Fenomenet en dröm i en dröm
En dröm i en dröm. Hur och varför inträffar det? Detta fenomen dyker upp i olika filmer, som Inception, där Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio), tillsammans med hans team, kan komma åt människors drömmar om sina drömmar.
Waking Life är en annan film där detta fenomen förekommer. Handlingen handlar om en ung man som vandrar på gatorna i en stad samtidigt som han deltar i filosofiska diskussioner med andra människor. Tydligen vaknar han upp och påbörjar nya konversationer.
Den unge mannen hoppar från en dröm till en annan men vaknar aldrig upp i verkligheten. Det blir en riktigt plågsam situation som han försöker fly ifrån. Detta ger ytterligare bevis på komplexiteten i hur det mänskliga sinnet fungerar, där en fantasi skapar en annan och där båda, i frånvaro av medvetenhet om verkligheten, upplevs som den enda äkta verkligheten.
En dröm i en dröm
Att ha en dröm i en dröm, drömma att du drömmer eller genomgå metasömn, är ett fenomen som uppstår under REM-fasen av sömnen. Det är då en dröm utvecklas inom en annan. För att förstå det bättre ska vi föreställa oss ett drömscenario.
Säg att du kör bil på en öde gata när du krockar med en annan bil som verkar komma från ingenstans. Precis i ögonblicket för kollisionen vaknar du upp och känner dig rädd. Du sätter dig på sängkanten och går till köket för att hämta ett glas vatten att dricka. Det är då du verkligen vaknar.
I det här exemplet var versionen av dig som drömde om olyckan den som gick upp och kände sig rädd och som behövde dricka vatten. Men även denna version av dig var en karaktär i en dröm, medan du fortfarande sov gott.
Kännetecken för en dröm i en dröm
I detta fenomen är medvetandet detsamma som när du drömmer normalt. Med andra ord, du vet inte att du gör det. Det kan dock finnas tillfällen när du är medveten om att du drömmer. Detta är känt som klara drömmar.
I en dröm i en dröm saknar du mental klarhet för att kunna observera och rikta din uppmärksamhet. Att vara medveten om att du drömmer kräver att den drömlika kvaliteten av ditt tillstånd är direkt tillgänglig för uppmärksamheten. Det verkar som att det bara är om du kan observera eller bevittna tillståndet i det du drömmer, som du tydligt vet att du drömmer (Thompson, 2015).
Om du har upplevt detta fenomen vet du att du upplever varje ögonblick, händelse, tanke och känsla som något verkligt, på samma sätt som du skulle uppleva det i ditt vakna tillstånd. Din känsla av verklighet förändras inte, såvida inte ditt medvetande om handlingen att drömma förändras.
Om du är medveten om att du drömmer kommer din uppfattning och känsla av vad du upplever i drömmen att förändras, vilket gör att du inte längre känner igen det som en realitet i sig själv.
Varför uppstår detta fenomen?
Du går igenom olika faser av sömn: vakenhet, non-rapid eye movement (NREM) sömn och rapid eye movement (REM) sömn. NREM-fasen är uppdelad i fyra andra faser, som går från ytliga tillstånd till andra djupare.
Varje fas av sömnen bestäms av en annan hjärnprofil som antingen kan vara helt eller bara delvis involverad. På samma sätt kan övergången mellan vissa tillstånd och andra också vara total eller partiell, det vill säga, den kan vara ofullständig.
Det är under dessa övergångar som du upplever detta fenomen. Faktum är att man tror att det är en produkt av kombinationen av REM-fasen med vakenhet.
McNamara (2020) säger att när dorsolaterala prefrontalkortex aktiveras under REM-fasen, når individen medvetenhet och inser att denne drömmer.
I ett falskt uppvaknande, som inträffar under detta fenomen, förbigås självmedvetenhet under övergången till vakenhet. Istället avbryts uppvaknandeprocessen och individen som förväntade sig ett uppvaknande fortsätter att drömma.
Några problem relaterade till dessa uppvaknanden, enligt Peters (2021), är följande:
- Snarkning, andningsuppehåll, flämtning eller kvävning, tandgnissling, frekvent urinering på natten eller överdriven sömnighet under dagen.
- Periodiska rörelser av extremiteterna.
- Frekventa uppvaknanden och svårigheter att somna om.
- Ljud från omgivningen.
Det falska uppvaknandet
Ett falskt uppvaknande inträffar när du tror att du har vaknat när du faktiskt fortfarande sover. Det är vanligtvis en dröm där du vaknar och tror att du inte längre sover när du faktiskt gör det.
För att illustrera ovanstående, föreställ dig att du en natt går och lägger dig och efter ett tag vaknar för att gå på toaletten. På vägen dit märker du att något inte står rätt till och du upplever världen annorlunda. Efter ett tag inser du att du fortfarande sover och vaknar direkt. Det kan också hända att du inte inser att du drömmer, utan helt enkelt vaknar upp och inser att ditt tidigare uppvaknande, där du klev upp för att gå på toaletten, inte hade varit något annat än en dröm.
Å andra sidan innebär en dröm i en dröm att det finns två drömmar. Med bara en förekommer inte fenomenet. Kom ihåg att den ena utspelar sig inom den andra, så det räcker inte med en ensam, vilket kan vara fallet vid ett falskt uppvaknande.
När du drömmer i en dröm har du ett falskt uppvaknande, precis som i exemplet med olyckan vi nämnde i början av artikeln. Men vid ett falskt uppvaknande har du inte alltid två drömmar, som i exemplet med att gå på toaletten. Båda fenomenen kan vara nära besläktade, men de är olika.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pacheco, D. & Rehman, A. (2022, August 25). False awakening. Sleep foundation. Consultado el 15 de junio de 2023. https://www.sleepfoundation.org/dreams/false-awakening#references-83451
- Erlacher, D., Schädlich, M., Stumbrys, T., & Schredl, M. (2014). Time for actions in lucid dreams: Effects of task modality, length, and complexity. Frontiers in psychology, 4, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893623/
- McNamara, P. (2019, september). A dream within a dreams. Psychology today. Consultado el 15 de junio de 2023. https://www.psychologytoday.com/us/blog/dream-catcher/201909/dream-within-dream
- Munévar, Maria Claudia y Pérez, Andrés Manuel y Guzmán, Eugenia (1995). Los sueños: su estudio científico desde una perspectiva interdisciplinaria. Revista Latinoamericana de Psicología, 27(1), 41-58. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80527103
- Ruby, P. M. (2011). Experimental research on dreaming: state of the art and neuropsychoanalytic perspectives. Frontiers in Psychology, 2, 1-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220269/
- Thompson, E. (2014). Wake up, dream, be: Being and Consciousness. Columbia University Press.