Det är OK att må dåligt emellanåt!
Ibland kanske du känner skuldkänslor för att du känner dig nere eller deppig, men i vissa situationer är det faktiskt OK att må dåligt.
Har du någonsin undrat vad som ligger bakom uttryck som “Män gråter inte” eller “Försök att muntra upp dig lite”? De här till synes oskyldiga kommentarerna är faktiskt förklädda former av tortyr och klander.
Folk som säger sådana här saker vill få det att verka som att det är något fel med hur du känner dig och att du inte bör känna på det sättet. Man ska inte visa att man är ledsen efter att ha förlorat någon, säger de. Man ska inte bli arg efter att ha blivit förrådd. Jaså? Varför ska man inte känna så?
Genom att uppmärksamma alla dina känslor tar du hälsosamma steg mot att lära känna dig själv bättre.
Varför är det OK att må dåligt?
Vi går alla igenom bra och dåliga perioder. Det är så livet fungerar; förändring är livets momentum. Egentligen finns det inget dåligt med att humöret svänger, tvärtom mot vad vissa människor och kulturer säger.
Många gånger mår man dåligt inte för att man förlorat någon eller något annat liknande, utan för att man helt enkelt inte kan förmå sig att ta sig ur den dåliga sinnesstämningen. Vad man ofta gör då är att rikta all ilska mot sig själv, men det gör inget annat än gör såret djupare och mer smärtsamt.
Därför är det OK att må dåligt om:
- Du vill uttrycka vad du känner
- Du vill förmedla något om vad du känner
- Något otrevligt händer dig
- Något händer någon i din närhet
- Du känner dig omotiverad
Det här är bara några få exempel. Vad som egentligen är viktigt när det gäller känslor är att du accepterar dem och lyssnar på dem när du märker av dem. Se dem som budbärare och inte som någon som kommer med dåliga nyheter.
Må dåligt bortom lidandet
När du börjar se saker och ting från det här perspektivet och förstår att negativa känslor är en möjlighet att lära dig något kommer lidandet inte att kännas lika intensivt. Det innebär inte att du automatiskt kommer att må bra, men det betyder att du kan börja ta avstånd från ditt lidande. Kom ihåg att lidande i många fall är ett val, om än omedvetet.
När du inser detta kan du börja ta steg mot att bygga upp din motståndskraft. Du kan då lära dig att övervinna dina obehag, finna mening med ditt liv och lära dig från varje upplevelse.
Hur du hanterar dina negativa känslor
Det finns flera sätt att hantera negativa känslor. Ett bra första steg är att påbörja en resa djupt in i dig själv. Självkännedom är ett kraftigt verktyg som hjälper dig att inse hur du mår och vad du egentligen vill.
Ett annat sätt är att identifiera hur du mår på ett emotionellt plan, och efter det sätta mål för dig själv för att bli mer självsäker och välja bättre hanteringsstrategier. Om du till exempel vet att du blir irriterad när du gör misstag kan du börja jobba på det. Du kan då uttrycka din ilska på ett mer kontrollerat sätt och inte låta det ta överhanden.
Be om hjälp
Ett annat alternativ är att be om hjälp från en psykolog eller psykiatriker. Vi behöver alla hjälp ibland, och professionellt stöd hjälper dig inte bara när du känner dig nere utan kan också hjälpa dig att bli den bästa versionen av dig själv.
Ytterligare ett tips är att involvera dig i aktiviteter som kan hjälpa dig att må bättre tillfälligt, som att träna, måla, dansa eller tillbringa tid med nära och kära.
Det viktiga är att finna mening i vägen du valt för dig själv. På det sättet kommer du till slut att kunna ta farväl av ditt lidande. Viktor Frankl pratar i sin bok Man’s Search for Meaning om detta i en både chockerande och underbar skildring av sitt liv.
Sammanfattningsvis är det OK att må dåligt när man använder erfarenheten för att lära sig att acceptera sina känslor. Lämna rum för att låta dina känslor andas och kommunicera med dig.
Det kan mycket väl vara så att någon har gjort dig illa eller att du verkligen har förlorat någon som varit viktig i ditt liv. Men de negativa känslorna är till för att ge dig energin du behöver för att reflektera och agera. Därefter kommer de att lämna dig ifred.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Frankl, V. (2015). El hombre en búsqueda de sentido. Barcelona: Herder.