"Galna" och "hysteriska" kvinnor: historien om kvinnors psykiska hälsa
Under många år har psykologi, i likhet med medicin och annan hälsovetenskap, motiverat könsroller och försumlig praxis mot det kvinnliga könet. Dessa sträckte sig från en underskattning av känslomässiga symtom, övermedicinering inom psykiatrin, paternalistisk behandling av vårdpersonal, försumliga metoder och medicinskt våld i behandlingar för kvinnors psykiska hälsa.
Liksom många andra områden innehåller historien om kvinnors psykiska hälsa många skrämmande historier. Att känna till dessa tidigare metoder är det enda säkra sättet att inte upprepa samma misstag. Dessutom måste vi begränsa de oönskade konsekvenserna av de som redan gjorts.
Männen var intellektuella, kvinnorna var “galna”
Tack vare de första feministiska vågorna och verk som Vansinnets historia under den klassiska epoken av Michel Foucault, började kvinnors roll i vetenskaperna att ifrågasättas under 1970-talet. Röster började växa fram som speglade osynligheten hos forskningsarbete som utförts av kvinnor, både som författare och patienter. De kommenterade hur androcentrism påverkade konceptet och den psykologiska behandlingen av kvinnor.
Den sexuella dimorfismen mellan män och kvinnor förklarade inte utan användes för att rättfärdiga den asymmetriska sociala organisationen och diskrimineringen av kvinnor. Men forskare började ifrågasätta idén om existensen av en kvinna som var biologiskt villig att lida av vissa psykiska problem.
Tyvärr fick dessa banbrytande tidiga forskare betala ett högt pris för att utmana normen. Till exempel var kvinnor som gav sig in på det vetenskapliga området eller i parlamentet, liksom de första suffragetterna, extremt kontroversiella. Faktum är att dessa kvinnor som bröt sig loss från sina tillbakadragna och vårdande roller stämplades som galna.
Kvinnors psykiska hälsa och psykiatri: en skräckfylld historia
Medicinska experter använde argumentet om sexuell dimorfism för att rättfärdiga de många kränkande och till och med omänskliga metoderna inom psykiatrisk och psykologisk behandling av kvinnor. De beskrev den viktorianska kvinnan som utsatt för yrsel, svaghet och irritabilitet, med en tendens att orsaka problem.
Denna syn på kvinnor som svaga varelser som var benägna att drabbas av psykiska problem fick anhängare från områdena frenologi, behaviorism och psykoanalys. I stället för att ifrågasätta detta argument, började dessa fackmän att anamma en praxis som fokuserade på det kvinnliga reproduktionssystemet och nervsystemet.
Frenologi, psykoanalys och inhumana metoder
Med framväxten av frenologin på 1800-talet förstärktes dualistiska genusmetaforer. Följaktligen var den kvinnliga stereotypen baserad på tillgivenhet, känslighet, mildhet och självuppoffring. Å andra sidan kretsade den maskulina rollen kring logik och intellektuell kapacitet. Därmed motiverade man att kvinnor som ville ha tillträde till någon icke-hemmiljö befann sig på gränsen till galenskap.
Andra pionjärer inom psykologi, som Freud och Watson, såg kvinnor som mentalt underlägsna människor. De förvisade dem därmed till hemmets sfär. Dessutom kopplade olika avhandlingar om mental hälsa det kvinnliga reproduktiva systemet med nervsystemet och psykiska problem.
Den så kallade “vandrande livmodern”-teorin från de gamla grekerna motiverade att kvinnor led av psykiska problem på grund av deras sexuella förtryck. Baserat på detta argument fokuserade många psykologiska behandlingar på ordination av äktenskapligt samlag, genital massage utförd av psykiatriker och avlägsnande av sexuella organ.
Hysteri och avvikande från normen
De flesta av de psykologiska fallen gällde kvinnor, som Anna O och Dora, som förde upp hysteri på dagordningen. De var unga kvinnor, som sågs som missnöjda och benägna att skapa problem. Det var därför som kvinnor som utövade prototypiska maskulina roller “patologiserades”.
Den maskulina stereotypen var baserad på uppror, styrka och oberoende. Kvinnor, särskilt de revolutionära suffragetterna och banbrytande forskarna, stämplades som hysteriska för att de övergav sin känslomässiga och undergivna roll.
Dessa kränkande koncept och denna praxis kan tyckas långt ifrån verkligheten idag. Men det var inte förrän 1952 som American Psychiatric Association slog fast att hysteri var en föråldrad term.
Nya horisonter rörande kvinnors psykiska hälsa: psykologi med ett genusperspektiv
Kvinnor har också länge varit osynliga i studier om psykisk hälsa. I själva verket förminskades de till passiva forskningsobjekt. Sandra Harding beskriver detta i sin bok Science and Feminism. Än idag har de senaste studierna fortsatt att exkludera kvinnor från kliniska prövningar av psykofarmaka.
För närvarande består alltså antagandet om könsroller. Det innebär att obalanser också kvarstår, särskilt när det gäller att ta ansvar relaterade till hushållssysslor. Faktum är att kvinnor fortsätter att drabbas av tyngden av att ses som vårdare inom familjen. Detta skapar en dissonans och i förlängningen en känsla av bristande anpassning när det kommer till deras önskan om självständighet inom olika områden.
Dessa direktiv, tillsammans med de alarmerande uppgifterna om könsrelaterat våld, äventyrar många kvinnors psykiska hälsa. Sådana föreställningar förklarar inte sårbarhet biologiskt. I själva verket motiverar de hoten mot kvinnors psykiska hälsa.
Idag föreslår psykologin alltfler genusperspektiv. Onekligen kräver vi varaktiga kunskapsförändringar när det gäller koncept och procedurer för utvärdering, intervention och övervakning av mental hälsa. Faktum är att vi alla har ett ansvar för att få ett slut på den skräckfyllda historien om kvinnors psykiska hälsa, var den än kan uppstå.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García Díaz, C. (2020). Psiquiatría y feminismo desde una perspectiva histórica: herramientas epistemológicas para contextualizar la violencia contra las mujeres. Boletín Psicoevidencias. N° 58. ISSN 2254-4046. https://www.psicoevidencias.es/contenidos-psicoevidencias/articulos-de-opinion/93-psiquiatria-y-feminismo-desde-una-perspectiva-historica-herramientas-epistemologicas-para-contextualizar-la-violencia-contra-las-mujeres/file
- Harding, S. (2016). Ciencia y Feminismo. Ediciones Morata, S.L. https://edmorata.es/wp-content/uploads/2020/06/Harding.CienciaFeminismo.PR_.pdf
- Ortega Ruiz, C. (2011). Las mujeres y la enfermedad mental. Una perspectiva de género a través de la historia contemporánea. Cuadernos Kóre. Revista de historia y pensamiento de género, 1(4), 208-223. https://e-revistas.uc3m.es/index.php/CK/article/view/1501/632