Så kan du hantera ghosting
Att hantera ghosting är inte alltid lätt. Faktum är att det att lämna någon abrupt, utan någon förklaring, har blivit ett vanligt fenomen idag. Dessutom har det ibland traumatiska effekter. När allt kommer omkring måste vi som människor knyta an och bygga fasta band. Detta påverkar verkligen vårt psykologiska välbefinnande i hög grad.
En nyligen publicerad studie publicerad i Journal of Social and Personal Relationships betonar det faktum att vi som människor har det grundläggande behovet av att tillhöra. Det påverkar vår självkänsla, känsla av kontroll och utvecklingen av ett mer meningsfullt liv. Om detta misslyckas får det delar av oss att kollapsa. Detta motiverar oss ofta att söka specialiserad hjälp.
Om du kämpar med att övervinna upplevelsen av att bli ghostad, har vi några strategier som kan hjälpa dig. Läs vidare!
En person som har blivit ghostad kan tillbringa år med att undra varför denne övergavs utan någon förklaring.
Ghosting
Ghosting är en term som beskriver en situation där en individ avslutar ett förhållande utan att ge någon förklaring eller erbjuda en möjlighet till att få ett bra avslut. Även om termen är ny, är den här typen av upplevelser inte det. Att bryta ett emotionellt band utan tydlig kommunikation är faktiskt ett vanligt fenomen.
Tack vare den nya tekniken och det virtuella universumet har denna dysfunktionella dynamik dessutom ökat i omfattning. Man behöver bara ignorera alla meddelanden och unfrienda på sociala medier för att brutalt lämna någon annans liv.
En artikel skriven av Wiens universitet i Österrike visar att ghosting även förekommer inom vänskap även om vetenskaplig litteratur tenderar att fokusera på kärleksförhållanden. Den framhåller att det att bli ghostad upplevs på ett mer smärtsamt sätt än ett direkt och argumenterat avslag. Detta beror på att hjärnan inte kan tolerera det som finns kvar i limbo eller vad den inte förstår.
Hur vet du om du behöver specialiserad hjälp?
Emotionellt ansvarslösa beteenden har alltid funnits. Tekniken har dock artikulerat andra metoder för att relatera och skapa band, och även för att bryta dem. Det var filosofen och sociologen Zygmunt Bauman som talade om den nuvarande förekomsten av flytande relationer och svaga band.
Det är sant att bräckliga relationer verkar vara allt vanligare förekommande i samhället idag. Men alla människor blir inte lika starkt påverkade när de upplever ghosting. Det finns de som lyckas övervinna det och andra som hamnar i ett intensivt och långvarigt mönster av emotionell sorg. Det är då psykologisk hjälp behövs.
Erasmusuniversitetet i Rotterdam i Nederländerna genomförde en studie av erfarenheter av ghosting bland app-dejtare. De upptäckte att ghosting inte alltid utförs med skadliga eller medvetna avsikter. Även om konsekvenserna utan tvekan är enorma och det finns en direkt inverkan på den drabbades psykiska hälsa.
Därför ska du inte skämmas eller känna dig obekväm om du hamnar i den här typen av upplevelser. Du är inte den enda. Nedan ska vi gå igenom vad som vanligen händer när du blir ghostad.
Människor som upplever ghosting på ett extremt traumatiskt sätt kan dra nytta av acceptance and commitment therapy.
Vad händer när du kämpar med att hantera ghosting?
- Du känner dig alltmer irriterad.
- Din emotionella smärta är konstant.
- Din självkänsla är låg.
- Du frågar dig hela tiden vad du gjorde för fel.
- Du känner dig ledsen och modfälld.
- Du ifrågasätter och kritiserar ofta dig själv.
- Du är rädd för att bli avvisad av andra människor du möter.
- Det är svårt för dig att lita på andra.
- Minnet av ghostingen upptar mycket av din tid.
- Du undviker att skaffa nya vänner eller träffa potentiella partners.
- Du kan inte sluta kolla din ghostares sociala medier.
- Du känner en enorm emotionell oro som inte försvinner.
- Din emotionella smärta har varat i mer än sex månader.
Psykologiska behandlingar för att hantera ghosting
Om du bestämmer dig för att ta steget och gå i terapi för att övervinna din upplevelse av ghosting, måste du först gå igenom en utvärdering. Psykologen kommer att samla in information från dig för att kunna ställa korrekt diagnos. Du kan till exempel också lida av depression eller posttraumatisk stress.
En forskningsstudie utförd av Universidad de Castilla – La Mancha i Spanien visar att det i dessa situationer finns en frekvent psykologisk upplevelse av utfrysning. Det är ett fenomen som involverar känslor av ensamhet, depression och hjälplöshet. Det kräver ett lämpligt terapeutiskt tillvägagångssätt. De mest användbara terapierna är följande:
Acceptance and commitment therapy
Om du har genomlidit det emotionella obehaget av ghosting under en tid, kan acceptance and commitment therapy (ACT) hjälpa.
