Förväntningar och missnöje: Älskar dig, men vill ha mer

Är dina förväntningar för höga och leder endast till missnöje? Ibland kan det kännas som om din partner bara inte lever upp till allt du hoppats och drömt om. Er kärlek är otillfredsställande och gör att du känner dig tom och ensam.
Förväntningar och missnöje: Älskar dig, men vill ha mer
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Ett av de vanligaste problemen inom förhållanden idag är ouppfyllda förväntningar. De flesta av oss kastar oss in i relationer hejvilt och med ett öppet hjärta. Du säger till dig själv att det här, det är den rätte, att du äntligen kommer att ha någon att dela ditt liv med och som kan ge dig emotionell stabilitet. Mycket ofta går dessa förväntningar i kras. Ibland snabbt, ibland efter många år. Förväntningar och missnöje inom relationer går ofta hand i hand.

Det är vanligt att höra saker som: ”du är en drömmare, du måste vara mer realistisk” eller: ”dina förväntningar är för höga, det är därför du alltid blir besviken”. Det kan i och för sig vara helt sant. Du kanske letar efter något som helt enkelt inte existerar, ett koncept format av åratal med Disneyfilmer och romantiska komedier. Du kanske helt enkelt lägger för mycket hopp på en bristfällig människa som du inte riktigt känner ännu.

Med detta sagt bör vi klargöra en sak. Att ha höga förväntningar är både hälsosamt och pragmatiskt. Det hjälper till med att definiera dina mål, och att inte bara nöja dig med den första personen som nappar.  Att vilja vara lycklig, älskad och validerad är alla positiva och realistiska förväntningar. Det är dock viktigt att inte förvänta sig att saker och ting ska vara perfekta hela tiden, utan att utmaningarna bör komma med sina inneboende värden.

När din partner inte uppfyller dina förväntningar känner du dig, naturligtvis, som att någonting saknas.

Ett par som står långt ifrån varandra

Vad kan du göra åt dina förväntningar och ditt missnöje med förhållandet?

Förväntningar och missnöje utgör strukturen i dina relationer, oavsett om det är med din partner, dina vänner eller dina familjemedlemmar. Dina förväntningar definierar vad du vill ha på kort och lång sikt samt dina önskningar och förhoppningar. Kort sagt, allt du anser vara viktigt för att känna dig trygg, nöjd och glad. Nu, precis som vi nämnde ovan, är det helt normalt att du identifierar dina förväntningar och håller din partner till en viss standard.

Problemen uppstår när det du förväntar dig inte är vad du får. Det faktum att din partner inte uppfyller dina förväntningar kan bero på en av två anledningar. Den första är att dina antaganden om din framtid med den här personen var orealistiska och oproportionerliga. Med andra ord, du beredde scenen för ett misslyckande eftersom du förväntade dig det omöjliga.

Den andra anledningen är uppenbar. Dina förväntningar var hälsosamma och normala, men det du upplever ger inte ens en minimal tillfredsställelse. Ibland öppnas besvikelsens avgrund i marken under dina fötter och får dig att helt tappa ditt fotfäste. Vad du genomlever varje dag är inte vad du förväntade dig. Kärleken finns där, men den räcker helt enkelt inte till.

Är det en dålig sak att ha höga förväntningar på ditt romantiska förhållande?

Idag är idén att leva utan förväntningar mycket populär. Gemene person finner bekvämlighet i fördelarna med att ge utrymme åt det oväntade och att släppa taget om sina förväntningar, inte bara angående andra människor utan om allt. De kanske har rätt. Men som rationella varelser behöver vi känna att vi har åtminstone ett minsta mått av kontroll över vad som händer med oss.

Förväntningar är personliga övertygelser, antaganden om vad du vill ska hända i framtiden. De är också sofistikerade mekanismer som gör att du kan förutse eller föreställa dig vissa händelser så att du vet hur du ska reagera på dem. Med det sagt, är det då dåligt att ha höga förväntningar på ditt förhållande eller din partner?

Det korta svaret är nej. Det är inte dåligt att skissa en uppsättning förväntningar om vilken typ av relation du vill ha. Dina förväntningar bör dock vara realistiska, lämpliga och så objektiva som möjligt.

Det är till exempel normalt att förvänta dig att din partner inte bedrar dig. Det är också hälsosamt att förvänta dig att ditt förhållande ska hålla i mer än två månader, att din partner ska stödja dig under svåra tider och att din partner ska vara någon du kan lita på.

Hur man hanterar förväntningar och missnöje inom relationer

Många har höga förväntningar men känner missnöje med sina relationer. De känner sig besvikna och lurade då många saker de förväntat sig inte inträffar. Kärleken finns där, och du vet att din partner älskar dig, men många andra saker kastar ner din relation i soporna.

Finns det något du kan göra i dessa situationer?

  • Det första du bör fråga dig själv är: ”är jag realistisk?” Har du hållit fast vid ohållbara föreställningar om hur en relation ska vara? Det är viktigt att klargöra var dessa föreställningar kommer ifrån och varför du håller fast vid dem. Om du märker att många av dina förväntningar är olämpliga, eller hör hemma i sagornas värld, så är det viktigt att justera dem. Om du gör det kan du undvika både frustration och besvikelse.
  • Sammanfaller dina förväntningar med din partners? Om du känner dig missnöjd med att saker och ting inte går som du vill att de ska gå så är det dags att prata med din partner. Ni måste båda klargöra vad ni förväntar er av varandra. Ibland hjälper dessa samtal partners att upptäcka att deras förväntningar är mycket olika eller att de försummar saker som är viktiga.
  • Vad gör du och din partner för att uppfylla förväntningarna? Om du och din partner delar liknande förväntningar är det dags att ta reda på om ni uppfyller dem för varandra och hur. Ibland tar du saker för givet och begår för långt skridna antaganden, vilket innebär att du inte livnär och får näring av relationen.
Ett lyckligt par som går längst ett tågspår

Utrymme för förväntningar och det oväntade

Ouppfyllda förväntningar utlöser ofta separationer. Om du känner att din partner rör sig mot något annat, istället för att genomföra resan tillsammans med dig, så kommer inte motivationen att finnas där för att bevara förhållandet. Det här är komplexa situationer som de flesta av oss har upplevt någon gång under våra liv.

Det bästa du kan göra i dessa situationer är att definiera några realistiska och lämpliga förväntningar som omfattar vad du vill och vad du inte vill. Identifiera dina prioriteringar och dina brytpunkter (svek, brist på medkänsla, lögner, känslomässigt avstängdhet etc.). När du har definierat dina förväntningar och delat dem med din partner, försök att göra plats för det oväntade. Var öppen för överraskningar angående hur du och din partner kommer att växa och förändras tillsammans. Håll i minnet att din partner också har sina egna förväntningar. Inget mänskligt pussel kommer med alla bitar: sann kärlek är unik.

Du behöver inte hitta någon som uppfyller 100 % av dina förväntningar. Det är faktiskt omöjligt. Nyckeln är att hitta någon vars väg kompletterar din egen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baillo, M.; Larumbe, M. A.; Ramos, T y Serrano P. (1995). Las relaciones interpersonales: El conflicto en la pareja. En J. C. Sánchez, A. M. Ullán (Comps.) Procesos Psicosociales Básicos y Grupales (pp. 621-636). Salamanca: Eudema.

  • Lee, J. A. (1976). The colors of love. Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

  • Rivera A., S.; Díaz L., R. y Flores G., M. (1988). La distancia entre el querer (ideal) y el tener (real) como predictor de la satisfacción con la relación de pareja. La psicología social en México, II. 179-183.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.