Gå aldrig tillbaka till de platser som gjorde dig så olycklig
Om du har varit modig nog att ge dig in på helande och personlig tillväxt, vet du att det inte är en enkel, snabb eller linjär process. Vidare är uthållighet viktigt. Det beror på att de gamla beteendemönstren alltid finns där och väntar på att fånga dig så snart du sänker din gard. Men om ditt framtida jag skulle kunna skicka ett meddelande till dig, skulle det utan tvekan säga att du aldrig ska gå tillbaka till de platser som gjorde dig så olycklig.
Framför allt är det viktigt att befria sig från skuld. Att förstå att förändringar inte sker över en natt. Det är verkligen normalt att du vid fler än ett tillfälle blir frestad att ge efter och slänga in handduken. För att återvända till lidandet du känner så väl. Det beror på att det i själva verket innebär att du återfår en viss känsla av kontroll.
Men du gör inget fel. Du är helt enkelt halvvägs över bron som leder till ditt nya liv. I den här artikeln kommer vi att ge dig några uppmuntrande ord för att fortsätta.
Platser du aldrig bör gå tillbaka till
Vi har alla en situation eller en upplevelse i våra liv som har varit smärtsam och som har varat längre än vi ville. Till exempel negativa tankemönster, känslomässigt beroende relationer, fobier, irrationella rädslor etc.
Du vet, bättre än någon annan, vad det innebär att vara i detta mentala fängelse. Du kommer ihåg när det hände och hur du kände.
Ändå är varje enskilt fall unikt och varje persons känslomässiga upplevelse kan variera. Dina minnen kan dock mycket väl innehålla sådana här känslor:
Hjälplöshet och frustration
Mentala bojor kan kännas lika solida och fasta som fysiska. Så även om du var medveten om vad som hände vid den tiden, de förändringar du borde ha gjort och de åtgärder du borde ha genomfört, så var du maktlös där och då.
Skuld
Det finns fortfarande mycket missförstånd och ett visst stigma när det gäller mental hälsa. Kanske var det därför du kände dig skyldig över att inte kunna komma ur situationen där du befann dig.
Kanske anklagade människorna i din omgivning dig för bristande beslutsamhet. De kallade dig svag. Av denna anledning började du internalisera känslan av att du var ansvarig för ditt känslomässiga tillstånd.
Rädsla
Det läskigaste med känslan av att känna sig instängd är att tänka att känslan kommer att bli permanent. Vid den tiden frågade du dig själv om du någonsin skulle komma ur relationen som orsakade dig så mycket smärta. Skulle du kunna övervinna din blyghet och skapa meningsfulla band med någon ny? Eller skulle den djupa sorg du kände vid den tiden vara med dig för alltid? Låter dessa reflektioner bekanta för dig? Kom ihåg att du aldrig får gå tillbaka till de platser som gjorde dig så olycklig.
Ensamhet
Det här är kanske den svåraste känslan av alla. Missförstånd, isolering, dömande människor… Allt detta utgjorde förmodligen en del av din upplevelse. Dessutom är det alltid riktigt svårt att se hur andra människor klarar sig i situationer som för dig känns oöverstigliga.
Du bör aldrig gå tillbaka till dessa platser, så varför känner du för att göra det?
Nu när du kommer ihåg hur det var att leva i ditt förflutna, kommer du förmodligen att känna dig riktigt lättad över att du inte är där nu. Du bör också känna stolthet över hur långt du har kommit.
Av denna anledning kan du undra varför du ibland överväldigas av önskan att återvända till de gamla beteendemönstren. Nedan berättar vi om de främsta orsakerna till att detta tenderar att hända. De hjälper dig att förstå dig själv lite bättre och förstärker den väg du har gått längs.
- Det är bekvämare. Hjärnan är ett organ som inte söker lycka, det söker överlevnad. Av denna anledning föredrar den rutin, repetition och allt den känner till och som är bekant. Så om du fortsätter att agera som du gjorde förut, behöver du inte anstränga dig, du vet redan hur du gör och hur det känns. Å andra sidan måste du övervinna ditt motstånd mot förändring för att agera annorlunda.
- Ditt sinne behöver tid. Du måste komma ihåg att du har implementerat samma mönster i decennier och att det tar tid att lära sig ett nytt sätt att tänka, känna och bete sig. Faktum är att om du känner för att gå tillbaka så beror det på att du inte har omprogrammerat ditt sinne fullt ut ännu. När detta så småningom händer kommer du att upptäcka att det du nu försöker så intensivt att uppnå kommer naturligt.
- Nu när du mår bra har du tappat perspektivet. I själva verket är det väldigt vanligt att du när du går framåt och förbättrar dig, tenderar att se tillbaka och tänka att din tidigare situation trots allt inte var så dålig. Följaktligen glömmer du delvis smärtan och lidandet och tenderar bara att fokusera på de goda tiderna. Låt dig dock inte dras med av den här typen av partiskhet. Försök att komma ihåg varför det var så att du ville komma därifrån och aldrig någonsin gå tillbaka.
- Du tror att det kan vara annorlunda nu. Du kanske tror att din ex-partner har förändrats. Eller att du är starkare idag och kan hantera eventuella svårigheter bättre. Eller att du har råd att ge efter för din rädsla då och då eftersom du har mött den så många gånger tidigare. Dessa till synes ofarliga beteenden kan dock mycket väl förstöra allt ditt goda arbete fram till idag. Var därför fast och uthållig i ditt mål.
Gå aldrig tillbaka till de platser som gjorde dig så olycklig
Kort sagt, du måste komma ihåg hur långt du har kommit. Dessutom, hur värdefullt arbetet är som du har gjort hittills.
Du kanske inte har nått dit du ska än, men du är verkligen inte längre på samma plats som när du började. Av denna anledning, för den version av dig som lidit så mycket tidigare, och för den version som kommer att njuta av den nya verkligheten som du bygger nu, gå aldrig tillbaka till de platser som gjorde dig så olycklig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bachrach, E. (2014). Encambio: Aprendé a modificar tu cerebro para cambiar tu vida y sentirte mejor. Buenos Aires: Sudamericana.
- Lally, P., Van Jaarsveld, C. H., Potts, H. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European journal of social psychology, 40(6), 998-1009.