Den otroliga kraften hos att le och skratta

Den otroliga kraften hos att le och skratta
Adriana Díez

Skriven och verifierad av psykologen Adriana Díez.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2023

Jag ler och jag mår bra; jag får någon att le och det gör mig lycklig. När jag ler känner jag mig mindre stressad. Om jag går igenom en tuff tid kan ett leende göra att jag känner mig kapabel att tackla den. Att le och skratta får mig att slappna av och distraherar mig.

Stämmer det att skratt får oss att leva längre? Ja, det ligger lite sanning i detta… Och vet du varför? För när du skrattar frisätter hjärnan endorfiner. Endorfiner släpps ut vid alla positiva humör och spelar en av de viktigaste rollerna när det kommer till att känna njutning och hjälpa hjärnan minska känslan av smärta.

När vi skrattar så utsöndrar vi även mindre kortisol – stresshormonet. För att kompensera utsöndrar hjärnan dopamin – en substans som är associerad med positiva känslor. När vi skrattar eliminerar vi även negativitet från kroppen, precis som Freud berättade för oss.

Jag vill inte att du ska gå miste om kraften med att le och skratta, så jag vill även berätta för dig att din hjärna direkt utsöndrar dopamin och endorfiner när du aktiverar ansiktsmusklerna vid skratt, även om ditt leende inte är spontant.

Denna sista nyans är väldigt viktig, eftersom det innebär att vi kan ändra vårt sinnestillstånd med en medveten förändring av ansiktsuttrycket. Fantastiskt!

Kvinna med blomma

Vad händer å andra sidan när andra får dig att le och skratta? Din hjärna får syre och ditt limbiska system aktiveras, vilket underlättar minnesretention.

Så glöm inte bort att få någon att skratta innan du säger något som du vill att denne ska komma ihåg. Hjärnan kommer vara mer förberedd för att koda, lagra och hämta informationen ifråga.

“Ett leende kostar lite men är värt mycket. Personen som framkallar ett leende är lycklig och personen som tar emot ett leende blir tacksam. Det varar bara ett ögonblick, men minnet varar ibland en livstid.”

-Mariano Aguirre-

Sociala effekter av att le

När vi nu har sett effekterna av att skratta kommer vi att titta på vad som händer med andra när vi ger dem ett leende. En sak som vi vet är att vi uppfattas som mer attraktiva när vi ler. Vi tycker mer om personer som ler än sådana som inte gör det.

Genom att le skapar vi en image av säkerhet, självkänsla och trovärdighet. När vi ler känner vi oss dessutom mer optimistiska och nöjda med oss själva. Det är en självuppfattning som syns.

Ett leende har kraften att även få andra att le tack vare våra “spegelneuroner”. Dessa nervceller gör att vi imiterar det vi ser omkring oss. Det är därför som vi ibland börjar göra likadant utan att veta varför när vi hör någon skratta mycket. Vi blir med andra ord “infekterade” av personens positiva energi.

Far och son

Humor och skratt kan ge oss ett nytt perspektiv eftersom de aktiverar den prefrontala hjärnbarken. Detta område hanterar de mest avancerade mänskliga funktionerna, såsom kreativitet, uthållighet, flexibla tankar och organisation. Faktum är att detta visade sig i en studie om skratt och hjärnan som utfördes 2010.

Omge dig själv med personer som får dig att le och skratta

När du nu känner till alla fördelar med att skratta så inser du säkert att det är bra att leta efter personer som får dig att skratta. Optimistiska personer med leenden på läpparna. Omge dig med personer som skickar ut energi och lycka.

Du kan leta efter personer som vet hur man skrattar åt sina problem, som kan se den roliga sidan av situationer och som framförallt vet hur man skrattar åt sig själv. Du kommer att vilja vara i närheten av personer som sprider leenden.

Att le och skratta får dig att må bättre

Låt oss fälla en kommentar som får andra att skratta, som frisätter dopamin och endorfiner, som minskar kortisol och aktiverar våra spegelneuroner. Humor hjälper oss att komma över motgångar och se ljuset i slutet av tunneln.

Jag vill göra detta, för även om jag inte har något mer att erbjuda så kan jag i alla fall ge dig ett gott skratt…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.