet
  • Förtroende + Förväntan = Fatalism
  • Rädsla + Sorg = Förtvivlan
  • Förvåning + Avsky = Misstro
  • Sorg + Ilska = Avund
  • Avsky + Förväntan = Cynism
  • Ilska + Sorg = Avund

Tertiära dyadkombinationer

  • Glädje + Förvåning = Behag
  • Glädje + Avsky = Dysterhet
  • Förtroende + Sorg = Sentimentalitet
  • Förtroende + Ilska = Dominans
  • Rädsla + Avsky = Skam
  • Rädsla + Förväntan = Ångest
  • Förvåning + Ilska = Upprördhet
  • Sorg + Förväntan = Pessimism


Vad är Plutchiks känslohjul till för?

Vi kan använda detta hjul för att lära känna oss själva. Det låter oss förstå vad som händer inom oss och förenkla vad som händer med oss, vilket ökar självuttrycket och självömkan. Att använda denna klassificering av känslor hjälper oss därför att göra följande:

  • Undvika negativa tankar: Vi kan undvika negativa tankar genom att veta hur vi reagerar på olika handlingar och vilka känslor som är relaterade till dem.
  • Ansluta till andra: Plutchiks känslohjul gör det lättare för oss att kommunicera med andra. Detta eftersom vi kan identifiera en känsla genom ord, och vi kan på detta sätt uttrycka vad vi känner.
  • Mogna emotionellt: Det tillåter oss att bättre hantera känslor och därför ha mer emotionell intelligens. Genom känslohjulet kan vi lära oss att namnge, kontrollera och uttrycka känslor.
  • Se känslor från ett annat perspektiv: Vi kan distansera oss från våra känslor och se det globala panorama där de aktiveras.

Sammanfattningsvis ligger värdet av Plutchiks känslohjul i dess mycket exakta och didaktiska organisation. Vi pratar om ett verktyg som kan hjälpa oss att bättre förstå våra egna och andras känslor.

Av denna anledning inbjuder vi dig att fortsätta utforska denna teori och analysera de olika kombinationerna som vi har presenterat för dig. Är dessa känslokombinationer bekanta för dig? Har du någonsin märkt att integrationen av två känslor skapar en mer komplex känsla? Tänk på ditt liv och de känslor som dyker upp i ditt dagliga liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.