Skillnaderna mellan REM-sömn och djupsömn

De har samma drag och vi förväxlar dem faktiskt. REM-sömn och djupsömn dyker dock upp i olika stadier, och det ena är viktigare för vår hälsa än det andra.
Skillnaderna mellan REM-sömn och djupsömn
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2023

REM-sömn och djupsömn spelar en grundläggande roll för ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Ändå är det ganska vanligt att man förväxlar de två och till och med tror att de dyker upp samtidigt. Inget kunde dock vara längre från sanningen. De skiljer sig åt i många aspekter och är så unika i sina syften och egenskaper att de är värda att undersöka mer på djupet.

Djupsömn är det mest återställande stadiet av sömncykeln medan REM-sömnen är oregelbunden och kanske inte ens inträffar om du druckit alkohol eller tagit vissa droger. Djupsömn främjar processer som tillväxt och vävnadsreparation, medan REM-sömn öppnar dörren till drömmarnas värld.

Eftersom du sover nästan en tredjedel av ditt liv bör du veta vad din hjärna gör under den tiden. Det spelar ingen roll att du inte har kontroll över varje process som sker under dessa timmar. Att förstå det och veta hur man får en vilsam sömn är avgörande för att må bra, vara produktiv, lära sig, komma ihåg osv.

“Sömn är den gyllene kedjan som binder samman hälsa och våra kroppar.”

-Thomas Dekker-

Flicka som går igenom stadierna av REM-sömn och djupsömn
Även om du tillbringar tio timmar i sängen, kommer du att vakna upp och känna dig utmattad om du misslyckas med att spendera 13 procent av den tiden i djupsömn.

Skillnaderna mellan REM-sömn och djupsömn

Sömnen är uppdelad i två huvudstadier. 75 procent av den är NREM-sömn och de återstående 25 procenten är REM-sömn. Man inleder med NREM-sömn som börjar med en liten övergångsfas då man befinner sig i gränslandet mellan vakenhet och sömn. Vid den här tiden är det väldigt lätt att bli väckt.

Gradvis navigerar du mot den andra fasen när dina hjärnvågor saktar ner och din kroppstemperatur sjunker. Det är i den tredje fasen som du äntligen närmar dig tröskeln till djupsömn. Detta är en period som varar mellan 15 och 30 minuter då dina muskler är helt avslappnade. Din puls och andning är långsammare och det är extremt svårt för dig att bli väckt.

Från och med då, om din vila är oavbruten, påbörjar du de viktigaste faserna av sömnen. Vi ska nu förklara skillnaderna mellan REM-sömn och djupsömn.

De dyker upp i olika faser

Djupsömn uppträder i den tredje fasen, som också är känd som “läkningsfasen”. Det är ett nyckelögonblick för din vila eftersom det är då din hjärna utför uppgifter av avgörande betydelse. Vävnader repareras, cellulär energi återställs genom att eliminera avfall, arbetet med många av dina hormoner börjar och inlärning etableras.

REM-sömn är den fjärde fasen och börjar cirka 90 minuter efter att du somnat. Det kallas också paradoxal sömn eftersom din hjärna verkar vara vaken, till skillnad från din kropp, som förblir djupt avslappnad. Drömmar dyker upp i denna fas.

Djupsömnen är nyckeln till att rena lymfsystemet och ta bort beta-amyloidplack och proteiner associerade med Alzheimers sjukdom.

Hjärnvågor skiljer sig åt

En av skillnaderna mellan REM-sömn och djupsömn ligger i hjärnvågorna. Medan det i det senare finns absolut synkronisering, kännetecknas REM-sömn av hjärnvågor med lägre amplitud och högre frekvens, liknande de du har när du är vaken.

I REM-fasen stiger ditt blodtryck, din hjärtfrekvens och din andning. Dessutom rör sig dina ögon snabbt, oavsett om du drömmer eller inte.

Du kan leva utan REM-sömn, men inte utan djupsömn

Hur mår du vanligtvis när du vaknar på morgonen? Utvilad och redo att möta dagen eller dränerad på energi och utmattad? Kvaliteten på din nattsömn beror på om du har kunnat tillbringa minst 13 procent av din tid i djupsömn. Om så inte är fallet kan flera saker hända:

  • Ökad risk att utveckla diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
  • Risk att drabbas av förändringar i din mentala hälsa. Till exempel stress, ångest och depression.
  • Hippocampus, det område i din hjärna som är kopplat till minnet, misslyckas i vissa aspekter. Det betyder att det är svårt för dig att ta till dig ny information.
  • Att inte ha tillräckligt med djupsömn leder till trötthet och svårigheter att upprätthålla uppmärksamhet. Detta påverkar din livskvalitet allvarligt.

Men hur är det med REM-sömn? Vad händer om du inte når denna fas? Forskningsstudier har visat att REM-sömnbrist hos människor i veckor har liten effekt. Dessutom är det intressant att känna till att personer som tar antidepressiva medel upplever att deras REM-sömn är begränsad.

Sömnforskningscentret i Surrey i Storbritannien genomförde en forskningsstudie som visade att detta faktum tolereras ganska väl. De upptäckte faktiskt att även om bristen på djupsömn har mycket skadliga effekter, händer inte samma sak vid brist på REM-sömn.

REM-sömn stimulerar det centrala nervsystemet. Det hjälper dig att förbereda dig för att vakna.

Blå upplyst hjärna som representerar stadierna av REM-sömn och djupsömn
Av sömnens olika faser är djupsömnen den mest avgörande fasen för vår hälsa.

REM-sömn och djupsömn: hur man tar hand om dem

En sömncykel varar cirka 90 minuter. Det är vanligt att ha mellan fyra och sex cykler per natt. REM-sömn och djupsömn är inte samma sak, men ditt allmänna välbefinnande beror framförallt på att du får tillräckligt med djupsömn. Dessutom är det viktigt att ha en god balans mellan alla dessa faser av sömnarkitekturen.

Vad kan du göra för att se till att varje fas är uppfylld och att du får en god natts sömn? Här är några tips:

  • Upprätthåll regelbundna rutiner: gå och lägg dig och vakna vida samma tider varje dag.
  • Undvik exponering för elektroniska apparater två timmar innan du går och lägger dig.
  • Koppla av med en varm dusch innan du lägger dig.
  • Undvik kolhydrater på kvällen (godis, ris, pasta etc).
  • Sömnhygienexperter hävdar att den idealiska temperaturen för sömn är mellan 18 och 21 grader.

Slutligen, glöm aldrig vikten av en god natts sömn. Genom att sova gott kan du faktiskt leva bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Carley, D. W., & Farabi, S. S. (2016). Physiology of Sleep. Diabetes spectrum : a publication of the American Diabetes Association, 29(1), 5–9. https://doi.org/10.2337/diaspect.29.1.5
    • Peever, J., & Fuller, P. M. (2016). Neuroscience: A Distributed Neural Network Controls REM Sleep. Current biology : CB, 26(1), R34–R35. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.11.011
    • Walker, M. (2017). Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams. Scribner: NY, NY.
    • Wichniak, A., Wierzbicka, A., Walęcka, M., & Jernajczyk, W. (2017). Effects of Antidepressants on Sleep. Current psychiatry reports19(9), 63. https://doi.org/10.1007/s11920-017-0816-4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.