Dekonstruktion i narrativ terapi

Känner du dig fångad av dina problem? Att dekonstruera det som oroar dig innebär att separera varje element som utgör dem, bit för bit, och analysera deras delar. Genom att göra detta kommer du att upptäcka att allt inte är så olösligt som du kanske tror.
Dekonstruktion i narrativ terapi
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 08 augusti, 2023

Något som alltid har definierat oss som människor är vår fallenhet för att berätta historier. Våra förfäder gjorde det när de samlades framför lägerelden och berättade om sina egna förfäders myter, legender och historier. Detta muntliga arv närde deras band och förenade dem i en social gemenskap. Men vi berättar också historier för oss själva. Vi gör det för att ge mening åt våra upplevelser och för att fastställa var vi passar in i världen. Var och en av dessa interna berättelser skapar vissa betydelser om vår verklighet. Men det är här problem, förvrängningar och till och med olycka ibland uppstår. Därför utvecklade man narrativ terapi och dekonstruktion för att tillhandahålla ett verktyg för de drabbade.

Visserligen kan vissa av de interna dialoger vi har med oss själva domineras av tyngden av fördomar och påverkan av rädslor. Nästan utan att inse det kanske vi skapar den sortens livshistorier där vi slutar vara huvudhjältarna och blir sorgsna birollsskådespelare. Den typen av människor som rycks med, inte reagerar och känner att de inte har kontroll över någonting.

Ett sätt att hantera dessa typer av mentala förhållningssätt är att använda narrativ terapi. Denna terapeutiska modell integrerar en strategi av stort värde som är värd att utforska: dekonstruktion.

Enligt narrativ terapi är det inte individen som är problemet. Problemet är problemet, individen är individen.

Man som lyser upp sinnet för att representera dekonstruktion
Dekonstruktion tillåter oss att individuellt analysera våra tankar och omvandla dem till mer positiva strategier.

Narrativ terapi

Narrativ terapi gör det lättare för oss att bli protagonister i våra egna liv. Det hjälper oss att upptäcka möjligheter till tillväxt och ge oss själva hälsosammare betydelser för vår existens. Denna psykologiska resurs utvecklades av nyzeeländska terapeuterna Michael White och David Epston på 1980-talet. Den används för närvarande inom olika psykosociala områden.

Dess huvudsakliga egenskap är att betona att det inte finns något trasigt eller defekt hos människan. Med andra ord är inte individen problemet. Problemet måste separeras från individen så att det kan analyseras, brytas ner och lösas. Detta är en bemyndigande terapeutisk modell som kan få oss att se att även om vi är fångade i våra egna smärtsamma berättelser, kan vi skriva nya, mer positiva och hoppfulla.

En undersökning gjord av läkarna Daniel D. Hutto och S. Gallagher visar att denna terapeutiska praxis har betydande potential inom området för självhantering av välbefinnande. Även om det är en relativt ny terapi, är dess tekniker en inspirationskälla inom områden som går utanför psykologiområdet. Till exempel socialt arbete och medicin.

Låt oss ta en titt på pelarna som stödjer narrativ terapi.

Samtal för att omformulera livet

Michael White och David Epston skrev boken Narrative Means to Therapeutic Purposes 1990, som blev en bästsäljare. I detta verk visade de att det första steget för patienten måste vara att berätta sin livshistoria och bli en extern observatör av den.

Från denna distanserade position analyserar patienten med hjälp av specialisten de problem som förstärker dennes obehagskänslor. Genom att placera sig utanför sig själv kan patienten upptäcka försvagande scheman, fördomar och irrationella föreställningar som förvränger många av dennes interna berättelser. Denna process befriar personen från all skuld och erbjuder denne verktyg för att bli sin egen mästare.

Modellen bygger på terapeutiskt samtal. Det hjälper gradvis att forma hälsosammare berättelser och manus. Följaktligen får patienten en större känsla av kontroll över sitt liv. Det innebär att “återauktorisera” personen så att denne blir den enda aktören i sin nutid och framtid.

Narrativ terapi ansluter oss till våra värderingar och syften så att vi kan omformulera våra liv och vägleda oss mot hopp.

