Hur social avvisning påverkar din hjärna

Social avvisning kan orsaka stort obehag. Men vet du vad som ligger bakom? Upptäck hjärnmekanismerna som är involverade i denna upplevelse.
Hur social avvisning påverkar din hjärna
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Social avvisning kan vara extremt smärtsamt. Det spelar ingen roll om det gäller människorna du älskar eller de du just har träffat. Om du någonsin har undrat varför du inte kan undvika dessa obehagliga känslor, kommer du att vara intresserad av att veta vad som faktiskt händer i din hjärna när du blir avvisad.

Det verkar som att allt inte är under din kontroll. Hur du tolkar situationen och hur du bestämmer dig för att reagera kommer naturligtvis att avgöra omfattningen av dess inverkan på dig. Men din hjärna verkar uppfatta (och reagera på) social avvisning på samma sätt som den gör mot fysisk smärta.

Effekten av social avvisning

Det skulle vara bra om du var immun mot avvisning. Föreställ dig för ett ögonblick att du inte blev utvald till en anställningsintervju. Eller så fann du dig isolerad från dina vänner, eller så besvarades inte din kärlek av en tilltänkt partner. Men inget av det fick dig att må dåligt. Skulle inte det vara fantastiskt?

Men i verkligheten är du, som människa, designad för att söka gruppacceptans. Det är en evolutionär anpassning, härledd från vårt förflutna som jägare och samlare när vi bokstavligen behövde andra för att överleva. Med tanke på att utfrysning var synonymt med döden utvecklade vi således ett varningssystem för att uppmärksamma oss på risken för marginalisering. Idag upplever vi det fortfarande när vi blir avvisade.

Kvinna som känner avvisning från vänner
Det endogena opioidsystemet aktiveras av både fysisk smärta och upplevelsen av avvisning.

Hur avvisning påverkar din hjärna

Man har gjort olika undersökningar som har studerat denna intressanta hjärnmekanism. Nedan sammanfattar vi deras viktigaste resultat:

Social avvisning gör ont

När du blir avvisad mår du extremt dåligt, både psykiskt och känslomässigt. Smärtan kan vara så intensiv att den nästan verkar fysisk och påtaglig. Om detta någonsin har hänt dig, vet du att det inte bara existerar i din fantasi. Faktum är att en undersökning gjord av University of Michigan i USA ledd av Ethan Kross fann att social avvisning aktiverar samma hjärnområden som fysisk smärta.

Det var redan känt att samma nätverk av hjärnområden som stöder den affektiva komponenten av smärta är ansvarigt för upplevelsen av avvisning. Dessa nya rön gick dock längre genom att visa att även de områden som är relaterade till den sensoriska komponenten av smärta aktiveras om avvisningen är intensiv. Med andra ord, att bli avvisad gör verkligen ont.

Opioidsystemet är aktiverat

Forskning om hur kroppen reagerar på avvisning stöder också den tidigare idén. När du drabbas av en fysisk skada eller upplever organisk smärta, aktiverar din hjärna det naturliga smärtstillande systemet och frigör endogena opioider. Detta för att lindra ditt lidande.

En nyligen genomförd studie fann att dessa kemikalier också frigörs i situationer av social nöd och isolering. Det händer inte bara hos människor utan även hos djur. När dessa ämnen släpps ut i det interneuronala utrymmet dämpas smärtsignalerna.

Det är dock inte allt. Samma studie fann att personer som fick högre poäng på egenskapen motståndskraft (baserat på ett personlighetsformulär) släppte ut en större mängd opioider under social avvisning. Detta kan förklara varför det är lättare för dessa människor att gå igenom motgångar och återhämta sig från dem.

Dessa fynd är också intressanta när det gäller att förstå tillstånd som depression och social ångest. Det är faktiskt möjligt att det naturliga analgesisystemet hos dessa människor inte fungerar lika effektivt. Av samma anledning påverkar social stress och negativa interaktioner dem i högre grad.

Det liknar ett beroende

Slutligen har man observerat att avvisande eller förlust av en älskad kan generera reaktioner som liknar dem för ett beroende. Som bekräftats i denna studie, händer det eftersom kärlek och passion aktiverar hjärnans belöningskrets. De är de områden som är relaterade till motivation, vinst/förlust, begär och känsloreglering.

Samma områden är involverade i utvecklingen av missbruk (av kokain och andra substanser). Därför är det förståeligt att den avvisade individen uppvisar starka känslor av obehag, begär eller ständigt sökande efter den älskade, tillsammans med olika tvångsmässiga beteenden.

Hjärna
Avvisning aktiverar samma hjärnområden som fysisk smärta.

Avvisning är inte en mening

Som du kan se har avvisning (och lidandet som följer med det) intressanta neurologiska korrelat. Det som händer i hjärnan när du blir avvisad är verkligt, och det hjälper dig att förstå varför du känner som du gör. Det betyder dock inte att du inte kan göra något åt det.

Faktum är att det att arbeta med dina övertygelser och ditt sätt att tolka händelser, utveckla din motståndskraft och skaffa dig effektiva hanteringsstrategier, kan vara riktigt användbart. Utan tvekan gör avvisning ont, men det är upp till dig att lindra dess obehag och lära dig hur du hanterar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fisher, H. E., Brown, L. L., Aron, A., Strong, G., & Mashek, D. (2010). Reward, addiction, and emotion regulation systems associated with rejection in love. Journal of neurophysiology104(1), 51-60.
  • Kross, E., Berman, M. G., Mischel, W., Smith, E. E., & Wager, T. D. (2011). Social rejection shares somatosensory representations with physical pain. Proceedings of the National Academy of Sciences108(15), 6270-6275.
  • Hsu, D. T., Sanford, B. J., Meyers, K. K., Love, T. M., Hazlett, K. E., Wang, H., … & Zubieta, J. K. (2013). Response of the μ-opioid system to social rejection and acceptance. Molecular psychiatry18(11), 1211-1217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.