Som visas i en metaanalys publicerad i Journal of Contextual Behavioral Science, är ACT ett effektivt tillvägagångssätt som kan minska lidande och adressera olika psykologiska tillstånd. När det kommer till att hantera ghosting kan det hjälpa dig på följande sätt:
- Du förbinder dig att förändra. Dessutom strävar du efter att förbättra ditt välbefinnande.
- Du arbetar med dina värderingar för att sätta upp nya viktiga mål.
- Du accepterar det som hände. Dessutom lämnar du utrymme för dina negativa känslor och lär dig hur du hanterar dem.
- Du tillämpar kognitiv defusion för att främja ett flexiblare och hälsosammare mentalt förhållningssätt.
- Du använder dig av mindfulness. Det innebär att fokusera på nuet och att inte svepas med av det förflutna, sina svåra känslor och negativa tankar.
- Du förstår att allt som har hänt dig är en del av ett sammanhang. Du är inte skyldig till det, men du måste lära dig att leva med det.
För att hantera ghosting måste du acceptera det som hände, fokusera på dig själv och sätta nya livsmål.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en modell som används för att lindra emotionell sorg och som också kan hjälpa oss att hantera ghosting. Den har en bred repertoar baserad på följande pelare:
- Emotionell validering och förstärkning av din självkänsla.
- Förebyggande av återfall. Den erbjuder dig också verktyg för att möta framtida svårigheter på egen hand.
- Den vägleder dig att ändra ditt beteende i en hälsosammare riktning som gör att du kan minska ditt lidande.
- Emotionell reglering. Den ger dig strategier för att hantera ditt obehag, dina svåra känslor och ångesten kopplad till din upplevelse av ghosting.
- Kognitiv omstrukturering. Du lär dig att identifiera och modifiera dina negativa och förvrängda tankemönster kopplade till din ghostingupplevelse.
- Tekniker för att lösa problem. Om du har fastnat i dina känslor av sorg, kanske du har slutat möta de mest grundläggande utmaningarna. KBT gör att du kan stärka dig själv i detta avseende.
Emotionsfokuserad terapi
Emotionsfokuserad terapi (EFT) är ett tillvägagångssätt som utvecklats av den humanistiska psykologen Carl Rogers och senare förbättrats av Leslie Greenberg och andra terapeuter. Den här modellen hjälper dig att övervinna ghosting tack vare de resurser den erbjuder för att hantera sorgeprocessen och bättre hantera ditt obehag. Med denna terapi kommer du:
- Lära dig tekniker för emotionell reglering.
- Främja reflektion för att ge mening åt dina upplevelser.
- Underlätta emotionell transformation och främja större välbefinnande.
- Hantera tillstånd som ilska, skuld, sorg eller skam kopplade till din upplevelse.
Tack vare dessa resurser kommer du att kunna utveckla ett nytt livsstadium utan obehag och lidande. Du kommer inte längre att undra varför din ghostare lämnade dig. Istället kommer du att fokusera på det du lever för. Svaret ligger i att arbeta med din lycka och ditt välbefinnande och övervinna smärtan du har genomlidit.
En sista rekommendation för att hantera ghosting
Inte alla som går igenom upplevelsen av ghosting behöver hjälp. Vidare finns det de som lider av konsekvenserna i det tysta. Faktum är att många människor inte tar steget att söka hjälp eftersom de helt enkelt hoppas att tiden ska läka såret.
Men tiden kommer tvärtom bara göra såret ännu större. Tveka därför inte att rådfråga en specialist. När allt kommer omkring förtjänar du att återhämta dig och fortsätta med ditt liv utan oro.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Forrai, M., Koban, K., & Matthes, J. (2023). Short-Sighted Ghosts. Psychological Antecedents and Consequences of Ghosting Others within Emerging Adults’ Romantic Relationships and Friendships. Telematics and Informatics, 80, 101969. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0736585323000333
- Freedman, G., Powell, D. N., Le, B., & Williams, K. D. (2019). Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships, 36(3), 905-924. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0265407517748791
- Gloster, A. T., Walder, N., Levin, M., Twohig, M. P., & Karekla, M. (2020). The empirical status of acceptance and commitment therapy: A review of meta-analyses. Journal of contextual behavioral science, 18, 181-192. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212144720301940
- Koessler, R. B., Kohut, T., & Campbell, L. (2019). When Your Boo Becomes a Ghost: The Association Between Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Dissolution. Collabra, 5(1). https://online.ucpress.edu/collabra/article/5/1/29/113028/When-Your-Boo-Becomes-a-Ghost-The-Association
- Leckfor, C., Wood, N. R., Slatcher, R. B., & Hales, A. H. (2023). From close to ghost: Examining the relationship between the need for closure, intentions to ghost, and reactions to being ghosted. Journal of Social and Personal Relationships, 026540752211499. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/02654075221149955
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological Correlates of Ghosting and Breadcrumbing Experiences: A Preliminary Study among Adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037474/
- Timmermans, E., Hermans, A., & Opree, S. J. (2020). Gone with the wind: Exploring mobile daters’ ghosting experiences. Journal of Social and Personal Relationships, 38(2), 783-801. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0265407520970287#bibr27-0265407520970287