Patient i terapi som tillämpar dekonstruktion
Narrativ terapi lär oss att sättet vi tolkar det som händer oss ger mening åt våra liv. Att göra det på ett hälsosamt sätt förmedlar vårt psykiska välbefinnande.

Dekonstruktion tar upp problem och utmaningar

Dekonstruktion är en av de mest anmärkningsvärda teknikerna inom narrativ terapi. Terapeuter använder det när de upptäcker att patienter uppvisar ett viktigt problem som styr deras välbefinnande. Faktum är att det är vanligt att människor antar extremt försvagande roller på grund av att de integrerar en rad irrationella idéer. De förvärrar, komplicerar och gör alla utmaningar och svårigheter mer besvärliga.

Att dekonstruera problem gör det lättare att bryta ner dem eller dela upp dem i mindre bitar. När de är uppdelade i mer elementära segment är det lättare att se vad som förstärker dem, var de kommer ifrån och var man ska börja för att möta dem.

Om du är intresserad av att omsätta den här resursen i praktiken måste du följa dessa steg:

1. Berätta din historia och beskriv problemet

Det första steget är att i detalj beskriva problemet som orsakar dig ångest, stress och obehag. Gör det ärligt. Uttryck dina känslor och tankar som åtföljer de utmanande upplevelser som du inte kan hantera.

2. Bryt ner den i mindre delar

Dekonstruktion gör dig till en analytiker av dina egna berättelser. Du blir en detektiv som försöker tyda de delar som utgör varje berättelse och vittnesbörd. För att dela upp ditt fundamentala problem i mindre delar, besvarar du följande frågor:

  • Vad utlöste situationen?
  • Vilken roll spelade du i upplevelsen? Var du ansvarig för den eller var du ett offer?
  • Hur mådde du och hur mår du nu?
  • Vad tycker du om upplevelsen?
  • Vilka resurser tror du att du har för att hantera situationen?
  • Hur kommer din rädsla för situationen att påverka dig när du löser problemet?

3. Dekonstruktion med alternativa tankar

För att åtgärda ett försvagande mentalt narrativ behöver du inte radera det, du måste helt enkelt omformulera det på ett ljusare och mer hoppfullt sätt. Men ingen kan berätta för dig hur du ska göra. Du måste vara den som tillämpar dekonstruktion för att omformulera hälsosammare mentala manus.

Dessa frågor kan hjälpa dig:

  • Skulle du kunna se situationen från ett annat perspektiv?
  • Vad skulle hända om du slutade beskylla dig själv för upplevelsen?
  • Vilka motsägelser kan du hitta i din berättelse?
  • Hur skulle du ta dig an denna utmaning nu när du förstår dess delar?

Avslutningsvis har vi alla gått igenom komplexa upplevelser. Men om du fortfarande försöker övervinna den här typen av problem och de fortsätter att vara svårlösta, kan dekonstruktion hjälpa dig. Det handlar helt enkelt om att bryta ner de olika delarna av ett problem för att avgränsa dess oklarheter och omformulera det på ett annat sätt. Varför inte ge det ett försök?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beaudoin M, Moersch M, Evare BS. The effectiveness of narrative therapy with children’s social and emotional skill development: An empirical study of 813 problem-solving stories. Journal of Systemic Therapies. 2016;(35)3: 42-59. doi:10.1521/jsyt.2016.35.3.42
  • Ghavibazou E, Hosseinian S, Abdollahi A. Effectiveness of narrative therapy on communication patterns for women experiencing low marital satisfaction. Australian & New Zealand Journal of Family Therapy. 2020;41(2):195-207.doi:10.1002/anzf.1405
  • Etchison, Mary & Kleist, David. (2000). Review of Narrative Therapy: Research and Utility. The Family Journal. 8. 61-66. 10.1177/1066480700081009.
  • Wallis J, Burns J, Capdevila R. What is narrative therapy and what is it not?: The usefulness of Q methodology to explore accounts of White and Epston’s (1990) approach to narrative therapy. Clin Psychol Psychother. 2011;18(6):486-97. doi:10.1002/cpp.723

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.