Det är bättre att vara god mot sig själv
Att vara god mot sig själv är bättre än att vara god mot andra: detta är hälsa och välmående. Det är som visdom efter en lång färd. Du lämnar sakta men säkert vissa situationer bakom dig och börjar gå framåt, fri och utan tyngderna från förr. Det är ett uppvaknande som gör att du kan leva ett mer fulländat liv.
Teorin är enkel att förstå och många självhjälpsböcker har baserats på detta, men det är faktiskt svårt att omsätta i praktiken. För att du ska kunna förstå det bättre så kommer vi ge dig ett litet exempel.
Tänk att du tittar ut genom fönstret på något som händer varje morgon vid samma tid. Där är din granne som tar ut sitt lilla bonsaiträd för att ge det lite solljus. Han klipper det, han ger det vatten, han ger det näring… vi kan även säga att han är omtänksam.
“När man älskar och respekterar sig själv så behöver man inte vara rädd för eller undvika någon annans ogillande.”
Men du märker något annat. Din granne har aldrig verkat vara en speciellt lycklig person. Han har ett jobb som han inte tycker om och han försöker vara alla till lags. Hans behov av att vara alla andra till lags har gjort honom till en docka som man enkelt kan kasta bort. Familj, chefer, vänner. Faktum är att hans “trådar” är så tunna att de har börjat förtvina: din unge granne har redan haft sin första hjärtinfarkt.
Varje gång du ser honom ta hand om sin vackra bonsai så undrar du varför han inte tar hand om sig själv på samma sätt. Att ta hand om sig själv är något som din granne bör lära sig. Han kanske måste tänka över sina relationer, förbättra sin självkänsla och hitta sin värdighet igen.
Att vara snäll mot sig själv – en fråga om logik och nödvändighet
Epiktetos sade att “När vi går så försöker vi att inte stuka vristen. I livet så bör vi bete oss på samma sätt”. Med andra ord bör vi förhindra att andra skadar oss och vi bör skydda oss själva. Ibland gör vid dock inte detta, och vi glömmer bort att tänka på oss själva. Vi glömmer bort att det inte är hälsosamt att sluta vara snäll mot sig själv och istället sätta andra först.
Vi förbiser faktumet att det inte är logiskt att försöka vara andra till lags genom att skjuta upp våra egna behov. Det är inte heller något vi rekommenderar. Det har sitt pris att gå igenom livet med en känsla av att man är frustrerad och tom.
Kom ihåg att den blomma som tas om hand kommer växa. Det som försvaras och ges näring kommer bära frukt. Något vi därför också bör fundera över är huruvida det finns tillfällen då det är nödvändigt att sätta våra känslor åt sidan och istället använda förnuftet.
Det stämmer att det är väldigt populärt med emotionell intelligens just nu. Det finns dock speciella tillfällen där det är bäst att använda rationellt och logiskt tänkande. Anledningen? Det är denna typ av mentalt fokus som får oss att göra förändringar och göra våra liv bättre.
“Allt kommer bli okej i slutändan. Om det inte är okej så är det inte hela världen.”
-John Lennon-
Erich Fromm sade att människor har förmågan att leva i konstant motsägelse. Att vi kan säga att vi är lyckliga själva om andra är det. Att om jag säger till en person att jag mår bra om han mår bra, även om detta inte är sant, så kommer han att acceptera mig och jag kommer vara lycklig.
Sådana dualiteter är destruktiva. De är emotionellt kostsamma och i detta fallet bör man förlita sig mer på sitt resonemang. Om du inte tycker om något så bör du undvika det. Om du inte håller med så säg detta. Känner du dig sårad? Försvara dig själv. Är du olycklig? Gör något annat.
Fyra steg som kommer att ge resultat
Att vara god mot sig själv innebär att man först och främst har en balans. Det handlar inte om att man alltid ska sätta sig själv först oavsett vilken situation det handlar om. Ett hälsosamt välmående kommer inte från narcissism. Det kommer från förståelsen att man för att “vara” också måste “låta vara”.
För att göra detta så kan vi reflektera över följande dimensioner. Vi måste internalisera dem för att kunna göra dem till en del av våra liv.
- Självförtroende. Genom att tro på vår egen styrka så kommer vi kunna ta bättre beslut. Vi kan då fortsätta framåt och veta vem som är bra för vårt välmående och vem som inte är det, vad vi behöver vid varje tillfälle och hur vi kan skaffa detta.
- Lär dig att rationalisera dina tankar. När vi slutar vara snälla mot oss själva så beror det nästan alltid på vår utmattande, kritiska inre dialog. Den hindrar oss från att utvecklas, så låt oss röja undan rädslorna och sluta vara våra egna fiender.
- Var vän med livet. Istället för att vilja vara vän med alla så bör vi vara vänner med livet. Var öppen för möjligheter, optimism och en känsla av frihet, istället för att vara beroende av andra.
- Upptäck att potentialen finns inom dig. När vi upptäcker våra styrkor och drar nytta av våra förmågor och talanger så kommer allt att falla på plats. Vi börjar känna oss tillräckligt modiga för att göra saker utan att vara beroende av andra.
Kom ihåg att när en person känner sig bra med sig själv så kommer personens omgivning och omständigheter inte att betyda lika mycket. Det finns istället så mycket energi och självförtroende att inget kan stoppa denna person. Uppskatta den skatt du har inom dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bierzynska, M., Bielecki, M., Marchewka, A., Debowska, W., Duszyk, A., Zajkowski, W., … & Kossut, M. (2016). Effect of frustration on brain activation pattern in subjects with different temperament. Frontiers in psychology, 6, 1989.
- Mitra, P., & Fluyau, D. (2020). Narcissistic Personality Disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556001/