Existerar verkligen "vänskap vid första ögonkastet"?
“Vänskap vid första ögonkastet” existerar verkligen, men det handlar mer om ett delat skratt än ett “ögonkast”. Det föds ur det där magiska “du också?”. Det är ett glatt sammanträffande, en “vänskapscrush” som börjar med positiva interaktioner som sedan kommer förstärkas med hjälp av emotionellt stöd och framförallt förtroende.
Vi har alla hört om kärlek vid första ögonkastet. Fysisk attraktion plus den mystiska kraften hos våra signalsubstanser spelar en stor roll här. Något som psykologer har undrat mycket över är huruvida samma sak händer med vänskapen.
Låt oss exempelvis tänka på alla de sociala scenarion som vi går igenom varje dag: arbetsplatsen, klassrummet, i huset, gymmet, fester, bussen… Krävs det bara att man utbyter blickar för att man ska kunna bli goda vänner? Kan det första intrycket ge oss pålitliga och korrekta ledtrådar?
“Vad är vänskap? Det är en enskild själ som bor i två kroppar.”
-Aristoteles-
Samma premiss undersöktes av en grupp sociologer i en artikel som publicerades i journalen Social Psychology and Personality Science. Resultaten var fascinerande. Det visade sig exempelvis att “vänskap vid första ögonkastet” existerar. Man kan göra snabba bedömningar rörande vad för slags vänner man vill ha runt omkring sig. Man baserar detta på små ledtrådar och subtila nyanser.
Det är dock såklart inte alltid som man gör rätt bedömning. Men den där “känslan” som uppstår är oftast rätt – i 70% av fallen. För psykologer och sociologer är vänskapen lika fascinerande som kärleken, och kanske ännu mer än.
De krafter som drar oss till en viss typ av person och inte en annan är vad som utgör vår sociala identitet. Vi vill alla omge oss med personligheter som påminner om vår egen.
Det händer varje dag
“Vänskap vid första ögonkastet” händer varje dag. Det händer för det där rädda barnet under den första skoldagen. Det där barnet som nervöst tittar sig omkring och helt plötsligt kommer i kontakt med ett annat barn. Ett annat barn som känner sig säkrare än honom, som ler åt honom från raden längst bak. Som tur är så är det en person som uppmuntrar honom till att sätta sig bredvid honom.
Det händer också då man börjar ett nytt jobb. Plötsligt, under rutinen, så händer det något oviktigt men oväntat som får dig och den andra personen att le. Ett leende blir till ett skratt och sedan upptäcker du att ni har påbörjat en speciell vänskap.
Första vänskaper är fulla av sammanträffanden, emotionella nyanser, plötsliga kontakter. De utgörs av snabba blickar och gemenskap.
Med det sagt så har detta ögonblick som är så magiskt för oss även många bakomliggande biologiska och neurokemiska faktorer. De delar i hjärnan som hanterar denna typ av vänskap är amygdalan och främre gördelvindlingen
Den förra är relaterad till känslor och de impulser som har att göra med vår överlevnadsinstinkt. Vi känner alla att livet blir mer behagligt med en god vän vid vår sida. Man känner sig mer skyddad, samt gladare och mer belåten.
Å andra sidan är den främre gördelvindlingen den sofistikerade hjärnregionen som hjälper oss att ta beslut och värdera både föremål och personer. Det är något som man ofta gör väldigt snabbt och som utan tvekan utgör en roll när det kommer till “vänskap vid första ögonkastet”.
Efter “vänskap vid första ögonkastet”
Jeremy C. Biesanz och Elizabeth W. Dunn är psykologer vid Columbia University och har författat studien som nämndes ovan. De hittade något väldigt intressant. “Vänskap vid första ögonkastet” existerar, men det finns bakomliggande sofistikerade mekanismer som vi måste tänka på.
Då man knyter band med någon så gör man detta baserat på vissa förväntningar. Det där barnet som har börjat skolan kommer säga till sig att den där nye kompisen kommer vara en allierad när det kommer till att bemöta nya utmaningar i skolan. Han tänker att det där barnet kan vara någon som man kan dela saker med, leka med och räkna med.
“Vänskap vid första ögonkastet” är faktiskt ett sätt att upptäcka någon som man anser har liknande intressen och perspektiv. En person som det är värt att investera sin tid och emotionella energi på. Människor är krävande och vi förväntar oss alltid omedvetet något i utbyte. I de bästa vänskaperna så är det en situation där båda personerna får ut någonting av situationen.
Ibland tar det bara några minuter att knyta band med någon på ett fantastiskt sätt. Efter detta beslut så kommer dock tiden att avgöra om det var ett korrekt val.
Varje varaktig, meningsfull och värdefull vänskap baseras på tre saker: förtroende, förståelse och positivt emotionellt stöd.